Πρωτότυπη εκδήλωση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να θίξει με έναν πρωτότυπο τρόπο μια 19χρονη φοιτήτρια από το δυτικό Γιόρκσιρ.

Η Σόφκα Σμάλες, η μητέρα της οποίας έχει καταγωγή από την Ελλάδα, θα ανέβει το βράδυ του Σαββάτου για μία ώρα στον τέταρτο κίονα της πλατείας Τραφάλγκαρ στο κέντρο του Λονδίνου, θέλοντας να προωθήσει το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο τέταρτος κίονας της κεντρικής πλατείας του Λονδίνου παραχωρείται από την 6η Ιουλίου και μέχρι τη 14η Οκτωβρίου σε οποιονδήποτε κάτοικο της Βρετανίας άνω των 16 ετών επιθυμεί να προωθήσει κάποιο σκοπό με την παρουσία του εκεί, ή απλά να διαλογιστεί ενώπιον δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών και περαστικών. Ο κίονας παραχωρείται για μία ώρα κατ΄ άτομο σε 24ωρη βάση.

Η Σόφκα, η αίτηση της οποίας επελέγη μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, θα συνοδεύεται από συγκρότημα ελληνικής μουσικής στην πλατεία, με την ίδια να είναι ντυμένη ως αρχαία Ελληνίδα θεά.

Όσο βρίσκεται στον κίονα θα συντάσσει μία επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο και το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, η οποία θα επιδοθεί στο λονδρέζικο ίδρυμα την επόμενη εβδομάδα από μέλη της οργάνωσης Parthenon UK.

Η ωριαία παρουσία της Σόφκα στον τέταρτο κίονα της πλατείας Τραφάλγκαρ θα μεταδίδεται ζωντανά και από το διαδίκτυο από τις 11 το βράδυ ώρα Λονδίνου (1π.μ. ώρα Ελλάδος), στην ιστοσελίδα www.oneandother.co.uk.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο