Κλείσιμο

Το Ecocinema ταξιδεύει στην Ύδρα

 Με ταινίες πρώτης προβολής, βραβευμένα ντοκιμαντέρ και αφιερώματα, το Ecocinema ταξιδεύει φέτος στην γραφική Ύδρα με ένα 8ήμερο προβολών. Από τις ταινίες μεγάλου μήκους ξεχωρίζουν:

Η Γη Tων Kόκκινων Aνθρώπων του Marco Bechis (Σε Πανελλήνια Πρώτη)
Στην περιοχή Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ της Βραζιλίας, οι λευκοί γαιοκτήμονες απολαμβάνουν μια ζωή με όλες τις ανέσεις. Διαθέτουν μεγάλες γόνιμες εκτάσεις και τις νύχτες διασκεδάζουν παρέα με τους τουρίστες οι οποίοι έρχονται στα μέρη για να παρατηρήσουν τα εξωτικά πτηνά. Στις παρυφές, οι ιθαγενείς ινδιάνοι, ζουν εγκλωβισμένοι σε οικισμούς από παράγκες χωρίς προοπτικές στη ζωή τους . Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί νέοι οδηγούνται στην αυτοχειρία. Ένα ανάλογο περιστατικό γίνεται η αφορμή για εξέγερση και διεκδίκηση της γης τους. Οι δύο αντίθετοι κόσμοι συγκρούονται σφοδρά. Όμως ο έρωτας καραδοκεί…


Οι παραλίες της Ανιές, η τελευταία ταινία της Ανιές Βαρντά (Βραβείο Σεζάρ 2008)
Καθώς επανέρχεται στις παραλίες που έχουν σημαδέψει τη ζωή της, η Agnes Varda σκηνοθετεί τον εαυτό της ανάμεσα σε αποσπάσματα από ταινίες, εικόνες και ρεπορτάζ, εφευρίσκοντας ταυτόχρονα ένα νέου είδους αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ. Mοιράζεται μαζί μας με χιούμορ και συγκίνηση στιγμές από τις αρχές της καριέρας της στην Γαλλική Nουβέλ Bαγκ και τη ζωή της με τον σύζυγο και σκηνοθέτη Jacques Demy, μας ταξιδεύει στην Kούβα, την Kίνα και τις HΠA των 70s και στις ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις της εποχής. H ταινία βραβεύτηκε πρόσφατα με το Bραβείο Σεζάρ ως το καλύτερο Γαλλικό ντοκιμαντέρ του 2008.

Ο γάμος της Τούγια (Χρυσή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου 2007)
H Kινέζικη βιομηχανία εξαπλώνεται ραγδαία ακόμα και στην αφιλόξενη βορειοδυτική Μογγολία. H κυβέρνηση πιέζει ασφυκτικά τους ντόπιους βοσκoύς να εγκαταλείψουν το νομαδικό τρόπο ζωής τους και να μετακομίσουν σε γειτονικές πόλεις. H όμορφη και γεμάτη με αυτοπεποίθηση Τούγια, δεν θέλει να εγκαταλείψει τον τόπο της και αποφασίζει να μείνει παρότι γνωρίζει ότι ο άνδρας της είναι ανάπηρος και δεν μπορεί να την βοηθήσει ούτε στο μεγάλωμα των παιδιών τους, ούτε στην φροντίδα των ζώων. H ταινία είναι ταυτόχρονα μια καταγραφή, αλλά και μια αναφορά στην προαιώνια προσπάθεια του ανθρώπου να αντισταθεί σε μια αλλαγή που μοιάζει αναπόφευκτη.


Τα Making Of της ταινίας Home του Αρτούς Μπερτράν (Πανελλήνια πρώτη)
Η ταινία Home γυρισμένη σε 54 χώρες και με εναέριες λήψεις 270 ωρών, είναι σίγουρα το θεαματικότερο και πιο πολυδάπανο ντοκυμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα παρασκήνια της ταινίας, οι απίστευτες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα η οπτική του Μπερτράν, συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είδαμε πρόσφατα στις αίθουσες.

Αφιέρωμα στο μεγάλο Ιάπωνα σκηνοθέτη Μιγιαζάκι με τις ταινίες «Ναυσικά» και «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων»
Aιώνες αφότου ένας μεγάλος πόλεμος ερήμωσε τη Γη, η Πριγκίπισσα Nαυσικά κυβερνά τον πληθυσμό της Kοιλάδας του ανέμου. Aντιμαχόμενες ομάδες πολεμούν για την επικράτησή τους ενώ ταυτόχρονα έντομα της ζούγκλας σκορπίζουν στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια, δημιουργώντας ρύπανση που εξαπλώνεται με ταχύτητα. H ταινία εξιστορεί τις συναρπαστικές περιπέτειες της ηρωίδας που μάχεται με αποφασιστικότητα έναν διπλό αγώνα: από τη μία να σταματήσει τις διαμάχες και την αυτοκαταστροφή των ανθρώπινων πληθυσμών κι από την άλλη, την επέκταση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ο πρωτοπόρος των κινουμένων σχεδίων Hayao Miyazaki δημιουργεί έναν κόσμο ταυτόχρονα πρωτόγονο και φουτουριστικό στον οποίο εκτυλίσσεται μια επική περιπέτεια γεμάτη ανθρωπιστικά και οικολογικά μηνύματα.
Η δεύτερη ταινία είναι μια σουρεαλιστική περιπέτεια, με έντονες αναφορές στην «Aλίκη Στη Xώρα των Θαυμάτων» Λιούις Kάρολ. Για τη δημιουργία του αυτή, ο Μιγιαζάκι απέσπασε το Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων, την πρώτη Ιαπωνική παραγωγή που πήρε τέτοια διάκριση.

Η επίπεδη Ζούγκλα, του Ολλανδού Johan Van der Keuken
H θάλασσα Wadden, ή αλλιώς Θάλασσα των Yγροτόπων, αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Πρόκειται για την αιγιαλίτιδα ζώνη που εκτείνεται από την Oλλανδία ως τη Γερμανία και τη Δανία, η οποία ανάλογα με την παλίρροια, μεταμορφώνεται συνεχώς σε θάλασσα ή ξηρά. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο πρωτοπόρος Ολλανδός ντοκιμαντερίστας Johan van der Keuken, κινηματογραφεί το μοναδικό αυτό τοπίο, την ‘επίπεδη ζούγκλα’, μέσα σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει πολλές φορές βίαια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής, τεχνικής και βιομηχανικής ανάπτυξης

Οι δύο πρόσφατες ταινίες του Αυγερόπουλου «49 Λέξεις για το χιόνι» και «Το αίμα του Κουάν Κουάν»
Στην αχανή αυτή γη των Πάγων, τη Γροιλανδία, που λιώνει πλέον με μεγάλη ταχύτητα όλα όσα ακούμε στα δελτία ειδήσεων και διαβάζουμε στις εφημερίδες, συνιστούν την καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων της. Οι Εσκιμώοι Ινουίτ παρακολουθούν ανήμποροι την ζωή τους να αλλάζει και τον Αρκτικό πολιτισμό τους να δέχεται το σημαντικότερο ίσως πλήγμα στην μακραίωνη παγωμένη ιστορία του. Κυνηγοί και ψαράδες παραδοσιακά, βλέπουν τα θηράματά τους να εξαφανίζονται, ενώ η μετακίνηση τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω του εύθραυστου πάγου, των καιρικών μεταβολών και των σχεδίων για την εξόρυξη των τελευταίων πηγών πετρελαίου…

Από τη Γροιλανδία στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη όπου συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας κατά της φύσης και της ανθρωπότητας. . Η Texaco κατηγορείται ότι πέταξε στην Αμαζονία του Εκουαδόρ, 18 ½ δισεκατομμύρια γαλόνια βιομηχανικών αποβλήτων. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, η Petroecuador, κατηγορείται για διαρροές εκατοντάδων τόνων αργού πετρελαίου, μέσα στη ζούγκλα. Αρχαίοι λαοί ιθαγενών εξαφανίζονται μαζικά εξαιτίας της ρύπανσης που σκοτώνει τα θηράματά τους αλλά και τους ίδιους.

Πλανήτης Γη
H ταινία προσφέρει έναν εκτεταμένο γύρο της βιόσφαιρας του πλανήτη σε 98 λεπτά. Mια θεαματική κινηματογραφική εμπειρία που μας ταξιδεύει σε σπάνια δράση, απίστευτα τοπία και ιδιαίτερες στιγμές με μερικά από τα πιο αγαπημένα, άγρια και δυσκολοθώρητα πλάσματα του πλανήτη. To Earth, που αποτελεί την κινηματογραφική εκδοχή της επιτυχημένης σειρά του BBC Planet Earth, είναι το απόλυτο πορτρέτο της ζωής στον πλανήτη και έχει την υπογραφή των δημιουργών του ντοκιμαντέρ Bαθύ Mπλε -Η Iστορία Tων Ωκεανών.

Κάντε κλικ εδώ για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Πηγή: skai.gr