ΜακΓκρέγκορ: "Παρωχημένη" η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

"Παρωχημένο" χαρακτήρισε το ερώτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics για το μέλλον των μουσείων, ο κ. ΜακΓκρέγκορ είπε ότι "το πραγματικό ερώτημα είναι πώς οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας θα μπορέσουν να συνεργαστούν ώστε τα Γλυπτά να εκτεθούν σε περιοχές όπως η Ασία και η Αφρική".

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ολοκλήρωσε το σχόλιό του λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τη σαφή θέση ότι η απομάκρυνση των γλυπτών από τον Παρθενώνα ήταν παράνομη και ως εκ τούτου η συζήτηση για την περαιτέρω προβολή τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, κάτι που όπως είπε τον λυπεί πάρα πολύ.

Έντονο το ενδιαφέρον για τα Γλυπτά

Εντυπωσιασμένη δηλώνει η εφημερίδα Γκάρντιαν από το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η δημοσκόπηση που φιλοξενούσε τις προηγούμενες εβδομάδες η ιστοσελίδα της, με ερώτημα το κατά πόσο πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι σε μια εβδομάδα που πέθανε ο Μάικλ Τζάκσον και τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στις διαδηλώσεις στο Ιράν, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση βρισκόταν σταθερά στα δύο πιο δημοφιλή θέματα της ιστοσελίδας. Συνολικά 380.000 άνθρωποι διάβασαν το περιεχόμενο της δημοσκόπησης και ούτε λίγο ούτε πολύ ο "πρωτοφανής" αριθμός των 129.974 εξ αυτών ψήφισαν.

Όπως προσθέτει ο Γκάρντιαν, το ενδιαφέρον τονώθηκε από τις πολλές αναφορές που υπήρξαν σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το Facebook, καθώς επίσης και από το προφανές μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων. "Ενώ στην Ελλάδα αναλογεί το 0,4% των μηνιαίων επισκέψεων στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση περισσότερες από τις μισές ψήφους προήλθαν από την Αθήνα. Το Λονδίνο ήταν στη δεύτερη θέση με μόλις 6%. Τόσο πολύ μας νοιάζει το θέμα…", σχολιάζει ο Γκάρντιαν, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες άσκησαν σε αυτή την περίπτωση το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, "μια έννοια που ούτως ή άλλως οι ίδιοι ανακάλυψαν".
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο