Κλείσιμο

Αντίστροφη μέτρηση για το Μουσείο - κόσμημα

Πλήρης κάλυψη του μεγάλου γεγονότος μέσω ΣΚΑΪ από τις 6 το απόγευμα και μέχρι το τέλος της τελετής  των εγκαινίων. Για να ακούσετε  Live ραδιόφωνο πατήστε ΕΔΩ

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση των αποψινών εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (20:00), με τον διεθνή τύπο να προβάλλει το γεγονός σε υμνητικά πρωτοσέλιδα.

Για "μαγική εναρκτήρια βραδιά" κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο των "New York Times", ενώ η πρώτη σελίδα του διαδικτυακού τόπου Google, με την ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα, είναι αφιερωμένη στην τελετή των εγκαινίων και στην απευθείας μετάδοσή τους.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η ανταπόκριση του Μάλκολμ Μπράμπαντ, για το BBC, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στον τελευταίο όροφο του νέου Μουσείου, "το οποίο πλημμυρίζει με το φως του Αιγαίου και έχει θαυμάσια θέα στον Παρθενώνα". "Αυτή η αίθουσα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τη Βρετανία και να επιστρέψει τα Μάρμαρα", προσθέτει ο ανταποκριτής του BBC.

Αποσπάσματα από την τελετή των εγκαινίων θα μεταδώσουν πολλά από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ιστοσελίδες, ενώ ολόκληρη την τελετή θα μεταδώσει το "Euro News".

Όπως έγινε γνωστό, κατά τα αποψινά εγκαίνια αναμένονται και δύο εκπλήξεις η μία εκ των οποίων έχει να κάνει με την κοπή της κορδέλας που δεν θα γίνει με τον καθιερωμένο τρόπο. Η δεύτερη αφορά, όπως το έχει ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, δύο θεάματα που έχει σκηνοθετήσει η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.

Για τεράστιο έργο που ανήκει σε όλους του Έλληνες και προβάλλει τον αρχαίο πολιτισμό μας σε παγκόσμιο επίπεδο, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε ότι ήταν το 1976 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ασχολήθηκε με την αναστήλωση της Ακρόπολης και συνέλαβε την ιδέα τα εκθέματα του τότε Μουσείου της Ακρόπολης να μεταφερθούν σε ένα μοντέρνο – σύγχρονο Μουσείο, ενώ επισήμανε ότι δε θα πρέπει να παραβλέψουμε το σημαντικό έργο κυβερνήσεων και υπουργών Πολιτισμού στα 33 χρόνια που μεσολάβησαν.

Οι πρόεδροι της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου θα παρευρεθούν στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Επίσης, το παρών θα δώσουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο γενικός γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ, (Κοϊχίρο Ματσούρα), δέκα πρωθυπουργοί βαλκανικών χωρών αλλά και οι πρωθυπουργοί της Κίνας και της Φινλανδίας, υπουργοί Εξωτερικών και πολλοί υπουργοί Πολιτισμού από τη δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Μουσείου λόγω προβλήματος υγείας. Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στον κ. Καραμανλή την επιθυμία του να έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, για να επισκεφθούν μαζί το Μουσείο.
Πηγή: skai.gr