ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας

Διθυραμβικά σχόλια ανά τον κόσμο, συγκίνηση στους απανταχού Έλληνες και αμέτρητες προσδοκίες για επιστροφή των γλυπτών γεννά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου. Πλήρης κάλυψη από το ΣΚΑΪ.

Η μεγάλη στιγμή

 
Πλήρης κάλυψη του μεγάλου γεγονότος μέσω ΣΚΑΪ από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι την τελετή των εγκαινίων.

Στην Ελλάδα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου, ενόψει των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Διεθνής Τύπος εξακολουθεί να αναφέρεται με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για το υπερσύγχρονο, νέο Μουσείο ενώ συνεχίζει να προκρίνει την επιστροφή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

"Εάν είσαι Άγγλος, θέλεις να κραυγάσεις 'Δώστε τα πίσω'!", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της "Ομπσέρβερ", ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μεταδίδουν ότι το νέο Μουσείο αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για την επιστροφή των γλυπτών.

"Ένα Σπίτι για τα Μάρμαρα", είναι ο τίτλος του άρθρου στους "Νιου Γιορκ Τάιμς", ενώ διθυραμβικά είναι και τα σχόλια του γαλλικού τύπου, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της "Φιγκαρό" που γράφει: "Η Αθήνα αναβιώνει τον Όλυμπό της".

Why Not;

Την έναρξη καμπάνιας με τον τίτλο "Why not" (γιατί όχι), την πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων, καθώς και τη συλλογή υπογραφών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Επιτροπών Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ γίνονται και προσπάθειες ώστε να καθιερωθεί Ημέρα Παρθενώνα, κάθε χρόνο μέσα στον Ιούνιο.

"Τα Μάρμαρα είναι σαν τα παιδιά μας, σαν να τα απαγάγουν και να τα δίνουν πίσω για τρεις μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Επιτροπών Ντέιβιντ Χιλ, απαντώντας στην υπεύθυνη επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου που έκανε λόγο για τρίμηνο δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα.

Ο κ. Χιλ τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ου 2012 στο Λονδίνο είναι η καλύτερη περίσταση για τους Βρετανούς και το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Οι Επιτροπές Επιστροφών των Μαρμάρων του Παρθενώνα απαρτίζονται από 17 μέλη που εκπροσωπούν 15 χώρες και βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου.

Μουσείο - ορόσημο

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΔΣ του νέου Μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μοντέρνα κατασκευή του κτιρίου, τονίζοντας ότι "το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να σταθεί άνετα στην πρώτη βαθμίδα των μουσείων παγκοσμίως".

Σύμφωνα με τον κ. Παντερμανλή, το μουσείο έχει το μοντέρνο αρχιτεκτονικό ύφος του 21ου αιώνα, αλλά φιλοξενεί κλασσικά γλυπτά του 5ου αιώνα π.Χ, τονίζοντας ότι τα εκθέματα δεν είναι εκεί για να διακοσμούν το μουσείο, αλλά αντίθετα, το μουσείο είναι εκεί για να αναδεικνύει τα εκθέματα

Σιούφας: Κατάκτηση του ελληνικού λαού

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι "τα γλυπτά αποτελούν σύμβολα ελληνικού πολιτισμού και όχι εκθέματα, η θέση τους είναι εδώ που φτιάχτηκαν πριν από είκοσι τρεις αιώνες και η αρπαγή τους δεν νομιμοποιείται ούτε στη συνείδηση των Ελλήνων ούτε στη συνείδηση της ανθρωπότητας", τόνισε ο κ. Σιούφας.

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Δ. Σιούφας ανέφερε ότι η κατασκευή του νέου Μουσείου αποτελεί κατάκτηση για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και τόνισε ότι "όλοι όσοι συνέτρεξαν για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα, αξίζουν των επαίνων και των ευχαριστιών της Εθνικής Αντιπροσωπείας".

Οι πρόεδροι της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου είναι μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια του νέου Μουσείου. Το παρών θα δώσουν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο γενικός γραμματέας της UNESCO, δέκα πρωθυπουργοί βαλκανικών χωρών, αλλά και ο πρωθυπουργός της Κίνας, πέντε υπουργοί Εξωτερικών και 25 υπουργοί Πολιτισμού από τη δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Λόγω των εγκαινίων, απαγορεύεται έως την Κυριακή η στάση και στάθμευση των αυτοκινήτων σε όλους του δρόμους περιμετρικά του Μουσείου, ενώ από τις 15:00 του Σαββάτου και μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων θα διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Μουσείο. Επίσης, από τις 18:00 – 23:00 του Σαββάτου οι συρμοί του μετρό δε θα πραγματοποιούν στάση στα σταθμό "Ακρόπολη".

O ΣΚΑΪ από το πρωί του Σαββάτου θα μεταδίδει συνεντεύξεις αρχαιολόγων και επιστημόνων που συνέβαλαν στην ανέγερση του νέου Μουσείου, ενώ το απόγευμα θα καλύψει λεπτό προς λεπτό την τελετή των εγκαινίων.
 
«Πράσινο φως» και από Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για επένδυση στο Ελληνικό
Ομόφωνα αποδεκτή έκανε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) -μια μέρα μετά την αντίστοιχη...
22.08.2019, 21:49
Νύχτες Πρεμιέρας:Αυτές είναι οι ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν
Στην τελική ευθεία για το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας...
22.08.2019, 20:51
Μενδώνη: Η απόφαση ΚΑΣ για Ελληνικό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην...
22.08.2019, 19:53
Η 1η καρτ-ποστάλ στον κόσμο δεν είχε μεγάλη σχέση με τις σημερινές (pics)
Οι πρώτες επίσημες καρτ-ποστάλ στη Γερμανία
22.08.2019, 14:41
Συνέδριο Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών-Ψηφιακή εποχή
Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή εποχή το διεθνές συνέδριο Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και...
21.08.2019, 14:11
Φεύγει ο Σπάιντερμαν από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel;
Ο ήρωας με τους ιστούς έχει εμφανιστεί στις ταινίες των Avengers χάρη σε συμφωνία ανάμεσα στην Marvel και...
21.08.2019, 13:07
Αψηφούν τη βαρύτητα τα γλυπτά του Μπέντζαμιν Σάιν
Με φόντο τον ουρανό της ερήμου Σονόρα, η αιθέρια μορφή αποδίδει τις λεπτομέρειες ενός γυναικείου προσώπου...
21.08.2019, 10:20
Μεξικό: Αρχιτεκτονική με πλαστικά μπουκάλια για πρόσοψη σχολείου
Το πρότζεκτ «Νέο Κύμα» του UMA θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον έμπνευσης μέσα στο οποίο θα ανθήσουν τα...
21.08.2019, 10:16
Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στο Matrix 4
Είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως ο Κιάνου Ριβς θα επιστρέψει στη νέα ταινία Matrix,η οποία είναι η τέταρτη του...
21.08.2019, 09:13
H επένδυση του Ελληνικού επανέρχεται στο ΚΑΣ με τη νέα σύνθεσή του
Αναμένεται να συζητηθεί και στο ΚΣΝΜ την Πέμπτη
20.08.2019, 14:24

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 26  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.