Μουσείο Ακρόπολης: Στην ελίτ των μουσείων παγκοσμίως

Το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να σταθεί άνετα στην πρώτη βαθμίδα των μουσείων παγκοσμίως, με πρωτοποριακές λύσεις στον εκθεσιακό τρόπο και στο ύφος, τόνισε ο πρόεδρός του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημήτρης Παντερμαλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στην μοντέρνα κατασκευή του κτιρίου και την αξιοποίηση του "αττικού φωτός", λέγοντας χαρακτηριστικά πως ελέγχεται και ως κτίριο και ως εσωτερικός χώρος - ακόμη και ο αέρας που κυκλοφορεί σε αυτό - με ειδικά φίλτρα, τα οποία κατακρατούν το διοξείδιο του άνθρακα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει που μπορεί να βλάψει τα εκθέματα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το μουσείο έχει το μοντέρνο αρχιτεκτονικό ύφος του 21ου αιώνα, αλλά φιλοξενεί κλασσικά γλυπτά του 5ου αιώνα π.Χ, τονίζοντας ότι τα εκθέματα δεν είναι εκεί για να διακοσμούν το μουσείο, αλλά αντίθετα, το μουσείο είναι εκεί για να αναδεικνύει τα εκθέματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι το μουσείο κάθε άλλο παρά στατικό θα είναι, καθώς ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι βρίσκουν νέα κομμάτια από τον Παρθενώνα και συμπληρώνουν κενά. "Επίσης, δεν έχουν συντηρηθεί όλα τα εκθέματα με τον τρόπο που θα έπρεπε, γεγονός που σημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά τα εγκαίνια, το κοινό θα βλέπει τους τεχνίτες να καθαρίζουν τα γλυπτά, και θα νιώθει μέρος της διαδικασίας προόδου που θα συντελείται στο μουσείο", πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι "η ιδιαιτερότητα του νέου μουσείου είναι το γεγονός ότι αυτό προκύπτει από τα θραύσματα και τις πληγές του. Δεν είναι ένα μουσείο που έγινε με ολοκληρωμένα έργα τέχνης. στήνεται και θα συνεχίσει να στήνεται".

Αναφερόμενος στο πολιτικό μήνυμα του μουσείου, σημείωσε ότι χάρη στη λειτουργία του, είναι πλέον ορατός ο δραματικός διαμελισμός του μνημείου του Παρθενώνα, με τα μισά πρωτότυπα εκθέματα να βρίσκονται εκεί και τα άλλα μισά στο Βρετανικό μουσείο. "Εμείς δείχνουμε την κατάσταση. Απομένει στον κάθε επισκέπτη να κρίνει προσωπικά αν είναι σωστός αυτός ο διαμελισμός".

Σχολιάζοντας το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο διευθυντής ενός μουσείου, σημείωσε ότι πρέπει πέρα από το στενό επιστημονικό αντικείμενο, να βλέπει ευρύτερα και να αναγνωρίζει ότι το μουσείο απευθύνεται στο κοινό. "Είναι κοινωνικό αγαθό και όχι αποθήκη αρχαιοτήτων", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παντερμαλής υποστήριξε τέλος πως τίποτα δεν χρειάζεται να σκηνοθετηθεί στο Μουσείο, καθώς το ίδιο το αντικείμενο προκαλεί.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και καθηγητής αρχαιολογίας Άγγελος Δεληβοριάς, δήλωσε ότι "το Μουσείο της Ακρόπολης που εγκαινιάζεται το Σάββατο υπερέχει κατά πολύ του βρετανικού ως προς τον τρόπο έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα". Όπως είπε τα γλυπτά στο Βρετανικό μουσείο παρουσιάζονται ως γλυπτά εσωτερικού χώρου.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Φωτιάδης που συνυπογράφει με τον Μπέρναρντ Τσούμι το νέο μουσείο, μίλησε μεταξύ άλλων για τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί, όπως τα μεταλλικά ελάσματα που πέφτουν από τις οροφές και απομονώνουν χώρους σε περίπτωση φωτιάς.

Στα εγκαίνια του Μουσείου θα παρευρεθούν οι πρόεδροι της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Επίσης, το "παρών" θα δώσουν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο γενικός γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοϊχίρο Ματσούρα, δέκα πρωθυπουργοί βαλκανικών χωρών αλλά και ο πρωθυπουργός της Κίνας, πέντε υπουργοί εξωτερικών και 25 υπουργοί Πολιτισμού από τη δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΚΑΪ από το πρωί του Σαββάτου θα μεταδίδει συνεντεύξεις αρχαιολόγων και επιστημόνων που συνέβαλαν στην ανέγερση του νέου Μουσείου, ενώ το απόγευμα θα καλύψει λεπτό προς λεπτό την τελετή των εγκαινίων.
Πηγή: skai.gr