Αντίστροφη μέτρηση για τα ιστορικά εγκαίνια

Εγκαινιάζεται το Σάββατο το νέο Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο απλώνεται σε 25 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Κορυφαία αίθουσα αυτή του Παρθενώνα, όπου παρουσιάζονται τα αυθεντικά γλυπτά με τα αντίγραφα του Βρετανικού Μουσείου.

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε.

O σταθμός μας, από το πρωί του Σαββάτου, θα μεταδίδει συνεντεύξεις αρχαιολόγων και επιστημόνων, που συνέβαλαν στην ανέγερση του νέου Μουσείου.

Το απόγευμα θα καλύψει λεπτό προς λεπτό την τελετή των εγκαινίων.

Η δημιουργία του Μουσείου λύνει την απορία για το που πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά, δήλωσε στο ΣΚΑΪ η Κατερίνα Παράσχη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Τόνισε ότι τα αριστουργήματα τα οποία στεγάζει το Μουσείο οπουδήποτε και αν βρίσκονται είναι τέτοια που σου κόβει την ανάσα.

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ζήτησε εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ.

Ο κ. Φρέιζερ μάλιστα έφτασε στο σημείο να προσθέσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα γλυπτά αυτά ακόμα και δικαστικά.

"Εδώ", είπε, "έχουμε να κάνουμε με μια ειδική περίπτωση. Ο Λόρδος Έλγιν, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, κατόρθωσε να κλέψει τα μάρμαρα, προκαλώντας μάλιστα και σημαντικές ζημιές και να τα στείλει στην ιδιωτική του έπαυλη. Είχε στόχο να τα οικειοποιηθεί και να αποκομίσει προσωπικά κέρδη".
Πηγή: skai.gr