«Μικρό καλάθι» κρατούν οι καταναλωτές το πρώτο 10ήμερο των εκπτώσεων

Tο πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων οι καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου Συλλόγων-Μελών της ΕΣΕΕ, σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας πως "είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείται επηρεάζεται από τη χρονική σύμπτωση με τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα".
Στις περισσότερες αγορές της Αττικής, όπως είπε, η κίνηση έως τώρα δείχνει αρκετά υποτονική, με εξαίρεση την περίπτωση της Καλλιθέας και της Κηφισιάς, όπου παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος. Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την Πάτρα, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος δήλωσε ικανοποίηση από το πρώτο δεκαήμερο. Στην εμπορική αγορά της Αθήνας, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παρατηρείται τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού δεν ξεπέρασε το τζίρο μιας απλής καθημερινής. Για την εμπορική αγορά της Αθήνας, εκτιμάται ότι συνολικά οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν τελικά χαμηλότερα από πέρυσι με τους Έλληνες καταναλωτές να κρατούν «μικρό καλάθι».
Ωστόσο, επισήμανε ότι "ελπίδες και προσδοκίες εξακολουθούν να διατηρούνται από τον τουρισμό και την «εισαγόμενη κατανάλωση», γι’ αυτό θα περιμένουμε να κάνουμε συνολικό ταμείο τον Σεπτέμβριο".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση λόγω της εκπτωτικής περιόδου είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση, ενώ η κίνηση στα εποχιακά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.
"Οι εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο και τα επόμενα τέσσερα δεκαήμερα θα  συνεχίσουμε να ελπίζουμε", κατέληξε.

Πηγή: eea.gr
Πηγή: skai.gr