Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται το e-ΓΕΜΗ

Τη δυνατότητα να καταθέτουν ηλεκτρονικά τους ισολογισμούς τους δίνει στις ελληνικές επιχειρήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), έργο προϋπολογισμού €11,3 εκατ. Το έργο του e-ΓΕΜΗ, το οποίο εξήγγειλε πριν από μήνες το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του, υποσχόμενο στις εγχώριες επιχειρήσεις μείωση της υφιστάμενης γραφειοκρατίας.
Στόχος του e-ΓΕΜΗ είναι ο εκσυγχρονισμός της επιχειρηματικότητας, μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρήσεις, όπως η κατάθεση των ισολογισμών. Με τη λειτουργία του θα παρασχεθούν 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ).

Με τη λειτουργία του e-ΓΕΜΗ, πέρα από τη δυνατότητα κατάθεσης και διατήρησης των ισολογισμών σε ψηφιακή μορφή, θα δοθεί η δυνατότητα κατοχής των υποβληθέντων στοιχείων σε επεξεργάσιμη μορφή, ώστε να μπορεί να γίνεται ανάλυση των οικονομικών δεδομένων με πολλαπλό όφελος για τα στοιχεία, που θα μπορούν να παραχθούν για την ελληνική οικονομία. Επίσης, στόχος είναι να εξελιχθεί το ΓΕΜΗ σε βασικό τμήμα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, που αναπτύσσεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με επέκταση των στατιστικών του ΓΕΜΗ, ενσωμάτωση ψηφιακών χαρτών (GIS) και τυποποίηση Δεικτών Επιχειρηματικής Εξέλιξης.

Στόχοι
Επίσης, με το e-ΓΕΜΗ, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων, αφού θα μειωθεί η διακίνηση χαρτιού, καθώς επίσης και μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά και βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, καθώς και της ψηφιακής λειτουργίας της δημόσιας Διοίκησης.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το e-ΓΕΜΗ: “Το e-ΓΕΜΗ ως εργαλείο, θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε δωρεάν 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Τελικός μας στόχος είναι η δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ενός κόμβου διατειλουργικότητας, μέσω του οποίου πολίτες και επιχειρήσεις θα συναλλάσσονται με το Δημόσιο”. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, σημείωσε: “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΓΕΜΗ είναι τεράστιας σημασίας, διότι θα έχουμε την εικόνα όλων των επιχειρήσεων ανά πάσα στιγμή, ενώ με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα”.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιος Ράλλης, που παρουσίασε αναλυτικά το έργο, υπογράμμισε: “Όλα τα Μητρώα του Δημοσίου θα πρέπει να διαλειτουργούν και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.

Αναδημοσίευση : sepe.gr
Πηγή: skai.gr