Τουριστική επιχειρηματικότητα: Το νέο εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο

Ακόμη και όταν η εθνική οικονομία ταλανίστηκε επικίνδυνα, η Ελλάδα ως τουριστικός πόλος έλξης διεθνών ταξιδιωτών δεν έχασε ούτε κατ’ ελάχιστον τη δυναμική της.

Αντίθετα, ο τουρισμός λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως σηματωρός προς ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Εισφέροντας σχεδόν το 20% του ΑΕΠ και απασχολώντας -άμεσα ή έμμεσα- περίπου το 1/5 του εργατικού δυναμικού, ο τουρισμός αποτελεί εκείνο τον εθνικό κλάδο που ξαναβάζει την Ελλάδα σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Με αύξηση 10,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, 7,4% στην εισερχόμενη κίνηση διεθνών ταξιδιωτών, 3,1% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και 10,4% στις διανυκτερεύσεις το 2017 επιβεβαίωσε ότι οι διεθνείς επισκέπτες λένε αδιαπραγμάτευτα «ναι» στην πρόσκληση που τους απευθύνει η Ελλάδα: «καλώς ήρθατε σπίτι σας». Και εάν τα στοιχεία που θέλουν φέτος τη χώρα να σπάει νέο ρεκόρ, προσελκύοντας 30 εκατ. τουρίστες το 2018, έναντι 27,2 εκατ. το 2017 και 24 εκατ. το 2016, το success story του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να γράψει νέες λαμπρές σελίδες. 

Το βάρος της εθνικής αυτής επιτυχίας σηκώνει, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού τουρισμού, οι μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, αποτυπώνοντας την καθαρή εικόνα μιας χώρας που ξέρει να δουλεύει και να παράγει επιτυχές αποτέλεσμα. Οι εταιρείες του ευρύτερου κλάδου του τουρισμού, που αυτή την περίοδο βρίσκονται επί ποδός για να κερδίσουν το στοίχημα της νέας σεζόν, εγγράφοντας παρακαταθήκες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα του χρόνου, είναι εκείνες που κουβάλησαν και θα συνεχίσουν να κουβαλούν τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας στις πλάτες τους. 

Αυτές τις επιχειρήσεις στηρίζει για τρίτη χρονιά, φέτος, η Alpha Bank μέσα από το ανανεωμένο πρόγραμμα «Alpha Τουριστική Επιχειρηματικότητα». Έχοντας ως πάγια αρχή ότι ο μετασχηματισμός της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση σε ένα νέο ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, η Τράπεζα διαθέτει στις εταιρείες του κλάδου ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελώντας σύμμαχό τους στην πλήρη κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών του κλάδου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και αρωγό στα αναπτυξιακά εγχειρήματά τους. Η γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκτείνεται από την πραγματοποίηση των καθημερινών συναλλαγών, μέσω προνομιακού λογαριασμού καταθέσεων όψεως, εταιρικής χρεωστικής κάρτας, σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, και έως τη διενέργεια συναλλαγών με όλες τις κάρτες, με ταυτόχρονη επιβράβευση με βάση το ύψος των συναλλαγών (τζίρο) της επιχειρήσεως από την αποδοχή των καρτών μέσω του τερματικού My Alpha POS.

Αντίστοιχα η χρηματοδότηση για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου, παρέχεται είτε µέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ-Επιχειρηµατική Επανεκκίνηση-Ενδιάμεσο», όπου χορηγείται 50% άτοκη χρηματοδότηση είτε μέσω του Εγγυοδοτικού προγράμματος «COSME», με μειωμένες απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις. Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Η Τράπεζα προσφέρει, τέλος, στους συνεργάτες της ευελιξία και υψηλές αποδόσεις στη διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων, μέσω μιας ευρείας γκάμας προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και παροχή κινήτρων στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, με τον λογαριασμό «Alpha Μισθοδοσία» και επιπλέον ιατρική κάλυψη με το «Alpha Υγεία για Όλους». Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα «Alpha Τουριστική Επιχειρηματικότητα» έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Πηγή: skai.gr