Κατάργηση της εισφοράς 0,6% στα επιχειρηματικά δάνεια ζητεί το ΕΒΕΘ

Να καταργηθεί η εισφορά του 0,6% στα επιχειρηματικά δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες, ζητά, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης.

Όπως υποστηρίζει, η εισφορά αυτή "αποτελεί σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της χώρας μας από τις τράπεζες, εις βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας".

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μασούτης, επισημαίνει ότι

"η εν λόγω εισφορά αρχικά προοριζόταν για την επιδότηση επιτοκίων ειδικών κατηγοριών επιχειρηματικών δανείων και συγκεκριμένα κατετίθετο σε ειδικό κοινό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος για την επιστροφή διαφορών τόκων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μετά από σχετικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο όμως, προορίζεται πλέον για αλλότριους σκοπούς. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του κοινού λογαριασμού δεν υφίσταται σήμερα, η υποχρεωτική εισφορά 0,6% του Ν. 128/75 εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί και δανειοδοτούνται από τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά δάνεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και αναγκών κεφαλαίων κίνησης, με απαλλαγή από την εισφορά του 0,6% του Ν. 128/75, με αποτέλεσμα να εισάγονται κατ' αυτόν τον τρόπο στρεβλώσεις στην αγορά δανείων".

Αναδημοσίευση: EEA

Πηγή: skai.gr