IPK International: +5% ο διεθνής τουρισμός το 2018

Ισχυρή ανάπτυξη 5% προβλέπεται στα παγκόσμια ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού το 2018, με τη Λατινική Αμερική και την Ασία να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο (+7% και +6% αντίστοιχα).
Τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη αλλά και τη Β. Αμερική αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση από 4% καθεμία την εφετινή χρονιά.

Αυτές είναι οι προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης World Travel Monitor της IPK International για τον παγκόσμιο τουρισμό (αναλύει τον εξερχόμενο τουρισμό σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου καλύπτοντας πάνω από το 90% της παγκόσμιας ζήτησης για διεθνή ταξίδια), που παρουσιάστηκε στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού στον κόσμο, ΙΤΒ του Βερολίνου η οποία άνοιξε τις πόρτες της.
Το 2017 η Ευρώπη ήταν ο βασικός κινητήρας ανάπτυξης τόσο στον εξερχόμενο τουρισμό όσο και στον εισερχόμενο τουρισμό ως προορισμός.
Τα παγκόσμια ταξίδια στο εξωτερικό το 2017 αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 1,2 δισ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγραφής τουριστικών στατιστικών από την IPK η τρομοκρατία φαίνεται να μην επηρεάζει την πρόθεση για ταξίδια και οι προορισμοί θεωρούνται ασφαλέστεροι από ποτέ.
Ο εξερχόμενος τουρισμός της Ευρώπης είχε αύξηση 7% και ακολούθησαν η Βόρεια και Λατινική Αμερική (από +6% καθεμία) και η Ασία (+5%).
Επιπλέον, η Ευρώπη ως προορισμός είχε άνοδο των ταξιδίων εισερχόμενου τουρισμού 8%.
Σε επίπεδο χωρών, η Ισπανία είναι πρώτη, δεύτερες οι ΗΠΑ και τρίτη η Γερμανία. Γαλλία και Ιταλία είναι τέταρτη και πέμπτη στην κατάταξη προορισμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ταξίδια πόλης αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης με αύξηση 18%, οι διακοπές ήλιου-θάλασσας, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ταξιδίων, είχε αύξηση 9% και τα ταξίδια ξεναγήσεων μειώθηκαν κατά 1%.Ένας στους 10 διεθνείς ταξιδιώτες επηρεάζεται από τον υπερτουρισμό.

Σε ειδική έρευνα της IPK για τον υπερτουρισμό τον Φεβρουάριο του 2018, αποκαλύπτεται ότι το 24% των διεθνών ταξιδιωτών είχαν την αίσθηση ότι ο προορισμός που επισκέφθηκαν υπέφερε από τις συνέπειες του υπερτουρισμού.
Ωστόσο μόνο το 9% πιστεύει ότι αυτή η υπερσυγκέντρωση τουριστών επηρέασε πραγματικά την ποιότητα των διακοπών του.Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις υπερτουρισμού είναι: Μεξικό (23%), Σαγκάη (22%), Βενετία (20%), Πεκίνο (19%), Χονγκ Κονγκ (18%), Κωνσταντινούπολη, Άμστερνταμ και Φλωρεντία (από 17% καθεμία) και Βαρκελώνη (16%).Εξειδικευμένη έρευνα σε σχέση με την επίδραση της τρομοκρατικής απειλής στα ταξίδια στις κύριες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο (Φεβρουάριος 2018), αποκαλύπτει ότι το 37% των διεθνών ταξιδιωτών πιστεύουν ότι η πρόσφατη αστάθεια και προειδοποιήσεις για τρομοκρατική απειλή θα έχουν επίδραση στον προγραμματισμό διακοπών για το 2018.
Το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο του 2017 όμως ήταν 41%. Το 24% ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό, όμως μόνο σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς.

Αναδημοσίευση: tornosnews.gr

Πηγή: skai.gr