Ποιοι επιστήμονες και επαγγελματίες θα πληρώνουν διπλές εισφορές για 13 μήνες

Πρόκειται για εισφορές που λόγω αδυναμίας του συστήματος δεν έχουν εμφανιστεί στα ειδοποιητήρια που εκδίδονται για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους από τις αρχές του 2017 και μετά. Πλέον, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα, θα εμφανιστούν με στόχο να αποπληρωθούν σε 13 μηνιαίες δόσεις.

Στην πράξη, οι περίπου 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κυρίως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί, κατά τους επόμενους 13 μήνες θα πληρώνουν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαρτίου όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγεία (εισφορές Φεβρουαρίου), θα εμφανιστούν και ξεχωριστά ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ με τις διπλές εισφορές, παρότι ο ΕΦΚΑ είναι αυτός που για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς χρεώνει ενιαία και συνεισπράττει τις εισφορές για επικούρηση και στη συνέχεια τις αποδίδει στο επικουρικό ταμείο.

Βάσει του σχεδιασμού, η αποπληρωμή των «οφειλομένων» θα γίνει σε 13 δόσεις, όσοι είναι και οι απλήρωτοι μήνες.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 200.000 ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές 7% μόνο για επικουρική ασφάλιση, ενώ σε 160.000 εκτιμώνται όσοι θα πληρώσουν (και) εισφορές για πρόνοια 4%.

Πρόκειται για:

1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.
2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.
3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).
4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).
5. Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.


Πηγή: Έντυπη Καθημερινή/ Ρούλας Σαλούρου
foroline.gr
Πηγή: skai.gr