Κλείσιμο

Το 58% των κερδών των επιχειρήσεων την τελευταία 3ετία πήγε σε φόρους

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημέριδας "Καθημερινή", το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ανάλυση είναι ότι το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχει αναλωθεί σε φόρους. 

Αναλύοντας τα αποτελέσματα 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της οικονομίας από το 2010-2016, η έρευνα καταλήγει ότι το 56% των εταιρειών πληρώνει φόρους, αλλά η υψηλή φορολόγηση πλήττει το πιο δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας, αφού ένα ποσοστό μόλις 10% των εταιρειών καταβάλλει το 84% των συνολικών φόρων.

Η εικόνα αυτή ερμηνεύει σε ένα βαθμό και τη στασιμότητα που υπάρχει στις επενδύσεις, αφού παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2015, η περιουσία των υπό εξέταση εταιρειών αυξήθηκε μόλις κατά 1,3%. Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2% και τα κέρδη πριν από φόρους κατά 63%.

Η εικόνα των εταιρειών το 2016 συγκριτικά με το 2015 παρουσιάζει σχετική σταθεροποίηση καθώς πέντε στις δέκα εταιρείες του δείγματος (ποσοστό 51%) αύξησαν τις πωλήσεις τους, ενώ το 64% ήταν κερδοφόρες. Επιπλέον, μία στις δέκα (ποσοστό 11%) από ζημίες το 2015 πέρασε σε κέρδη το 2016, ενώ μία στις δέκα (ποσοστό 10%) από κέρδη το 2015 πέρασε σε ζημίες το 2016. Παρά το γεγονός επίσης ότι ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών είναι σταθερός (64% το 2016 από 63% το 2015), πέντε στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 51%) μείωσαν τη λειτουργική κερδοφορία τους, δηλαδή το EBITDA.

Παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση, ωστόσο, σημαντικά υψηλό που φθάνει στο 50% –δηλαδή μία στις δύο– είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό δανεισμό. Πρόκειται για 4.000 επιχειρήσεις από τις 8.000, οι οποίες έχουν ανάγκη βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αλλά και χρηματοδοτικές ανάγκες που υπολογίζονται στα 16 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις (gloomers), οι οποίες τη διετία 2015-2016 παρουσίασαν πτώση των πωλήσεων κατά 13%, οριακό περιθώριο EBITDA (1,8%) με καθαρές ζημίες και υψηλές υποχρεώσεις σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια (4 προς 1).
Στον αντίποδα είναι 1.520 επιχειρήσεις (19% του συνόλου), οι οποίες αποτελούν πρότυπο ανάπτυξης (illuminators) της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς χαρακτηρίζονται από ανάπτυξη με παράλληλη υγιή χρηματοοικονομική βάση, δηλαδή χαμηλό δανεισμό. Σύμφωνα με την ανάλυση της Grant Thornton, οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν ανεκμετάλλευτη δυναμικότητα, καθώς όχι μόνο πέτυχαν αύξηση των πωλήσεων κατά 19% και αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους κατά 70% τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά επιπλέον διαθέτουν 5,6 ευρώ διαθέσιμα και θα μπορούσαν δυνητικά να αντλήσουν κεφάλαια 19 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά ανάπτυξης, αλλά με ασθενή χρηματοοικονομική θέση, που τις καθιστά και στόχους επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζει το 12% των επιχειρήσεων του δείγματος. Πρόκειται για 960 επιχειρήσεις (spotlighters), που εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων κατά 25% και αύξηση EBITDA κατά 59% τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά η σχέση υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια είναι 1,5 προς 1 και το περιθώριο καθαρής κερδοφορίας οριακό, στο 0,4%.
Ως εν δυνάμει επενδυτές θα μπορούσαν, τέλος, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που έχουν υγιή χρηματοοικονομική βάση, με περί τα 6,3 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανάπτυξη. Πρόκειται για 1.520 επιχειρήσεις (19% του συνόλου) –moonlighters– που παρουσίασαν μείωση των πωλήσεών τους κατά 9% και χαμηλό περιθώριο κερδοφορίας (3%) τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά διαθέτοντας χαμηλό δανεισμό μπορούν δυνητικά να αντλήσουν 17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Grant Thornton, το πιο υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας, που προσδιορίζεται στο 48% των επιχειρήσεων, έχει ρευστά διαθέσιμα 12 δισ. ευρώ και μία στις δύο χαμηλό δανεισμό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα άντλησης δανειακών κεφαλαίων ύψους 39 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι ανάγκες χρηματοδότησης του 47% των επιχειρήσεων που είναι στον αντίποδα υπολογίζονται στα 27 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών που έχουν υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, μία στις τρεις έχει χρηματοοικονομικά έξοδα μεγαλύτερα από τη λειτουργική της κερδοφορία, μία στις τέσσερις έχει αρνητικά κεφάλαια κίνησης και μία στις οκτώ δανεισμό υψηλότερο από τις συνολικές πωλήσεις της.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή: skai.gr