Advertisement

Τα νέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Οι προτεραιότητες της Ε.Ε. σε φορολογία και ΦΠΑ για το 2018

 
Η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου, περιέγραψε τις προτεραιότητές της στον τομέα της φορολογίας της ΕΕ σε σημείωμα που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Ομάδας εργασίας για φορολογικά θέματα στην ΕΕ.

 Η Προεδρία δηλώνει ότι στο έργο της θα ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του φόρου, οι διεθνείς εξελίξεις και η ανταγωνιστικότητα, η ψηφιοποίηση των οικονομιών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών εσόδων και η ειδική αντιμετώπιση της φορολογίας των πολυεθνικών εταριών.
 
Υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις, καλή διακυβέρνηση
 
Στον τομέα της άμεσης φορολογίας, οι εργασίες θα βασιστούν πάνω στα αποτελέσματα της καταπολέμησης της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών του ΟΟΣΑ / G20 (BEPS).
 
Βραχυπρόθεσμα, η βουλγαρική Προεδρία θα προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ότι αφορά τους υποχρεωτικούς κανόνες δημοσιοποίησης που αναφέρονται στη Δράση 12 του σχεδίου BEPS, προκειμένου να εισαχθούν αποτελεσματικότερα αντικίνητρα για τους μεσάζοντες που βοηθούν σε φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.
 
Ψηφιακή οικονομία, μαύρη λίστα φοροδιαφυγής
 
Μεσοπρόθεσμα, η προεδρία θα επικεντρωθεί σε νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέπουν τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών που προέρχονται μέσω της ψηφιακής οικονομίας.
 
Όπως αναμένεται, η Προεδρία σκοπεύει επίσης να διεξαγάγει συνεχείς εργασίες για τον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών για φορολογικούς σκοπούς, ιδίως όσον αφορά την επικαιροποίηση του καταλόγου με βάση τις νέες δεσμεύσεις των χωρών και την παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων ανά χώρα.
 
Η βουλγαρική προεδρία υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ για τον καθορισμό ενός ελάχιστου επιπέδου φορολογίας σε ότι αφορά τους τόκους και τα δικαιώματα.
 
Στόχοι σχετικά με το ΦΠΑ
 
Στον τομέα του ΦΠΑ, βραχυπρόθεσμα, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ, στην απλούστευση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη διοίκηση την ενίσχυση των συστημάτων πληροφορικής και τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας.
 
Η βουλγαρική προεδρία επιδιώκει επίσης να υιοθετήσει τον ελάχιστο κανονικό συντελεστή  μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο 15%.
 
Οι μεσοπρόθεσμες εργασίες σχετικά με τον ΦΠΑ θα επικεντρωθούν στην έκθεση για την παράταση της τομεακής αντιστροφής της επιβάρυνσης, στις προτάσεις απλούστευσης του ΦΠΑ για τις ΜΜΕ και στην πρόταση σχετικά με τους ελάχιστους συντελεστές ΦΠΑ στην ΕΕ.
 
Η Προεδρία δήλωσε ότι έχει ως προτεραιότητά της την επίτευξη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ΦΠΑ όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο αγαθών μεταξύ των κρατών μελών και την προώθηση της χρήσης αποτελεσματικών εργαλείων για ολοκληρωμένη διαχείριση του ΦΠΑ με ενισχυμένη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών.

Πηγή: taxheaven.gr 


 
Όλες οι λεπτομέρειες για ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς Ταμεία
15.02.2018, 17:36
Η φορολογία για τις δηλώσεις του 2018, απλά και κατανοητά…
Η φορολογική δήλωση του 2018 (που αφορά το φορολογικό έτος 2017), παρουσιάζει λίγες διαφοροποιήσεις, σε...
14.02.2018, 13:21
«Ψαλίδι» στα προβλήματα των Κομμωτών
«Ψαλίδι» στα προβλήματα του κλάδου σκοπεύει να βάλει η Επιτροπή Κομμωτών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου...
12.02.2018, 17:25
Το Ελληνικό κρασί θα αντέξει και τους φόρους
Στο 63% το κόστος για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας, μετά την αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ...
12.02.2018, 13:20
Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών
08.02.2018, 18:19
Το 58% των κερδών των επιχειρήσεων την τελευταία 3ετία πήγε σε φόρους
Το βαρύ φορολογικό φορτίο που σηκώνουν οι επιχειρήσεις επιβεβαιώνει ανάλυση της Grant Thornton για την...
08.02.2018, 13:08
Tελετή βράβευσης 2ου διαγωνισμού ανάπτυξης & ανταγωνιστικότητας "Growth Awards"
08.02.2018, 12:52
Οι προτεραιότητες της Ε.Ε. σε φορολογία και ΦΠΑ για το 2018
05.02.2018, 12:32
Δάνεια μειωμένου επιτοκίου μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας
01.02.2018, 14:02
Αναβάλλεται για μετά την τρίτη αξιολόγηση η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί
31.01.2018, 13:25

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 9  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)