Αναβάλλεται για μετά την τρίτη αξιολόγηση η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

«Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον αμπελοοινικό κλάδο που διοργάνωσε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΕ) σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.
Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω φόρος «μπήκε κάτω από τεράστια πίεση» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα».
 
Όπως σημείωσε, αυτό δεν θα γίνει «μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο χώρο».
 
Ο υπουργός, επίσης, συμφώνησε στην αντιμετώπιση αιτημάτων του του κλάδου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσκομμάτων που διαπιστώνονται στα προγράμματα προβολής και προώθησης του κρασιού.
 
Και τα τρία θέματα, την αναιτιολόγητη  δηλαδή από το υπουργείο σε κείμενό του προς την ΕΕ πιο χαμηλή μοριοδότηση της ΕΔΟΑΟ ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση και εφαρμογή των προγραμμάτων προβολής στις τρίτες χώρες και την κατάργηση του ΕΦΚ, έθεσε μετ' επιτάσεως ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Βαγγ. Αργύρης, ανοίγοντας τις εργασίες της εν λόγω ημερίδας του κλάδου για την ανάπτυξη.
 
Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν επίσης και οι πρόεδροι του ΣΕΟ Γιωρ. Σκούρας και της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, σε σύντομες παρεμβάσεις τους.
 
Αναδημοσίευση : paseges.gr
«Θα υπάρξει διόρθωση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Αποστόλου, με την μεταβολή των κριτηρίων προτεραιότητας σχετικά με τη μοριοδότηση της ΕΔΟΑΟ ως φορέα υλοποίησης. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει εφεξής επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και αξιολόγησης των προγραμμάτων, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις  σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ εμφανίστηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες του κλάδου για τα οξύτατα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο ΕΦΚ κάνοντας λόγο για την απειλή μονιμοποίησης μιας γκρίζας απειλής στο χώρο.
 
Στην ομιλία του ο κ. Αργύρης, πέραν των τριών προαναφερθέντων θεμάτων, επανέλαβε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας υπουργείου με τον κλάδο, λέγοντας ότι εκ των πραγμάτων ο ρόλος της ΕΔΟΑΟ είναι ρόλος άτυπου συμβούλου, χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή πρωτοκόλλου χθες με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τον Αμπελουργικό Σχεδιασμό και, τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες συνεργειών και κοινών δράσεων που έχουν αναληφθεί ή είναι υπό συζήτηση με τον ΣΕΒ, τις άλλες διεπαγγελματικές και την Κίνηση Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ για τον Οινοτουρισμό.
 
Την κατάργηση του ΕΦΚ ζήτησε κατά την ομιλία του και ο μικροοικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μητσόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν άνθρωποι και παραγωγοί που δίνουν μάχη». Επίσης, σημείωσε ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, που ή θα παραμείνει η χώρα του “χύμα” ή αυτό θα αλλάξει».
 
Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απολογισμός του οκταετούς προγράμματος προώθησης «New Wine Of Greece». Τονίστηκε ότι παρουσιάστηκε αύξηση των εξαγωγών κρασιού σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Κίνα.
 
Έγινε αναφορά σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, σχετικά με τους ελληνικούς οίνους που, όπως είπαν οι παρευρισκόμενοι, «η αναγνωρισιμότητά τους έχει αυξηθεί θετικά». Επίσης, σημειώθηκε ότι το ελληνικό κρασί αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, καθώς ήδη βρίσκεται σε λίστες εστιατορίων της Νέας Υόρκης. Χώρες-στόχοι για το 2018 θα παραμείνουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Αυστραλία.
Πηγή: skai.gr