ΣΕΒ: Πικρός ο καφές μετά την αύξηση του ΕΦΚ

Λιγότερα χρήματα για το κράτος, περισσότερη παραοικονομία και γραφειοκρατία για τους υπόλοιπους επισημαίνει ο ΣΕΒ φέρνοντας την επιβολή αυξημένου ΕΦΚ στον καφέ από την κυβέρνηση.Τα έσοδα από τον ΕΦΚ υπολείπονται ήδη κατά σχεδόν 50% του στόχου με την αρχική πρόβλεψη για ετήσια έσοδα €64εκατ. αναθεωρήθηκε πρόσφατα σε ετήσια έσοδα €33εκατ. για το 2017 και το2018, δηλώνει ο ΣΕΒ .
Αν επιπλέον συνυπολογιστούν οι έμμεσες απώλειες εσόδων λόγω διόγκωσης της παραοικονομίας, αποψίλωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και τις απώλειες εσόδων που αυτή συνεπάγεται για το κράτος, τότε είναι αμφίβολο αν το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του φόρου παραμένει θετικό, αναφέρει η ερευνά 

Και καταλήγει ότι η συρρίκνωση της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας (είτε λόγω μετατόπισης στην παραοικονομία είτε απλά λόγω εξαφάνισής της) είναι μια αμείλικτη και κουραστικά επαναλαμβανόμενη τα τελευταία χρόνια συνέπεια της υπερφορολόγησης.Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα λαθραία προϊόντα καφέ, που δύναται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έχουν καταλάβει ήδη τουλάχιστον το 10% της αγοράς.

Τέλος σύμφωνα με τον σύνδεσμο , η επιβολή ΕΦΚ σε προϊόντα με διαρκείς εισαγωγές-εξαγωγές συνεπάγεται αναίτιο πολλαπλασιασμό του διοικητικού φόρτου στα τελωνεία αλλά και επιβάρυνση των γραμμών εφοδιασμού των επιχειρήσεων.




Πηγή: Νίκος Υποφάντης