Γαλακτοκομικά με ελαιόλαδο και πιστοποιημένο τσάι του βουνού

Μπορεί να μην μοιάζει και τόσο ελληνικό, αλλά όμως είναι. Και μάλιστα είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης ιδιωτών και δημόσιων ερευνητικών κέντρων. Ο λόγος για μια σειρά καλές και καινοτόμες πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα που του δίνουν προστιθέμενη αξία και καθιστούν την Ελλάδα ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών.
Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στα οποία τα λιπαρά αντικαταστάθηκαν από ελαιόλαδο, η πιστοποίηση για το τσάι του βουνού, η προώθηση στην αγορά προϊόντων από μαύρο χοίρο, αλλά και η δημιουργία μονάδων που συνδυάζουν την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με την εστίαση, είναι μερικές από αυτές τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
 
Το έργο επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμετοχή των φορέων που σχετίζονται με την καινοτομία, ακολουθώντας την προσέγγιση της τετραπλής έλικας (δημοσίων οργανισμών, επιστήμης, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας των πολιτών) και εμπλέκοντάς τους στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση των καινοτόμων συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (public-private partnerships) σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είναι η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία προϊόντων που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά και φιλικά στο περιβάλλον.
 
«Έγινε μια προσπάθεια να δείξουμε στους εταίρους μας από το εξωτερικό τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται, επίσης, το cluster βιολογικών προϊόντων που έχει δημιουργηθεί από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και προσπαθεί να εισάγει τα βιολογικά προϊόντα στην αγορά των εστιατορίων, εταιρείες που προωθούν την καινοτομία σε πρακτικές γεωργίας ακριβείας, ακόμη και ξενοδοχειακές μονάδες που εφαρμόζουν καινοτόμους και φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους διαχείρισης ενέργειας», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης.
 
Οι εκδηλώσεις του «Higher» θα συνεχιστούν και την Παρασκευή με παρουσιάσεις στον τομέα Περιφερειακών-Διαπεριφερειακών συνεργασιών προστιθέμενης αξίας στα τοπικά οικοσυστήματα. Εκτός από τους τοπικούς φορείς θα συμμετάσχουν εταίροι του έργου και εμπλεκόμενοι φορείς από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.

Αναδημοσίευση : paseges.gr
Πηγή: skai.gr