Ο πρόεδρος του ΕΕΑ στον ΣΚΑΙ για ανασφάλιστα και POS

Λήγει αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 η προθεσμία για την ασφάλιση -χωρίς την πληρωμή προστίμου- των οχημάτων που εντοπίστηκαν, μετά την πρώτη διασταύρωση στοιχείων, ανασφάλιστα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε πως από το 1 εκατομμύριο υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων έχουν σπεύσει να  ασφαλίσουν τα οχήματά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι 200 με 250 χιλιάδες υπολογίζονται τα λάθη που προέκυψαν από την πρώτη διασταύρωση, με τον πρόεδρο του ΕΕΑ να εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, καθώς οφείλονται στην έλλειψη μηχανογράφησης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία γύρω στις 450.000 από τους ανασφάλιστους έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας του 2017 και περίπου 180.000 είχαν πληρώσει του 2016. 

Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 14ης Ιουλίου θα ακολουθήσει, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, νέα διασταύρωση και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θα βρεθούν ανασφάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται κλιμακωτά με βάση τον κυβισμό του οχήματος (100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250 κυβικά, 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, 200 ευρώ για τα αυτοκίνητα κάτω από 1.000 κυβικά, 250 ευρώ για τα υπόλοιπα οχήματα)..

Η σχετική, ωστόσο, τροπολογία που ορίζει τα πρόστιμα δεν έχει ακόμη κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στην τροπολογία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, θα προβλέπεται ακόμη, πιθανότατα, προθεσμία 6, αντί 2, μηνών για την διόρθωση των λαθών.

POS - ακατάσχετος λογαριασμός

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα που έχει προκύψει για μία μεγάλη μερίδα επαγγελματιών σχετικά με την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS.

Όπως εξήγησε, όταν κάποιος επαγγελματίας χρωστάει στην τράπεζα, αυτή αρνείται να του δώσει POS, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη και εγκαταστήσει POS, η τράπεζα του παίρνει τα χρήματα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε, ως εκ τούτου, την άμεση ανάγκη θέσπισης του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, για να ξεπεραστούν και αυτού του είδους τα προβλήματα, όπου αφορούν, όπως είπε, περίπου το 50% των επαγγελματιών.


Πηγή: skai.gr