Ο τουρισμός 3 χρόνια περιμένει ΕΣΠΑ και νέο αναπτυξιακό

Υποστήριξη των επενδύσεων με τα λόγια δεν γίνεται και δυστυχώς ακόμη και όσοι θέλουν να ρίξουν χρήματα στη λεγόμενη «εθνική βιομηχανία» μας, στον τουρισμό, βρίσκουν απέναντί τους τη…χαλαρή, την «τουριστική» λειτουργία κράτους και μηχανισμών, είτε αφορά στο περίφημο Νέο ΕΣΠΑ, είτε στον αναπτυξιακό ν.4399/2016, ένα νόμο που οι επιχειρηματίες περιμένουν εδώ και τρία χρόνια για να τους ενισχύσει.
Μιας λοιπόν και βρισκόμαστε στην έναρξη του καλοκαιριού, όπου καλοκαίρι και τουρισμός, ας δούμε που βρίσκονται οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, για την χρηματοδότηση των επενδύσεων στον εθνικό μας πρωταθλητή.
Τρία χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του ΕΣΠΑ (2014-2020) και, ένα και πλέον χρόνο μετά την προκήρυξη των 4 δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις και ανέργους στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει επανειλημμένες καταγγελίες από την αντιπολίτευση στη Βουλή αλλά και από φορείς των επιχειρηματιών. Ο αρμόδιος αναπλ. υπουργός κ. Χαρίτσης, απαντά ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε θέματα διαδικασιών, τις οποίες όμως αυτός εποπτεύει αφού μάλιστα αυτός είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΜΟΔ ( Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).
Μία από τις 4 δράσεις που είχαν προκηρυχθεί στις 11/2/2016 αφορούσε στην Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα ήταν προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 90 εκ. ευρώ κατόπιν αύξησης του αρχικού ποσού των 70 εκ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα μπορούσαν να συμμετέχουν υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ήταν 4 Ιουλίου 2016.

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλο, καθώς συνολικά υποβλήθηκαν 2550 επενδυτικά σχέδια με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 139.138.820,9 ευρώ, υπερκαλύπτοντας τα διαθέσιμα 70 εκ. ευρώ του προγράμματος. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν  267 επενδυτικά σχέδια με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 13.826.057,42 ευρώ.
Ένα χρόνο πίσω οι αξιολογήσεις
Δυστυχώς μπήκαμε στον  Ιούνιο του 2017 και ακόμη δεν έχει αρχίσει η αξιολόγηση των σχεδίων, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ καθυστέρησης στην έναρξη αξιολόγησης για προγράμματα ΕΣΠΑ.
Κρίνοντας από τους ρυθμούς των καθυστερήσεων στο νέο ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ανακοινωθούν, μετά, τα αποτελέσματα, να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου και εκταμίευσης των χρημάτων από τους αρμόδιους φορείς, να εκδοθούν οι αποφάσεις οριστικής ένταξης, οπότε χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πιθανότατα δεν θα δοθούν πριν το 2018.
Το θέμα λοιπόν επανέρχεται στα γνωστά προβλήματα με την ΜΟΔ Α.Ε.- οργανωτικά ζητήματα της αξιολόγησης και το απαιτούμενο από τους κανόνες Πληροφοριακό Σύστημα - που έχουν ρίξει εκτός χρονοδιαγραμμάτων τα προγράμματα. Σχετικές ερωτήσεις έχουν υποβληθεί (π.χ. στις 3/4/2017 από τον βουλευτή Σαρίδη) αλλά λεπτομερής ενημέρωση δεν έχει γίνει από τον αρμόδιο υπουργό.
Για τον Τουρισμό, που Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται ζωηρά, η υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά είχε, στα τέλη του 2016, δηλώσει ότι θα προκηρυσσόταν ένα νέο πρόγραμμα, ύψους 267 εκ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 120 εκ. ευρώ για την  Ενίσχυσης της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα εμφανίζεται σε  έντυπο του Υπουργείου (https://www.espa.gr/Style%20Library/Banners/Odigos_Ergaleia_ESPA.pdf) με την επισήμανση ότι θα προκηρυχθεί στο Α’ τρίμηνο 2017. Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης του σχετικού οδηγού.

Ο Τουρισμός σε αναμονή του Αναπτυξιακού
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, είναι μια πονεμένη ιστορία, γενικότερα και όχι μόνο για τον Τουρισμό. Γιατί; Ο προηγούμενος αναπτυξιακός (ν.3908/2011) έκλεισε στο τέλος Ιουνίου του 2014, πριν τρία χρόνια.
Ο επιχειρηματικός κόσμος περίμενε και περίμενε την συγγραφή του νέου αναπτυξιακού, ο οποίος τελικώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2016. Μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί 4 καθεστώτα και το ενδιαφέρον για υπαγωγή, από υφιστάμενες και νέες τουριστικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις υποβολές στον Αναπτυξιακό έχει δώσει στη δημοσιότητα η Αναπτυξιακή Κοζάνης ΑΝΚΟ (http://www.anko-eunet.gr/articles/el/News/readabout/o-xartis-ton-ependuseon-ston-neo-anaptuksiako-nomo-statistika-stoixeia).
Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία, τον Τουρισμό αφορούν τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, με ποσοστό 33,4% επί του συνόλου των υποβληθέντων και προϋπολογισμό, 46,3 εκατ ευρώ. Αυτό το ποσοστό αναλύεται σε 251 σχέδια που αφορούν ξενοδοχεία και 76 σχέδια που αφορούν υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων.
Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος σε εκδηλωμένο ενδιαφέρον κλάδος είναι η μεταποίηση με ποσοστό ουσιωδώς μικρότερο, 26,6%.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς των σχεδίων, ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων έχει επιλέξει τις φοροαπαλλαγές αντί των επιδοτήσεων ή συνδυασμό των δύο διαφορετικών ειδών κινήτρων, κι’ όχι μόνο επιδοτήσεις.
Μεγάλο το ενδιαφέρον λοιπόν και για ένταξη στο Αναπτυξιακό, αλλά όσοι κατέθεσαν φάκελο θα πρέπει να περιμένουν γιατί οι αξιολογήσεις, εφ’ όσον τηρηθούν οι ανακοινώσεις, πρόκειται να αρχίσουν εντός του Ιουνίου.

Αναδημοσίευση : https://www.voria.gr / Άννη Καρολίδου
Πηγή: skai.gr