ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ λένε «όχι» στην απελευθέρωση των Κυριακών

Με σχετικές ανακοινώσεις τονίζουν την αντίθεση τους στην επαπειλούμενη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη, σημειώνει ότι «έχουμε κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου». Κάνει λόγο για την εντύπωση που δημιουργείται ότι πρόκειται «για πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών».

Μάλιστα προειδοποιεί ότι το αποτέλεσμα μίας τέτοιας απόφασης θα είναι ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση.

Και η ΓΣΕΒΕΕ όμως επισημαίνει ότι «ενώ βρισκόμαστε στη τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης και λίγο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κύκλοι των θεσμών επανέρχονται με νέες παράλογες αξιώσεις και ανακινούν πάλι το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής θέτοντάς το ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (100/2017) για την αντισυνταγματικότητα της ΥΑ του Υφ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου (Κ1/1119/7-7-2014) για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, είναι πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά από την πίσω πόρτα μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχει πλήθος μελετών που επισημαίνει τους κινδύνους για την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και την επίδραση που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου.

Πηγή: Eπαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Πηγή: skai.gr