Εγκρίθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ για εκπαίδευση νέων γεωργών από τον ΕΛΓΟ

Μετά την έγκριση της σχετικής πίστωσης στο μοναδικό δικαιούχο της δράσης, στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, δίνεται η δυνατότητα να αρχίσουν τα μαθήματα της κατάρτισης των Νέων Αγροτών, προκειμένου να συμπληρώσουν τις 150 ώρες που απαιτούνται για την πληρωμή των δόσεων του πριμ.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, η πράξη αφορά την επαγγελματική κατάρτιση 10.456 περίπου νέων γεωργών, δικαιούχων του υπομέτρου 6.1 «Ενίσχυση Εκκίνησης Επιχείρησης για νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014-2020, των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης του Μέτρου 112 «Ενισχύσεις για Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2007-2013 και συνεχίζονται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο ΠΑΑ 2014-2020.
 
Αυτοί έχουν την υποχρέωση να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για εκπαίδευση που θα πρέπει να είναι αναλόγου κατεύθυνσης με αυτή της εκμετάλλευσής τους.
 
Να σημειωθεί ότι -βάσει απόφασης- η συγχρηματοδοτούμενη  δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη της πράξης ανέρχεται σε 10.194.600 ευρώ.
 
Βάσει της σχετικής απόφασης, ισχύουν τα εξής:
 
1. Σκοπός της Πράξης
 
Η πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για 10.456 περίπου νέους γεωργούς έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Ειδικότερα αφορά τους δικαιούχους του υπομέτρου 6.1 «Ενίσχυση Εκκίνησης Επιχείρησης για νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014-2020, των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης του Μέτρου 112 «Ενισχύσεις για Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2007-2013 και συνεχίζονται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο ΠΑΑ 2014-2020, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση, είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι 10.456 νέοι γεωργοί - ωφελούμενοι της παρούσας θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών, από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι αναλόγου κατεύθυνσης με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης τους.
 
Στόχος της γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης είναι να προσφέρει στους αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Οικονομίας και Εμπορίου των Αγροτικών Προϊόντων, που θα προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και θα συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις και απαιτήσεις της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και γνώσεις του Αγροτικού κλάδου.
Οι δράσεις κατάρτισης εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα.
 
2. Ωφελούμενοι της Πράξης:
 
Δικαιούχοι Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013 (2η Πρόσκληση) όπως αυτοί εντάχθηκαν στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2007-2013 και συνεχίζονται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 06 του ΠΑΑ 2014 – 2020.
 
3. Πρόγραμμα Κατάρτισης
Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:
- Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
- Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων / χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
- Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
- Εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
- Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).
 
Παραδοτέα πράξης
Τα παραδοτέα της πράξης είναι τα περίπου 560 Προγράμματα Κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 13 Περιφέρειες (13 υποέργα) στα οποία θα συμμετάσχουν 10.456 περίπου νέοι γεωργοί.
 
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης της Πράξης
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης έως 30-10-2018.
Ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2023
 
Για την Πράξη:
Η πράξη περιλαμβάνει δαπάνες που υπολογίζονται βάσει επιλογών απλοποιημένου κόστους.
Το μοναδιαίο κόστος προσδιορίζεται σε 6,5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και ανά καταρτιζόμενο, ο οποίος λαμβάνει πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης 150 ωρών.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση:

Αναδημοσίευση : Paseges.gr
Πηγή: skai.gr