Νεαρή φαρμακοποιός από την Πορτογαλία αρχίζει νέα ζωή στη Σουηδία

. Όλα άλλαξαν όταν ο αδελφός της επισκέφθηκε την οικογένεια και της μίλησε για τις ευκαιρίες που υπήρχαν στο Λουξεμβούργο. Αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να αναζητήσει εργασία στην ΕΕ. «Συνειδητοποίησα ότι θα ήμουν πάντα Πορτογαλίδα, αλλά ότι ήμουν ταυτόχρονα και Ευρωπαία», λέει η Claudia.

Η Claudia, που κατάγεται από μια μικρή πόλη κοντά στη Λισαβόνα, είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να βρει εργασία στην Πορτογαλία. Πήρε πτυχίο της Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας το 2011, έκανε την πρακτική της άσκηση χωρίς αμοιβή και πήγε η ίδια προσωπικά να δώσει το βιογραφικό της σε όλα τα φαρμακεία των γύρω περιοχών.

«Είχα απελπιστεί! Ήμουν 24 ετών, είχα πτυχίο, αλλά όχι δουλειά και εξαρτιόμουν ακόμη από τους γονείς μου», λέει. Όταν επιτέλους κατόρθωσε να βρει δουλειά, οι αποδοχές ήταν τόσο χαμηλές που στα 28 της ζούσε ακόμη με τους γονείς της.

Όταν κάποια στιγμή ήρθε σπίτι ο αδελφός της για διακοπές, συνειδητοποίησε ότι εκείνος είχε μέλλον στο Λουξεμβούργο όπου είχε επιλέξει να ζήσει. «Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν ήταν δικό μας λάθος, ότι απλώς δεν υπήρχαν ευκαιρίες για μας και ότι ήταν καιρός πια να κοιτάξω και πιο πέρα.»

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES: Το διαβατήριο της Claudia για μια νέα περιπέτεια

«Εμείς οι φαρμακοποιοί δεν κάνουμε γραφική εργασία, εργαζόμαστε με ανθρώπους», λέει η Claudia (μπροστά στη φωτογραφία). Η ιδέα της μετακόμισης σε μια νέα χώρα με πολύ διαφορετική κουλτούρα και με άλλη γλώσσα την οποία θα έπρεπε να μάθει, την ανησυχούσε πολύ στην αρχή. Όταν είδε όμως στην πύλη του EURES μια αγγελία για φαρμακοποιούς στη Σουηδία, κατάλαβε αμέσως ότι αυτή ήταν η ευκαιρία της.

Δύο σύμβουλοι EURES από την Πορτογαλία, η Carmen Lopes στο γραφείο εύρεσης εργασίας της Braga, στην Πορτογαλία, και η Gloria Bystrom μέσω της Arbetsformedlingen, της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης της Σουηδίας, έφεραν τους υποψήφιους σε επαφή με το σουηδικό φαρμακείο, εξηγεί η Claudia. «Μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση με τον εργοδότη και με έναν φαρμακοποιό από την Πορτογαλία, ο οποίος μένει και εργάζεται πλέον στη Σουηδία.»

Για υποψήφιους σαν την Claudia μια τέτοια πρώτη συνάντηση συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση του ηθικού τους. «Η διαδικασία της πρόσληψης ήταν δομημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ότι θα είχαμε δηλαδή βοήθεια και στήριξη σε όλους τους τομείς που είχαν σχέση με τη μετακόμιση στη νέα χώρα, όπως αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, μαθήματα γλώσσας, ταξιδιωτικά έγγραφα και τακτοποίηση». Το καλύτερο μάλιστα ήταν ότι η θέση εργασίας προσφερόταν μέσω του σουηδικού προγράμματος εργασίας «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» (YfEJ) και η Claudia ήταν επιλέξιμη, καθώς ήταν κάτω των 35 ετών.

Το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» παρέχει σημαντική στήριξη σε πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, κάλυψε μέρος των εξόδων της προκειμένου να μεταβεί στον τόπο διεξαγωγής των συνεντεύξεων, στα βόρεια της Πορτογαλίας. Αφού πέρασε με επιτυχία τις συνεντεύξεις, οι σύμβουλοι EURES τη βοήθησαν να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά της προσόντα ώστε να μπορεί να εργαστεί στη Σουηδία. «Το δυσκολότερο κομμάτι της διαδικασίας, δηλαδή ό,τι είχε σχέση με την κατανόηση των κανόνων και των απαιτήσεων για την άσκηση του επαγγέλματός μου σε μια άλλη χώρα, όλα τα νομικά ζητήματα, το διεκπεραίωσαν εκείνες», λέει η Claudia με τεράστια ανακούφιση.

Το επόμενο πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η γλώσσα. Αρχικά, της δόθηκε πρόσβαση σε επιγραμμικά μαθήματα σουηδικών. Μόλις της έγινε συγκεκριμένη πρόταση για εργασία, ξεκίνησε εντατικά μαθήματα σουηδικών στην Πορτογαλία για ένα τρίμηνο. Ο καθηγητής, ο τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων και τα βιβλία, όλα κανονίστηκαν από την ομάδα του EURES στο πλαίσιο του προγράμματος YfEJ. «Ειλικρινά, στα τόσα χρόνια που σπούδαζα ή εργαζόμουν ποτέ δεν είχα λάβει τόση στήριξη», λέει η Claudia.

Η μετάβαση στο νέο σπίτι

Το τρίμηνο πέρασε χωρίς καν να το καταλάβει και έφτασε η μέρα της αναχώρησης για τη νέα χώρα. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη Στοκχόλμη για το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, ήτοι να λάβουν ο καθένας τον δικό του, προσωπικό σουηδικό αριθμό ταυτότητας, το «personnummer». «Χωρίς αυτόν, δεν μπορείς ούτε να έχεις υγειονομική περίθαλψη, ούτε να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό», εξηγεί η Claudia. Τις σχετικές αιτήσεις και την έκδοση των προσωπικών τους αριθμών ανέλαβαν η Gloria Bystrom και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του νέου της εργοδότη.

Όπως λέει η Claudia, «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό είναι να σε περιμένει ένα φιλικό πρόσωπο όταν φτάνεις σε μια τελείως ξένη πόλη. Ούτε στιγμή δεν αισθάνθηκα μόνη ή χαμένη κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας».

Στη νέα τους θέση εργάζονται ήδη από τις αρχές Μαΐου. «Επίσης, υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης. Έχω κανονίσει μια συνάντηση με τη σύμβουλο EURES του Falun, τη Lara Feller, και όποτε έχω κάποια απορία ή αμφιβολία, στέλνω απλώς ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Gloria ή την Carmen. Η κατατοπιστική και ζεστή τους απάντηση έρχεται μέσα σε λίγα λεπτά.»

Πώς είναι η ζωή στη νέα χώρα;

Η Claudia είναι ενθουσιασμένη με τους νέους της συναδέλφους. «Με βοηθούν και με καθοδηγούν, με παρακινούν να πηγαίνω διαρκώς μπροστά.» Αλλά και με το φυσικό περιβάλλον! «Είναι τόσο εύκολο να ζει κανείς σε αρμονία με τη φύση εδώ, και τα τοπία είναι εκπληκτικά.

Στη νέα πόλη όπου θα ζω στο εξής, σκοπεύω να ξεκινήσω σύντομα κάποιο ομαδικό χόμπι. Μου αρέσει το τρέξιμο και το ποδήλατο, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσω κάποια ομαδική αθλητική δραστηριότητα. Είναι τόσο εύκολο εδώ! Άλλωστε, επειδή πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσω τα σουηδικά μου, πηγαίνω συνέχεια σε καφετέριες Sprak. Είναι καφετέριες που διαθέτουν χώρο σε όσους θέλουν να πάνε εκεί και να συναντήσουν άλλα άτομα για να εξασκήσουν τα σουηδικά τους.»

Αν και της λείπει η Πορτογαλία – τα περισσότερα βράδια τρώνε “μαζί„ με τη μητέρα της μέσω Skype – η Claudia δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι έκανε τη σωστή επιλογή. «Την κατάλληλη στιγμή εμφανίστηκε μια σπουδαία ευκαιρία! Ήταν η ώρα να αποφασίσω να κοιτάξω μπροστά. Να τολμήσω να πάρω τη ζωή στα χέρια μου και να φτιάξω το μέλλον μου!»

Θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά χωρίς τη στήριξη που έλαβε από το πρόγραμμα YfEJ; «Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό που μου έδωσε τη δύναμη να αφήσω ό,τι είχα στην Πορτογαλία και να ξεκινήσω αυτήν τη νέα περιπέτεια ήταν το γεγονός ότι ήξερα εξαρχής πώς η ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε για εργασία ήταν μέσω του προγράμματος YfEJ. Αισθάνομαι ότι έχω επιτέλους ζωή!»

Πηγή: EURES / Ευρωπαϊκή Πύλη Για Την Επαγγελματική Κινητικότητα

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES, Σουηδία:


 

Πηγή: skai.gr