ΕΣΠΑ: Παράταση για 2 προγράμματα!

Παρατείνεται για ακόμα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης. Πρόκειται για τις δράσεις «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», με την προθεσμία να παρατείνεται έως τις 9 και 6 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Το πρώτο πρόγραμμα ενισχύει με 130.000.000 ευρώ την αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων και το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 15.000 έως 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση επιχειρήσεων μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία β' και γ' κατηγορίας. Οσον αφορά τη δράση για τις τουριστικές επιχειρήσεις, έχει προϋπολογισμό 70.000.000 ευρώ, με το ύψος της επιχορήγησης να κυμαίνεται από 15.000-150.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται για κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο, μηχανήματα - εξοπλισμό, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό), αυτοκινούμενα μεταφορικά μέσα, σκάφη θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδήλατα κάθε μορφής που προορίζονται για εκμίσθωση ως εξοπλισμός επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στις σχετικές δραστηριότητες, μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης είτε μεικτής/πολλαπλής χρήσης, και για τουλάχιστον εννέα θέσεις και δαπάνες προβολής – προώθησης.

Πηγή: Eπαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Πηγή: skai.gr