Απώλειες 7% στον τζίρο της πασχαλινής αγοράς, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

Την εκτίμηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση αυτή κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι μεταφράζεται σε απώλειες 180 εκατ. ευρώ από την αγορά.

Σήμερα, πάντως, ξεκινά η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, η οποία, ωστόσο, λόγω των αργιών, δεν θα διαρκέσει δέκα ημέρες, αλλά επτά. Κι αυτό διότι, βάσει του σχετικού νόμου, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου διαρκεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με τις δέκα ημέρες να καθορίζονται ημερολογιακά και όχι ως οι πρώτες δέκα εργάσιμες ημέρες. Ετσι, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαΐου. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και την Κυριακή 8 Μαΐου, καθώς ο νόμος 4177/2013 δίνει τη δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας τους κατά την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Το ωράριο λειτουργίας των μεμονωμένων εμπορικών καταστημάτων ορίζεται, βάσει του ίδιου νόμου, από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν έως τις 8 μ.μ.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, έχει προγραμματισθεί η πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων των εργατικών σωματείων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, και στηρίζοντας το αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, προκήρυξε για την Κυριακή 8 Μαΐου 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Εν αναμονή, πάντως, των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και με βάση τις αρνητικές επιδόσεις του εμπορίου έως τώρα κατά τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, τόσο του Μαΐου όσο και του Νοεμβρίου, από την πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν τον Νοέμβριο του 2013, δεν αναμένεται σημαντική κίνηση στην αγορά. Η αγοραστική κίνηση κατά την εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, που ξεκινά σήμερα, αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερη φέτος, καθώς συμπίπτει χρονικά με την περίοδο ακριβώς μετά τις εορτές του Πάσχα, για τις οποίες ήδη οι καταναλωτές προέβησαν σε αρκετά έξοδα.

Φέτος, άλλωστε, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αγοραστική κίνηση ήταν εξαιρετικά μειωμένη και κατά τις τακτικές χειμερινές εκπτώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2016, καθόλη τη διάρκεια του οποίου υπήρχαν εκπτώσεις, ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 5,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015.

Ας σημειωθεί ότι στα σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συγκαταλεγόταν, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των δύο δεκαήμερων ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, κάτι όμως που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr