Ρωσικός Τουρισμός: Οι t.o's καλούν τους Ρώσους να κλείνουν τις διακοπές στην Ελλάδα 3-4 εβδομάδες νωρίτερα

Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ επιδιώκουν να κάνουν πωλήσεις ταξιδίων με αναχώρηση τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία κράτησης, αναφέρει η ΑΤOR, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας μπορεί να φτάσουν έως τις 10 ημέρες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες αρκούν 3 ημέρες.

Σύμφωνα με τους ρώσους τουρ οπερέιτορ, όταν οι προξενικές αρχές της Ελλάδας δε μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας, δίνουν προτεραιότητα στις αναχωρήσεις της επόμενης ημέρας.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και το Γενικό Προξενείο της Μόσχας, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε μία ακύρωση πτήσης ή ατομικού ταξιδίου τουρίστα που να οφείλεται στην καθυστέρηση έκδοσης βίζα.
Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν υποσχεθεί ότι η κατάσταση σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Το Γενικό Προξενείο στη Μόσχα έλαβε 8 επιπλέον υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλοι 15 υπάλληλοι πρόκειται να προστεθούν στις αρχές Μαΐου και άλλοι 15 στα τέλη του ίδιου μήνα.
Επιπλέον, πρόκειται να εκπαιδευτούν 55 εποχιακοί υπάλληλοι από την τοπική κοινότητα. Οι πρώτοι 10 από αυτούς θα ξεκινήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Εν τω μεταξύ, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει επίσημη εξήγηση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα έκδοσης βίζας λίγο πριν τις διακοπές του Μαϊου, επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής ένωσης τουριστικής βιομηχανίας (PCT), Irina Turina, εκφράζοντας την εκτίμηση της ένωσης ότι η πιθανότητα να υπάρξουν ρώσοι τουρίστες που δεν θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το Μάιο εξαιτίας καθυστερήσεων στην έκδοση βίζα, παραμένει υψηλή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει θεωρήσει απαραίτητο να διαβεβαιώσει την ρωσική τουριστική βιομηχανία, απαντώντας στην ερώτηση αν τα μέτρα που έχει λάβει θα αποτρέψουν την επανάληψη ατυχών περιπτώσεων, τονίζει η κ. Turina.

Όπως εξηγεί, σχεδόν όλοι οι τουρίστες που περίμεναν στην ουρά στο κέντρο έκδοσης βίζα της Μόσχας την Παρασκευή, περιμένουν ότι θα έχουν διαβατήριο στις 29-30 Απριλίου, προκειμένου να καταφέρουν να αναχωρήσουν για την Ελλάδα από τις 30 Απριλίου έως τις 6 Μαϊου.

Συνολικά 2.600 άνθρωποι προσηλθαν στο κέντρο εκείνη την ημέρα, ενώ την ίδια ώρα τα στοιχεία της PCT μιλούσαν για 8.000 διαβατήρια μέχρι τότε.  Ανάμεσα στους αιτούντες είναι και άτομα που διαμένουν σε μακρινές περιοχές και έτσι θα χρειαστει επιπλέον χρόνος προκειμένου το διαβατήριο να επιστρέψει στον παραλήπτη του.

Η κ. Turina επισημαίνει ακόμα ότι το Γενικό Προξενείο δεν έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα πόσο διαρκεί η έκδοση βίζας, και δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν υπάρχει ακόμη χρόνος για επεξεργασία αιτήσεων που αφορούν ταξίδια μέσα στο Μάιο ή όχι.

Η ίδια, επικαλούμενη ανεπίσημη πληροφόρηση, είπε ότι γίνεται αλλαγή λογισμικού στο Γενικό  Προξενείο της Ελλάδας, και η νέα έκδοση διπλασιάζει την ταχύτητα επεξεργασίας των αιτήσεων, επιτρέποντας την έγκαιρη έκδοση βίζα για διακοπές το Μάιο.

Σύμφωνα με την PCT, χθες, Δευτέρα, τα ελληνικά κέντρα βίζα δέχονταν το κοινό με προγραμματισμένα ραντεβού και κανείς από όσους έκλειινε ραντεβού δεν ταξίδευε το Μάιο στην Ελλάδα.

Αναδημοσίευση : tornos news

Πηγή: skai.gr