Κλείσιμο

ΕΕ:Περιορισμένη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από ΜμΕ της χώρας

Στον αντίποδα, οι ισπανικές ΜμΕ είναι εκείνες, που έχουν αποσπάσει τη «μερίδα του λέοντος» από τη χρηματοδότηση του Κοινοτικού Προγράμματος, προκειμένου να προωθήσουν προϊόντα τους, τα οποία στηρίζονται σε καινοτόμες ιδέες στην αγορά

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016, 70 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ισπανίας είχαν λάβει χρηματοδοτήσεις μέσω του Horizon 2020 και ειδικότερα μέσω της φάσης 2 του μέσου για τις ΜμΕ (SME Instrument Phase 2). Στην Ελλάδα, μόλις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί κατά τη συγκεκριμένη φάση του Horizon 2020.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών, με βάση τις επιδόσεις τους στο Πρόγραμμα Horizon 2020 για τις ΜμΕ, βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία με 49 επιχειρήσεις και ακολουθεί από κοντά η Ιταλία με 45 και η Γερμανία με 39. Γαλλία και Ολλανδία έπονται με 29 και 26 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα, ενώ τις διαδέχονται η Φινλανδία και η Σουηδία με 18 μικρομεσαίες εταιρείες να έχουν λάβει χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο μέτρο του Horizon 2020.  

Επίδοση αντίστοιχη με εκείνη της Ελλάδας έχει η Τουρκία (με τέσσερις επιχειρήσεις), ενώ χειρότερες επιδόσεις από τη χώρα μας καταγράφουν το Βέλγιο, η Τσέχική Δημοκρατία και η Μάλτα με δύο εταιρείες, και ακολουθούν Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία με μία μικρομεσαία επιχείρηση από την κάθε χώρα να έχει λάβει σχετική χρηματοδότηση. 

Νέες εγκρίσεις

Προ ημερών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του χρηματοδοτικού εργαλείου του Horizon 2020 για τις ΜμΕ. Συνολικά, το «πράσινο φως» έλαβαν 50 επιχειρήσεις από 14 χώρες, οι οποίες θα λάβουν συνολικά € 70 εκατ.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει έως € 2,5 εκατ. (€ 5 εκατ. για δράσεις που αφορούν τον κλάδο της Υγείας), προκειμένου να εξελίξει ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία και να το προωθήσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε, συνολικά, 553 προτάσεις. Οι ισπανικές ΜμΕ κυριάρχησαν και στη συγκεκριμένα φάση του προγράμματος, με τους 14 δικαιούχους να λαμβάνουν συνολικά € 15,4 εκατ. Ακολούθησαν, οι οκτώ γερμανικές ΜμΕ, που θα μοιραστούν € 14,8 εκατ.

Τα περισσότερα projects, που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση, αφορούν τον τομέα του ICT (εννέα προτάσεις), επτά σχετίζονται με τις μεταφορές και έξι την ενεργειακή επάρκεια και την παραγωγή τροφίμων.

Οι μικρομεσαίες εταιρείες λαμβάνουν τη χρηματοδότηση, προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα «ώριμο» business plan για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Επίσης μπορούν να ζητήσουν μέχρι και δώδεκα ημέρες δωρεάν καθοδήγηση (business coaching).

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2014, 406 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση μέσω από τη φάση 2 του εργαλείου για τις ΜμΕ. 

Πηγή : eea.gr

Πηγή: skai.gr