Επτά στους δέκα Βρετανούς κάνουν αγορές μέσω του Διαδικτύου

Σταδιακή αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα έχει επιφέρει στη Βρετανία η ανοδική τάση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Ήδη, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, επτά στους δέκα ενήλικες (ηλικίας 16 ετών και άνω) Βρετανούς αγόρασαν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου. Από αυτούς τους καταναλωτές, ποσοστό άνω του 80% (ή 57% του ενήλικου πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας) χρησιμοποίησαν το κινητό τους τηλέφωνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο “εν κινήσει”.
Επιπλέον, τα 2/5 (39%) του ενήλικου πληθυσμού χρησιμοποίησε κάποιο τύπο φορητού υπολογιστή για να προβεί σε αγορές ή να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο, εκτός χώρων κατοικίας ή εργασίας.
Στον αντίποδα, κατά το ίδιο διάστημα, μόνο 30% των ενηλίκων δεν προέβησαν σε καμία αγορά μέσω Διαδικτύου.Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη με τίτλο “Η επίδραση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου 2008-2013”, που εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Λονδίνου. Η μελέτη καταγράφει την ανοδική τάση των ηλεκτρονικών πωλήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, με τους συντάκτες της να επισημαίνουν ότι τα στοιχεία της έχουν ιδιαίτερη αξία και για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, δεδομένου ότι - όπως σημειώνουν - οι λόγοι, που οδήγησαν στην αύξηση του e-commerce στη Βρετανία, ισχύουν εν πολλοίς και στη χώρα μας.Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας, η αύξηση στη χρήση “έξυπνων”  κινητών, laptops και άλλων ψηφιακών συσκευών, σε συνδυασμό με την βελτίωση των δικτύων 3G, 4G και την παράλληλη αύξηση των σημείων δωρεάν παροχής διαδικτυακής σύνδεσης, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βρετανικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου.
Οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2009 και 2013, το ποσοστό των επιχειρήσεων, που πραγματοποίησαν διαδικτυακές πωλήσεις, αυξήθηκε κατά 31%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στους τομείς της λιανικής, της χονδρικής και της μεταποίησης (άνω του 40%).Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, (με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους), έχουν τις υψηλότερες διαδικτυακές πωλήσεις τόσο σε αξία, όσο και ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών. Αυτός ο τύπος επιχειρήσεων πωλεί περισσότερο σε ιδιώτες πελάτες απ’ ό,τι σε άλλες επιχειρήσεις ή δημόσιες αρχές.Στο μεταξύ, οι μεγάλες επιχειρήσεις (με 250 έως 999 εργαζόμενους) πωλούν περισσότερο σε άλλες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς απ’ ότι σε ιδιώτες, ενώ οι μικρομεσαίες εταιρείες διαθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλους.Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις, που απασχολούν από 10 έως 49 και από 50 έως 249 εργαζόμενους, κερδίζουν χαμηλότερο μερίδιο επί του κύκλου, λίγο κατώτερο από 4% και οι δύο. Για αυτές που απασχολούν από 250 έως 999 εργαζόμενους οι e-πωλήσεις αποτελούν το 6% του κύκλου εργασιών, ενώ για τις πολύ μεγάλες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 10%.

Αναδημοσίευση : sepe.gr / Νατάσα Φραγκούλη
Πηγή: skai.gr