«Κόκκινο» στο αλκοόλ, «πράσινο» στη ζώνη ασφαλείας (video)

«Κόκκινο» στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, «πράσινο» στην ζώνη ασφαλείας και στην σωστή οδική συμπεριφορά γενικότερα, είναι το μήνυμα της Τροχαίας, μέσω του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα που κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη.

«Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα κορυφώνεται και η αστυνομία, ιδιαίτερα η Τροχαία, έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλη την χώρα για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την επιστροφή τους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπαστυνόμος β' της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Χριστίνα Ραδαίου, ενώ συμβουλεύει τους οδηγούς: «Μην οδηγούν εάν έχουν πιει αλκοόλ, ενώ θα πρέπει να φορούν ζώνη όχι μόνο οι οδηγοί, αλλά όλοι οι επιβάτες των αυτοκινήτων. Η σωστή οδική συμπεριφορά απομακρύνει τον κίνδυνο τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων. Όσον αφορά τους οδηγούς δικύκλων και των συνεπιβατών τους να φορούν οπωσδήποτε κράνος».


Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός σε όλη την Ελλάδα, ενώ εντατικοποιεί τα μέτρα της. «Τα αυξημένα μέτρα θα ισχύσουν έως και την Τετάρτη 1 Μαΐου, ενώ η έξοδος κορυφώνεται την Μεγάλη Πέμπτη επισημαίνει η υπαστυνόμος. «Θα είμαστε, όπως πάντα άλλωστε, δίπλα στους εκδρομείς και τους πολίτες γενικότερα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στους οδικούς άξονες που οδηγούν στην περιφέρεια, σε όλο το κέντρο της Αθήνας και στην Αττική γενικότερα, στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, καθώς και στους σταθμούς του ΟΣΕ. Σημειώστε, ότι πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι παντού, ενώ θα γίνονται πολλά αλκοτέστ σε οδηγούς, ιδιαίτερα την Κυριακή του Πάσχα. Παράλληλα, θα ελέγχεται συνεχώς η ταχύτητα των οχημάτων με ραντάρ. Θα είμαστε, όπως κάθε χρονιά, δίπλα στους πολίτες για την ασφαλή έξοδό τους για το Πάσχα, αλλά και για την επιστροφή τους».

Εκτός από τον απαραίτητο έλεγχο σε όλα τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου τους, οι οδηγοί θα πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικά για τα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα και να είναι προετοιμασμένοι για αυτά, όπως επισημαίνει η Χρ. Ραδαίου. «Ειδική μέριμνα», προσθέτει, «θα πρέπει να υπάρχει για τους μικρούς ταξιδιώτες. Οι γονείς πρέπει να βάζουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα πίσω, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλή. Σημαντικό, επίσης, είναι οι οδηγοί να μην παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, να κρατούν ασφαλείς αποστάσεις από το μπροστινό όχημα, καθώς επίσης και να μην χρησιμοποιούν την λωρίδα έκτακτης ανάγκης».

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

-Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

-Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

-Σέβομαι τα όρια ταχύτητας

-Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

-Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

-Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

-Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες

-Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

-Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας

-Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

-Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος

-Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ