H Alfa Romeo γιορτάζει την 90η επέτειο της πρώτης νίκης στο Mille Miglia

Η 36η επαναφορά αυτού που άρεσε στον Enzo Ferrari να λέει σαν τον "πιο όμορφο αγώνα στον κόσμο" θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στην παραδοσιακή πίστα τουBrescia-Rome-Brescia.  Μία ξεχωριστή εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχει η Alfa Romeo και σαν Automotive Sponsor αλλά και σαν "guest of honour", καθώς η έκδοση του 2018 συμπίπτει με την 90η επέτειο της πρώτης νίκης της σε αυτό τον θρυλικό αγώνα, που λάμβανε χώρα απο το 1927 έως 1957.

Δοξασμένα ιστορικά αυτοκίνητα της Alfa Romeo - μοντέλα 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS και 1900 Sport Spider - από την συλλογή του FCA Heritage, του τμήματος του Group που είναι αφιερωμένο στην προστασία και προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς των Ιταλικών μαρκών της FCA, θα λάβει επίσης μέρος στην εκδήλωση με τοποθεσία στο Brescia.  Μαζί με αυτά τα τέσσερα σπάνια αυτοκίνητα θα είναι 30 αυτοκίνητα Giulia και Stelvio, εξυπηρετώντας σαν επίσημα αυτοκίνητα για το 2018 Mille Miglia.

 

Εορταστική επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο της Alfa Romeo - "La macchina del tempo"

Ήταν την 1η Απριλίου του 1928 που ο Giuseppe Campari και ο Giulio Ramponi ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου με την 6C 1500 Super Sport, ένα από τα αριστουργήματα του Vittorio Jano, ακαταμάχητο χάρη στον επαναστατικό μηχανολογικό σχεδιασμό του, που περιελάμβανε μία σταθερή κεφαλή και ένα υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Το ασυνήθιστο αυτό αυτοκίνητο κάλυψε την διαδρομή των 1,618 km με μία αξιοσημείωτη μέση ταχύτητα 84 km/h, για να επιτύχει την πρώτη από τις 11 νίκες της Alfa Romeo, 7 εκ των οποίων σε συνεχόμενες χρονιές, από το 1932 έως το 1938: ένα ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε ποτέ. 

Η μάρκα θα γιορτάσει αυτή την ασυνήθιστη επέτειο με μία σειρά από ειδικές εκδηλώσεις. Σε μία από τις πιο σημαντικές, το Σάββατο 19 Μαΐου το Mille Miglia θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο της Alfa Romeo, με την ονομασία "La macchina del tempo", όπου θα λάβουν μέρος τα ανταγωνιστικά αυτοκίνητα σε μία δοκιμή χρόνου στην εσωτερική πίστα που βρίσκεται στο Arese. Είναι ένας γνήσιος τρόπος για τον εορτασμό του θρύλου της Alfa Romeo και την απόδοση φόρου τιμής στα 69 μοντέλα που εκθέτονται μέσα στο μουσείο, τα οποία έχουν γράψει ορισμένες από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του κόσμου της παγκόσμιας μηχανοκίνησης: από το πρώτο μοντέλο A.L.F.A. (24 HP) έως το διάσημο 6C 1750 Gran Sport το οποίο κέρδισε το Mille Miglia οδηγούμενο από τον Tazio Nuvolari, και από το Gran Premio 159 "Alfetta 159" - νικηφόρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 με τον Juan Manuel Fangio στο τιμόνι - έως το εξαιρετικό 33 TT 12.

 

Τέσσερα σπάνια αυτοκίνητα Alfa Romeo στον κλασικό αγώνα

Αρκετά ωραία κλασικά αυτοκίνητα Alfa Romeo από την συλλογή του FCA Heritage, του τμήματος του Group που είναι αφιερωμένο στην προστασία και προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς των Ιταλικών μαρκών της FCA, θα λάβει επίσης μέρος στην εκδήλωση με τοποθεσία στο Brescia. Πιο συγκεκριμένα, τα μάτια όλων των θαυμαστών θα είναι στραμμένα στην 6C 1750 Gran Sport, το θρυλικό μοντέλο το οποίο οδήγησαν ο Tazio Nuvolari και ο Giovanni Battista Guidotti στην νίκη στο Mille Miglia του 1930. Εκτός από το θρυλικό επεισόδιο "προσπερνώντας χωρίς φώτα", αυτός ήταν επίσης ο αγώνας όπου η Nuvolari πέτυχε το πρωτοφανές επίτευγμα της κατά μέσο όρο ταχύτητας των 100 km/h ανά ώρα σε ολόκληρο τον αγώνα. Το εκπληκτικό αυτό αμάξωμα δημιουργήθηκε από τον Μιλανέζο coachbuilder Zagato, ΚΑΙ εξακολουθεί να προκαλεί δέος σε όλους εκείνους που είναι αρκετά τυχεροί για να το δουν σήμερα. Το δεύτερο αυτοκίνητο που λαμβάνει μέρος είναι άλλο ένα εξαιρετικό κομμάτι της ιστορίας: είναι μία θαυμάσια 1928 6C 1500 Super Sport, με αμάξωμα από το Stabilimenti Farina, το οποίο κέρδισε την ιστορική επαναφορά του Mille Miglia το 2005, το 2007 - όταν ήταν επίσης νικηφόρο στο "Mille Millas Sport" στην Αργεντινή - και το 2008. Το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με ένα κινητήρα 6 κυλίνδρων, 1487 cc, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ιπποδύναμη 76 HP στις 4,800 rpm, φτάνοντας τη τελική ταχύτητα των 140 km/h. Κατασκευάστηκαν 31 από αυτά τα αυτοκίνητα μεταξύ 1928 και 1929.

Αντιμέτωπη επίσης με τον αγώνα Mille Miglia του 2018 θα είναι μία 1900 Super Sprint του 1956 και μία 1900 Sport Spider του 1954. Το πρώτο από αυτά είναι ένα κομψό coupe με αμάξωμα Touring, την έκδοση "gran tourism" του 1900, του μοντέλου που έγινε διάσημο την δεκαετία του 1950 λόγω του διαφημιστικού συνθήματος του: "το οικογενειακό αυτοκίνητο που κερδίζει αγώνες". Το 1900 SS δεν είναι νεοφερμένο στο Mille Miglia, από την δεκαετία του 1950, όταν λάμβανε ακόμα χώρα ο αγώνας αυτός, ήταν το αυτοκίνητο που επέλεγαν πολλοί "gentlemen" οδηγοί, λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και αξιοπιστίας του. Στο πλευρό της, η 1900 Sport Spider του 1954 που βγήκε από την παραγωγή σε μόλις δύο μονάδες. Εξοπλισμένος με 4-κύλινδρο, με δύο εκκεντροφόρους και ξηρό κάρτερ "1900" κινητήρα, με μέγιστη υπετροφοδοτούμενη ιπποδύναμη στους138 HP, το αγωνιστικό αυτό roadster έφτανε ταχύτητες των 220 km/h, χάρη σε ένα βάρος μόλις 880 kg και εξαιρετικά αποδοτική αεροδυναμική. Με τον πανέμορφο Bertone σχεδιασμό του, το 1900 Sport Spider διέθετε ένα κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων και ένα De Dion οπίσθιο άξονα: απόδοση και χειρισμός που αξίζει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, με υπέροχες δυνατότητες απόκρισης και αξιοπιστίας, και με εξαιρετικό κράτημα στον δρόμο.

 

Το σύμβολο του "Quadrifoglio", που ξεχωρίζει τα αυτοκίνητα του χθες και του σήμερα της Alfa Romeo με τις υψηλότερες επιδόσεις

Στους συμμετέχοντες του Mille Miglia 2018 θα είναι επίσης 30 αυτοκίνητα Giulia και Stelvio, τα οποία θα διαθέσει η μάρκα στους διοργανωτές σαν τα επίσημα αυτοκίνητα της εκδήλωσης. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απόδειξη της δύναμης του δεσμού που συνδέει τα αυτοκίνητα του παρελθόντος με αυτά που κατασκευάζονται σήμερα. Οποιοσδήποτε θαυμάζει τα ιστορικά αυτοκίνητα με τα οποία κέρδισε η Alfa Romeo την θέση της σαν αγωνιστικός θρύλος εύκολα θα εκτιμήσει πως, με την πάροδο τόσων χρόνων, το σκληρό πεδίο δοκιμών των αγώνων έχει διαμορφώσει την ανεκτίμητη κληρονομιά του στιλ και της μηχανικής, τόσο υψηλής σημασίας για τα αυτοκίνητα του σήμερα. Μεταξύ αυτών, η Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, που έχει στεφθεί σαν το "ταχύτερο SUV στον κόσμο" στην διάσημη πίστα του Nurburgring τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έθεσε ένα νέο ρεκόρ για την κατηγορία της: 7 λεπτά και 51.7 δευτερόλεπτα, οκτώ δευτερόλεπτα ταχύτερη από το προηγούμενο καλύτερο SUV στην κατηγορία. Το 2016, η Giulia Quadrifoglio έθεσε το ρεκόρ του γύρου για την κατηγορία των τετράθυρων sedan στην ίδια πίστα, με ένα χρόνο 7 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την χρονιά το θρυλικό "Quadrifoglio" θα εκτίθεται με περηφάνια επάνω στο αυτοκίνητο C37 της Alfa Romeo Sauber F1 Team, καθώς παίρνει μέρος στον κόσμο του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Formula 1, στο ανώτατο επίπεδο των αγώνων αυτοκινήτου. Απολύτως κατάλληλο, λόγω του ότι το διάσημο "γούρι" έχει μια συναρπαστική ιστορία, με βαθιές ρίζες στον κόσμο των αγώνων. Το πρώτο αυτοκίνητο Alfa Romeo που έφερε το σήμα του Quadrifoglio ήταν το "RL" που οδηγούσε ο Ugo Sivocci και κέρδισε την 15η έκδοση του Targa Florio το 1923. Το ίδιο έμβλημα καλής τύχης εμφανίστηκε επίσης στο "P2" του Brilli Peri όταν τριπλασίασε στο πρώτο "Motor Racing World Championship" στην Monza το 1925, κερδίζωντας τον πρώτο από τους πέντε παγκόσμιους τίτλους της Alfa Romeo, και παρουσιάστηκε ξανά το 1950 και το 1951, όταν οGiuseppe "Nino" Farina και ο Juan Manuel Fangio οδήγησαν τα αυτοκίνητα Alfa Romeo 158 και 159 cars, τις διάσημες "Alfettas", στην επιτυχία στα δύο πρώτα παγκόσμια πρωταθλήματα της Formula 1. Και σήμερα το θρυλικό σύμβολο επιστρέφει στο υψηλότερο επίπεδο των αγώνων αυτοκινήτου για να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο την συνεχιζόμενη δύναμη και επιτυχία της φιλοσοφίας της Alfa Romeo, μία συνεχούς αναζήτησης για υπεροχή που εφαρμόζεται στους αγώνες, και μετά μεταφέρεται  στο σύνολό της στα αυτοκίνητα παραγωγής της μάρκας.

Ο θρύλος συνεχίζεται.
Πηγή: skai.gr