Νέος κινητήρας 1,3 λτ. της Renault με 115 και 160 ίππους

Ανέκαθεν, η Renault βρίσκεται στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, παρουσιάζοντας συχνά πρωτοποριακές εφαρμογές, οι οποίες θέτουν νέα μέτρα σύγκρισης στο χώρο του αυτοκινήτου. Με περισσότερα από 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, η Renault έχει εξελίξει μια σειρά τεχνολογικών εφαρμογών, ειδικά στον τομέα των κινητήρων - συστημάτων μετάδοσης, οι οποίες εφαρμόστηκαν με μεγάλη επιτυχία στα μοντέλα παραγωγής.
H Renault, ένας από τους πρωτοπόρους κατασκευαστές και στον τομέα του downsizing των συνόλων βενζίνης, παρουσιάζει τη νέα οικογένεια κινητήρων με την κωδική ονομασία HR13. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο βενζίνης με σύστημα άμεσου ψεκασμού, το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Daimler και θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στα νέα Scenic και Grand Scenic.

Ο νέος κινητήρας έχει χωρητικότητα 1.3 λίτρων, και θα είναι διαθέσιμος σε μία σειρά εκδόσεων με απόδοση από 115 έως και 160 ίππους. Διαθέτοντας μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, όπως ειδική επένδυση στους κυλίνδρους για μείωση των τριβών και βελτιστοποίηση της απαγωγής θερμότητας, ο νέος κινητήρας ξεχωρίζει τόσο για την απόδοση, όσο και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Αντίστοιχα η αύξηση της πίεσης του συστήματος άμεσου ψεκασμού στα 250 bar, ο σχεδιασμός του θαλάμου καύσης και το διπλό σύστημα μεταβλητού χρονισμού, προσφέρουν κορυφαία ελαστικότητα τόσο στις χαμηλές όσο και τις μεσαίες στροφές, με παράλληλα εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Η αξιοπιστία του συνόλου έχει εξασφαλιστεί από τις εξελιγμένες μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζει η Renault, αλλά και από τις εντατικές δοκιμές του νέου κινητήρα που ξεπέρασαν τις 40.000 ώρες. 
Το νέο κινητήριο σύνολο συνδυάζεται με μηχανικά κιβώτια, καθώς και με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC. Μετά τα Scenic και Grand Scenic, τα οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμα με το νέο σύνολο μέσα στο 2018, ο κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μοντέλα του GROUPE RENAULT.
Πηγή: skai.gr