Αυτό είναι το νέο Audi Q5

Το Audi Q5 με πωλήσεις πάνω απο 510.000 αυτοκινήτα στην παγκόσμια αγορά, είναι το δημοφιλέστερο και πιο πετυχημένο SUV στην ιστορία της Premium κατηγορίας.

Η Audi εισάγει ένα ακόμη πετυχημένο μοντέλο στην γκάμα της με τις πωλήσεις της 2ης γενιάς του Audi Q5 να ξεκινούν στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο. Ανάμεσα στην πληθώρα των νέων σπουδαίων καινοτομιών – οι περισσότερες εκ των οποίων έρχονται απο τo Q7 τη ναυαρχίδα των SUV της Audi - περιλαμβάνεται το νέο σύστημα μετάδοσης quattro με τεχνολογία ultra, οι υψηλής απόδοσης κινητήρες, η αερανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης και μία πλήρη σειρά από συστήματα πολυμέσων και υποβοήθησης του οδηγού.

Το νέο SUV της Audi φέρνει μία σπορ και ανατρεπτική δυναμική προοπτική στους δρόμους. Το ανάγλυφο της γρίλιας «Singleframe» με το συμπαγές πλαίσιο αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία στο μπροστινό αεροδυναμικό μέρος. Τα φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED ή υψηλής ανάλυσης Matrix LED με δυναμική διαμόρφωση και ανακατεύθυνση της φωτεινής τους δέσμης, ανάλογα με την διεύθυνση του αυτοκινήτου.

Το νέο Q5 αποτελεί πρότυπο στην κατηγορία του και στον τομέα της αεροδυναμικής. Οι τετρακύλινδρες εκδόσεις πετυχαίνουν έναν συντελεστή Cd 0,30, χάρη στην ειδικά μελετημένη αεροδυναμικά οροφή. Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπως και οι κραδασμοί – το νέο SUV της Audi διασφαλίζει το πιο άνετο ηχομονωτικά εσωτερικό στην κατηγορία του!

Ο χειρισμός του νέου Audi SUV είναι διαισθητικός και χαρακτηρίζεται από τρία νέα προηγμένα στοιχεία, όπως το προαιρετικό Audi virtual cockpit με τις καταπληκτικές ψηφιακές απεικονίσεις στην οθόνη υψηλής ανάλυσης διάστασης 12,3 ιντσών. Επίσης, υπάρχει προαιρετικό head-up display που απεικονίζει διάφορα δεδομένα στο παρμπρίζ ώστε ο οδηγός να μην αποσπά το βλέμμα του από το δρόμο.

Το καινούργιο Audi Q5, ακριβώς όπως και τo Q7, έχει μια λειτουργία «προσωπικής βοήθειας πλοήγησης» η οποία έχει τη δυνατότητα εκμάθησης. Με την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας το σύστημα πλοήγησης «μαθαίνει» τις διαδρομές και τους προορισμούς που επιλέγονται συχνά και συνδέει τις συγκεκριμένες πληροφορίες τόσο με το σημείο στάθμευσης όσο και με την ώρα της ημέρας.

Το νέο Audi Q5 τοποθετείται στην κορυφή της κατηγορίας του και σε ότι αφορά τη μεγάλη γκάμα επιλογών συστημάτων υποβοήθησης υψηλής τεχνολογίας. Μέσω της ευφυούς αλληλεπίδρασής τους, τα συστήματα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αυτόνομης οδήγησης.

Το νέο SUV λανσάρεται στην Ελλάδα με τρεις ισχυρούς και αποδοτικούς κινητήρες, δύο TDI και έναν TFSI. Η απόδοσή τους έχει αυξηθεί έως και 20 kW (27 ίππους), ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Ιδιαίτερα οικονομική λειτουργία εμφανίζουν οι εκδόσεις των 110 kW (150 ίππων) και των 140 kW (190 ίππων) του 2.0 TDI.

Οι δύο κορυφαίοι κινητήρες συνδυάζουν τη μεγάλη ισχύ με την οικονομία καυσίμου. Ο 2.0 TFSI που έχει εξελιχθεί περαιτέρω αποδίδει 185 kW (252 ίππους), καταναλώνει μόλις 6,8 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χιλιόμετρα και εκπέμπει αντίστοιχα μόλις 154 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Το σύστημα μετάδοσης του μεσαίου SUV έχει εξελιχθεί εκ βάθρων από την αρχή, κάτι που ισχύει και για το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων, το S-Tronic των 7 σχέσεων και το Tiptronic των 8 σχέσεων. Τα αυτόματα κιβώτια ενσωματώνουν, για χάρη της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου, μια λειτουργία ελεύθερης κίνησης των τροχών και ο οδηγός τα ελέγχει είτε μέσω του επιλογέα είτε μέσω των paddles στο τιμόνι.

Η τετρακίνηση quattro με τεχνολογία ultra απεμπλέκει πάντα τη μετάδοση ταχύτατα στον πίσω άξονα όταν αυτή δεν χρειάζεται, ενώ όταν απαιτείται η εμπλοκή του, λειτουργεί ταχύτατα προβλέποντας την ανάγκη για επιπλέον πρόσφυση. Η καινούργια αυτή μετάδοση προσφέρει ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα πρόσφυσης και τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Το νέο Audi Q5 έχει δυναμική συμπεριφορά που κατορθώνει να συνδυάσει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά: είναι σπορ ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα άνετο. Η βάση για τα παραπάνω είναι η καινούργια ανάρτηση πέντε συνδέσμων καθώς και η νέα ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης.

Οι πελάτες έχουν στη διάθεσή τους δύο επιλογές ελατηρίων και αμορτισέρ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επιλογής πνευματικής ανάρτησης. Η ανάρτηση με έλεγχο της απόσβεσης των αμορτισέρ προσφέρει μεγάλο εύρος ρυθμίσεων μεταξύ άνεσης και δυναμικής συμπεριφοράς, με τον οδηγό να τις επιλέγει μέσω του Audi drive select. Επιπρόσθετα με τον έλεγχο της απόσβεσης των αμορτισέρ η νέα, ενεργή πνευματική ανάρτηση έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την απόσταση από το έδαφος του αυτοκινήτου σε πέντε στάδια. Στο Audi Q5 3.0 TDI τα δύο αυτά συστήματα και το σπορ διαφορικό συνδυάζονται σε μια νέα κεντρική μονάδα ελέγχου της ανάρτησης. Στο στάνταρ σύστημα, το Audi drive select, που έχει πρόσβαση σε διάφορες μονάδες, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ συνολικά 7 προγραμμάτων οδήγησης. Τα δύο νέα προγράμματα lift/offroad και allroad τονίζουν εμφατικά τον off road χαρακτήρα του Audi Q5.

Η τιμή του μοντέλου ξεκινά από 50.500€.
Πηγή: Πηγή Καθημερινή