Κλείσιμο

Σε νέους ορίζοντες με το Skoda Kodiaq




Κατά το ταξίδι μας στη μαγευτική Μαγιόρκα γνωρίσαμε το νέο Skoda Kodiaq, το οποίο αποτελεί το πρώτο μεγάλο SUV της τσέχικης φίρμας. Η εταιρεία φαίνεται ότι εξερευνά «απάτητους» ορίζοντες και έχει στόχο να προσελκύσει νέους πελάτες.

ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το νέο Kodiaq ενσαρκώνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Skoda με το ελαφρύ και το ασφαλές αμάξωμα. Η καμπίνα μπορεί να χωρέσει μέχρι και 7 επιβάτες χάρη στις τρεις σειρές καθισμάτων (προαιρετική η 3η σειρά) που διαθέτει. Το μήκος του φτάνει τα 4,7 μέτρα και το μεταξόνιο 2.791 mm, ενώ ο χώρος αποσκευών παίρνει το βραβείο στην κατηγορία του, μιας και φτάνει τα 720 λίτρα, ενώ με αναδιπλωμένα τα καθίσματα φτάνει τα 2.065 λίτρα.
Ντιζάιν και άνεση

Η μάρκα μεταβιβάζει τη νέα της σχεδιαστική φιλοσοφία και στην κατηγορία των SUV, υιοθετώντας ένα design που αντανακλά τον πολύπλευρο χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Σχεδιαστικά κλέβουν την παράσταση τα μικρά στενά φωτιστικά σώματα και η γνώριμη γρίλια στο εμπρός μέρος, ενώ το πίσω μέρος κρατάει ένα διακριτικό προφίλ με τα κοφτερά πίσω φανάρια.

Τυπικό γνώρισμα της Skoda είναι και οι χώροι. Το Kodiaq, το οποίο είναι 40 χλστ. μακρύτερο από το Octavia, καταφέρνει να προσφέρει εσωτερική άνεση πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της κατηγορίας των SUV. Επίσης, συναντάμε τη γνωστή εικόνα των αυτοκινήτων του Volkswagen Group, ενώ αναβαθμίζεται η εικόνα του με το infotainment σύστημα που περιλαμβάνει προαιρετικά οθόνη 8 ιντσών.

Από μηχανολογικής άποψης, το μεγάλο SUV εφοδιάζεται με 5 κινητήρες, δύο TDI και τρεις TSI. Ο κυβισμός τους είναι από 1.4 έως και 2.0, και η απόδοσή τους θα κυμαίνεται από τους 125 έως τους 190 ίππους. Ο 2.0 TDI θα είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη με ισχύ 150 ίππους, και ροπή 340 Nm. Η κορυφαία έκδοση της γκάμας θα αποδίδει 190 ίππους και η ροπή της θα φτάνει τα 400Nm. Ο βασικός κινητήρας TDI χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 λιτ./100 χλμ. και εκπέμπει 131 γρ./χλμ. CO2. Ο πιο δυνατός κινητήρας diesel επιταχύνει σε μόλις 8,6 δευτερόλεπτα για το 0-100, εξασφαλίζοντάς του τελική ταχύτητα που φτάνει τα 210 χλμ./ώρα.

Οι επιλογές των βενζινοκινητήρων περιλαμβάνουν δύο 1.4 TSI και έναν 2.0 TSI. Η βασική έκδοση του μικρού 4κύλινδρου αποδίδει 125 ίππους και 200 Nm ροπής. Η μέση κατανάλωση είναι 6 λιτ./100χλμ. και οι εκπομπές του CO2 είναι 140 γρ./χλμ. Στην πιο ισχυρή έκδοσή του ο κινητήρας 1.4 αποδίδει 150 ίππους και 250 Nm ροπής. Ο κορυφαίος βενζινοκινητήρας της γκάμας, ο 2.0 TSI των 180 ίππων και ροπή 320 Nm.

Με Start-Stop

Ολοι οι κινητήρες διαθέτουν σύστημα Start-Stop. Η Skoda προσφέρει 3 διαφορετικά κιβώτια, χειροκίνητο 6 σχέσεων, DSG 6 σχέσεων και DSG 7 σχέσεων, ενώ το σύστημα τετρακίνησης μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις εκδόσεις.
Το μεγάλο SUV ζυγίζει 1.540 κιλά με τον κινητήρα 1.4 TSI και το σύστημα 4κίνησης και αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι 0.33.
Πηγή: Πηγή Καθημερινή