Η πρώτη πετρελαιοκίνητη Bentley

Στην καρδιά του παγκοσμίως ταχύτερου και ισχυρότερου πολυτελούς diesel SUV βρίσκεται ένας νέος, τεχνολογικά προηγμένος, 32βάλβιδος V8 κινητήρας 4.0lt με τρεις υπερσυμπιεστές. Αποδίδοντας 429 hp και ροπή 900 Nm, η Bentayga Diesel έχει τελική ταχύτητα 270 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Οι μηχανικοί του κέντρου εξέλιξης της Bentley στο Crewe δημιούργησαν έναν V8 κινητήρα, ο οποίος προσφέρει μία γνήσια οδηγική εμπειρία Bentley. Η μέγιστη ροπή αποδίδεται από χαμηλές στροφές (μόλις 1.000 σαλ.), που καθιστά την Bentayga Diesel πραγματικά ευκολοδήγητη.

Νέα αντιρρυπαντική τεχνολογία προσφέρει στη Bentayga Diesel τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 από οποιοδήποτε μοντέλο της μάρκας και αυτονομία πάνω από 1000 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση από το Λονδίνο μέχρι το Verbier, Bordeaux ή τα Highlands της Σκωτίας καλύπτεται με ένα μόνο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Στο εσωτερικό, η Bentayga Diesel διατηρεί τα καινοτόμα στοιχεία, τις προηγμένες τεχνολογίες και τη χειροποίητη πολυτέλεια της Bentley Bentayga.

Ο Wolfgang Durheimer, Πρόεδρος και Διευθύνων  Σύμβουλος της Bentley Motors, δήλωσε: «Η Bentayga Diesel σηματοδοτεί μία μεγάλη στιγμή στην ιστορία της Bentley, ως το παγκοσμίως ταχύτερο, πολυτελές diesel SUV. Πρόκειται για μία γνήσια Bentley με τεράστια ιπποδύναμη, δυνατότητες υψηλού τουρισμού και εξαιρετικά πολιτισμένη λειτουργία. Μόνο η Bentley θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο τόσο ισχυρό και φινετσάτο παράλληλα.»
Ισχυρές Επιδόσεις με Σεβασμό στο Περιβάλλον – V8 Κινητήρας με Απαράμιλλες Ικανότητες

Η Bentayga Diesel διατηρεί τις δυναμικές επιδόσεις της Bentayga W12, λανσάροντας παράλληλα αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και αυξημένη αυτονομία.

Ο V8 κινητήρας 4.0l νέας γενιάς, σε συνδυασμό με ένα 8τάχυτο ZF αυτόματο κιβώτιο, αποδίδει 429 hp και ροπή 900 Nm. Στους δύο σειριακούς υπερσυμπιεστές καυσαερίων διπλής ροής με μεταβλητή γεωμετρία, προστίθεται ένας ηλεκτρικός υπερσυμπιεστής – με καινοτόμο σύστημα 48V της Bentley. Έχοντας ταχεία απόκριση σε 30 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου εξαλείφεται η υστέρηση τούρμπο, γνωστή ως turbo lag. Το αποτέλεσμα είναι άμεση, ομαλή απόδοση ισχύος σε όλη την κλίμακα στροφών – η πεμπτουσία της οδηγικής εμπειρίας Bentley.

Η Bentayga Diesel επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 4,8 δευτ. μέχρι την τελική ταχύτητα των 270 χλμ./ώρα.

Πλούσια ροπή είναι διαθέσιμη από τις χαμηλές στροφές, ενώ η μέγιστη ροπή επιτυγχάνεται από τις 1000 σαλ. για ομαλές επιδόσεις στο δρόμο και εξαιρετικές ικανότητες εκτός δρόμου. Αυτά έρχονται να προστεθούν στην εξαιρετικά πολιτισμένη λειτουργία και τις κορυφαίες επιδόσεις μιας γνήσιας Bentley.

Επιπλέον, εφαρμόστηκαν μέτρα καταστολής θορύβων στο νέο μοντέλο. Παράδειγμα, το σύστημα εξαγωγής εντυπωσιάζει με τον αθόρυβο και πολιτισμένο χαρακτήρα του.

Η προσθήκη της επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής (SCR) – Selective Catalytic Reduction συμβάλλει στη μείωση των οξειδίων του αζώτου. Σε συνδυασμό με το σύστημα stop-start της Bentley, τις κορυφαίες εκπομπές CO2 των 210 γρ./χλμ. και με μία εντυπωσιακή αυτονομία πάνω από 1.000 km, αυτή η τεχνολογία προάγει τη Bentayga Diesel στην κορυφή της απόδοσης μεταξύ των μοντέλων με προηγμένους κινητήρες.

Σχεδίαση: Σύγχρονη Βρετανική Πολυτέλεια

Η Bentayga Diesel συνδυάζει την αυθεντική αισθητική και σύγχρονη Βρετανική πολυτέλεια που χαρακτηρίζει το μοντέλο W12 με κάποια αποκλειστικά στυλιστικά στοιχεία.

Ένα λογότυπο V8 Diesel βρίσκεται στο κάτω άκρο τη εμπρός πόρτας το οποίο μαζί με τη νέα σχεδίαση των ‘δύο-διπλών’ απολήξεων εξαγωγής επιβεβαιώνει διακριτικά τις προδιαγραφές του νέου κινητήρα.

Ένα ακόμα διακριτικό στοιχείο στο εξωτερικό είναι η τολμηρή, μαύρη μάσκα τύπου πλέγματος με χρωμιωμένο πλαίσιο και κεντρική μπάρα, που υποδηλώνει την ταυτότητα του κινητήρα. Το μοντέλο μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά, κατόπιν παραγγελίας, με ζάντες τύπου Mulliner Driving Specification 21”– σε ασημί ή γκρι φινίρισμα (το δεύτερο με ένθετα στις ακτίνες και τη στεφάνη), ενώ στον βασικό του εξοπλισμό έχει 10άκτινη ζάντα αλουμινίου 20”.

Το cockpit της Bentayga θέτει νέα πρότυπα πολυτέλειας και κατασκευαστικής ακρίβειας με ένα άψογο ‘πάντρεμα’ ξύλινων επενδύσεων και μεταλλικών στοιχείων.

Τα χειροποίητα φινιρίσματα – συμπεριλαμβανομένου του νέου Liquid Amber που λανσάρεται με την Bentayga Diesel – συνθέτουν αισθητικά καθαρές και κομψές επιφάνειες σε όλη την καμπίνα.

Το καθένα από αυτά είναι επιμελώς διαμορφωμένο από τους εξειδικευμένους τεχνίτες της Bentley με την απαράμιλλη προσοχή στη λεπτομέρεια που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Όπως όλες οι Bentley, η Bentayga Diesel μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε πελάτη, από τους δεξιοτέχνες τεχνίτες του Mulliner, του διάσημου κέντρου εξειδικευμένων αμαξωμάτων της Bentley.

Η Bentayga διατίθεται με ένα πολυτελές, ενσωματωμένο minibar Mulliner Hamper Set, που αποτελείται από ψυγείο, αποκλειστικά σερβίτσια από ακριβή πορσελάνη (Linley china) και κρυστάλλινα ποτήρια, αλλά και αποθηκευτικό χώρο για ξηρές τροφές (σνακ & ξηρούς καρπούς). Το πλεονέκτημα είναι ότι τμήματα του minibar αφαιρούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καθίσματα, ιδανικό για ένα πικνίκ στην ύπαιθρο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να παραγγείλουν ένα εξατομικευμένο μηχανικό ρολόι Mulliner Tourbillon της Breitling. Ο πιο περίπλοκος μηχανισμός ρολογιών, με την ονομασία Mulliner Tourbillon  κουρδίζεται αυτόματα και περιοδικά από έναν αποκλειστικό, ενσωματωμένο μηχανισμό ακριβείας. Αυτό το κομψοτέχνημα είναι φτιαγμένο από μασίφ χρυσό (οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ροζ χρυσό και λευκόχρυσο), με πλάκα από μάργαρο ή μαύρο έβενο και διακοσμημένο με οκτώ διαμαντένιους δείκτες.
Άνεση & Επιδόσεις Bentley, σε όλες τις καιρικές ή εδαφικές συνθήκες

Το πρόγραμμα εξέλιξης της Bentayga ήταν το πιο διεξοδικό στην ιστορία της Bentley και ολοκληρώθηκε σε πέντε ηπείρους. Δοκιμές από τις χωμάτινες διαδρομές της Νοτίου Αφρικής και τους αμμόλοφους του Ντουμπάι μέχρι τις λασπώδεις εκτάσεις του Cheshire και από τους -30°C του παγωμένου Βορείου Ακρωτηρίου μέχρι τις καυτές θερμοκρασίες της ερήμου των 50°C, επιβεβαιώνουν την ικανότητα της Bentayga να κινείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Η Bentayga Diesel μπορεί να παραγγελθεί με Bentley Dynamic Ride – την παγκοσμίως πρώτη τεχνολογία ηλεκτρικού ενεργού ελέγχου κλίσεων αμαξώματος που χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύστημα 48V. Όπως είναι γνωστό, τα μεγάλα οχήματα με υψηλό κέντρο βάρους παρουσιάζουν τάση για αυξημένες κλίσεις. Το σύστημα αυτό εξουδετερώνει άμεσα τις τάσεις εγκάρσιων κλίσεων στις στροφές και διασφαλίζει τη μέγιστη επαφή των ελαστικών με το οδόστρωμα, ώστε να επιτυγχάνεται κορυφαία ευστάθεια, οδηγική άνεση και εξαιρετική συμπεριφορά.

Το προσαρμοζόμενο και ενεργό σύστημα της Bentley παρέχει μεταβλητό έλεγχο κλίσεων αμαξώματος, για δυναμική συμπεριφορά της Bentayga χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση των επιβατών, σε όλες τις συνθήκες. Η πρωτοποριακή χρήση ενός συστήματος 48V – το οποίο στην Bentayga Diesel χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου με ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος – έχει σαν αποτέλεσμα μία αθόρυβη, άμεση απόκριση σε όλες τις οδικές επιφάνειες.

Η Bentayga διαθέτει επίσης Electric Power-Assisted Steering (EPAS). Αυτό το σύστημα βελτιώνει την πληροφόρηση του οδηγού, παρέχοντας ταυτόχρονα ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων του συστήματος διεύθυνσης εντός και εκτός δρόμου. Το EPAS έχει μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, που επιτρέπει άνετους και γρήγορους ελιγμούς διεύθυνσης στις χαμηλές ταχύτητες και πιο ομαλή απόκριση για άριστη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες.

Η Bentayga Diesel προσφέρει κορυφαία οδηγική άνεση, αίσθηση διεύθυνσης και οδική συμπεριφορά με τη συμβολή ενός πολύ προηγμένου πλαισίου και του συστήματος ελέγχου ευστάθειας Electronic Stability Control (ESC). Εκτός από το εξελιγμένο Traction Control (TCS), πολλαπλών προγραμμάτων λειτουργίας, η Bentayga περιλαμβάνει επίσης Hill Descent Control (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου).

Το Hill Descent Control ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος σε απότομες κατηφόρες, ώστε ο οδηγός να είναι πλήρως συγκεντρωμένες στο τιμόνι και στα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του. Μπορεί να ρυθμιστεί σε ταχύτητες μεταξύ 2 και 30 km/h (σε εμπρόσθια πορεία και οπισθοπορεία) και λειτουργεί σε κλίσεις πάνω από 5%.

Όπως όλες οι Bentley, η Bentayga Diesel εφοδιάζεται με αερανάρτηση πολλαπλών προγραμμάτων λειτουργίας. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών προγραμμάτων: High 2, High 1, Normal και Low. Το High 2, για παράδειγμα, μπορεί να επιλέγεται μηχανικά σε περιπτώσεις δύσκολων off-road συνθηκών. Οι πελάτες μπορούν επίσης να χαμηλώσουν την πίσω ανάρτηση μέσω ενός διακόπτη στο χώρο αποσκευών για να διευκολύνουν είτε τη φόρτωση ή τη σύνδεση ενός τρέιλερ.

Καινοτόμα χαρακτηριστικά και προηγμένες τεχνολογίες

Μία σειρά προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού, λειτουργιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που αυξάνουν τα επίπεδα ασφάλειας, άνεσης και πρακτικότητας, κάνουν τη Bentayga Diesel ένα καινοτόμο, προηγμένο σε συνδεσιμότητα, πολυτελές SUV.

Προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων εντός και εκτός δρόμου από οποιοδήποτε μοντέλο μέσω του Drive Dynamics Mode της Bentley καθώς και προαιρετικά σεταρίσματα εκτός δρόμου (Off-Road Settings). Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μέσω ενός διακόπτη το τέλειο δυναμικό σετάρισμα από οκτώ προγράμματα, βάσει των συνθηκών του δρόμου. Αυτή την ευελιξία συμπληρώνουν τα συστήματα Bentley Dynamic Ride (ηλεκτρικός 48V ενεργός έλεγχος  κλίσεων αμαξώματος) και Electric Power-Assisted Steering (EPAS).

Τα Responsive Off-Road Settings επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει το κατάλληλο σετάρισμα για μία ευρεία γκάμα συνθηκών εκτός δρόμου, ενώ το Driver Information Panel προβάλλει πληροφορίες για την διαμήκη και εγκάρσια κλίση, την άρθρωση των τροχών, τη γωνία διεύθυνσης, τον προσανατολισμό (πυξίδα) και το υψόμετρο.

Με το Adaptive Cruise Control (ACC) που περιλαμβάνει Stop & Go, Predictive ACC και Traffic Assist, ο οδηγός μπορεί να διατηρεί μία προκαθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το Predictive ACC χρησιμοποιεί τα δεδομένα πλοήγησης, αισθητήρες και κάμερες για να προβλέψει τις προσεχείς στροφές, όρια πόλεων και αλλαγές ορίου ταχύτητας και στη συνέχεια προσαρμόζει ανάλογα  την ταχύτητα του οχήματος, βελτιώνοντας τόσο την άνεση όσο και την κατανάλωση.

Για την εντός πόλης οδήγηση, το μοντέλο διαθέτει αρκετά συστήματα υποστήριξης για τον οδηγό της Bentayga Diesel, όπως: το Traffic Sign Recognition, που ανιχνεύει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και εμφανίζει πληροφορίες στον οδηγό, το Rear Crossing Traffic Warning, που χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ για την ανίχνευση διερχόμενης κυκλοφορίας κατά την έξοδο με όπισθεν από χώρο στάθμευσης, αλλά και το Top View, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τέσσερις κάμερες για την προβολή μιας συνολικής εικόνας περιμετρικά του οχήματος. Όλα αυτά συνδυάζονται για τη βελτίωση της καθημερινής χρηστικότητας.

Επίσης διατίθεται Park Assist – ένα σύστημα που ανιχνεύει κατάλληλους χώρους στάθμευσης (παράλληλους και κάθετους)  πριν ενεργοποιηθεί το αυτόνομο σύστημα διεύθυνσης για την υποστήριξη των ελιγμών διεύθυνσης ακόμα και σε στενούς, δύσκολους χώρους.

Το καινοτόμο σύστημα Electronic Night Vision χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερύθρων για την αναγνώριση πιθανών εμποδίων στο δρόμο μπροστά, ενώ το Head-Up Display μειώνει τη διάσπαση προσοχής του οδηγού και αυξάνει την ασφάλεια.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 8 ιντσών της Bentayga διαθέτει κορυφαία τεχνολογία πλοήγησης, σκληρό δίσκο 60GB και επιλογή από 30 γλώσσες.

Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του Bentley Entertainment Tablet – μιας αφαιρούμενης συσκευής 10.2” Android με 4G, WiFi και Bluetooth για άνετη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας εν κινήσει.

Τέλος, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από τρία διαφορετικά ηχοσυστήματα για τη Bentayga Diesel: Bentley Standard Audio, Bentley Signature Audio και Naim for Bentley για Premium ήχο. Το τελευταίο είναι το ισχυρότερο σύστημα στην κατηγορία, με  1.950 watts, ένα δίκτυο 18 ηχείων και super-tweeters για μια απαράμιλλη ηχητική εμπειρία.

Οι παραδόσεις του μοντέλου στους πελάτες, θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ λανσάρισμα στις αγορές της Ρωσίας, Ν. Αφρικής, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας και Ταϊβάν προγραμματίζεται μέσα στο 2017.

Aναδημοσίευση : drive and travel
Πηγή: skai.gr