EcoBlue: Νέα γενιά κινητήρων Diesel από τη Ford

Το  πρώτο δείγμα γραφής της νέας οικογένειας  πετρελαιοκινητήρων Ford EcoBlue αποτελεί ο τετρακύλινδρος 2.0L Ford EcoBlue που έκανε το ντεμπούτο του στα νέα επαγγελματικά οχήματα Transit και Transit Custom της Ford,  προσφέροντας ένα απαράμιλλο συνδυασμό απόδοσης καυσίμου, επιδόσεων, μειωμένες εκπομπές CO2 και NOX και πολιτισμένης λειτουργίας. 
Βασισμένη στις κορυφαίες επιδόσεις και την τεχνολογία των βραβευμένων βενζινοκινητήρων Ford EcoBoost, η γκάμα κινητήρων EcoBlue diesel υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοποριακή σχεδίαση θα τοποθετούνται στα μελλοντικά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα της εταιρίας σε εκδόσεις με απόδοση από 100 έως 240 ίππους. Ο νέος 2.0L Ford EcoBlue αρχικά θα προσφέρεται σε εκδόσεις 105, 130 και 170 ίππων για χρήση σε επαγγελματικά οχήματα. Καθώς μπορεί να ξεπεράσει τους 200 ίππους, ο κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί αργότερα σε επιβατικά μοντέλα Ford μαζί με πιο εξελιγμένα, νέα σύνολα EcoBlue – όπως μία έκδοση 1.5L.

Η ελαστικότητα του νέου κινητήρα αναβαθμίζεται με 20% περισσότερη ροπή στις 1.250 σ.α.λ, συγκριτικά με τον απερχόμενο 2.2L TDCi diesel, διευκολύνοντας τους οδηγούς στις καθημερινές συνθήκες, όπως αργή οδήγηση σε πυκνή κυκλοφορία, ή προσπέραση αργών οχημάτων. Ο νέος κινητήρας προσφέρει επίσης πολιτισμένη και αθόρυβη λειτουργία επιπέδου επιβατικού αυτοκινήτου μειώνοντας τις εκπομπές θορύβων κατά 4 decibels στο ρελαντί. 
Η νέα σχεδίαση του κινητήρα πετυχαίνει μείωση τριβών και καθαρότερη καύση. Το προηγμένο σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων επιτρέπει πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα Euro Stage VI που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο του 2016, απαιτώντας 55% μείωση στις εκπομπές NOx συγκριτικά με τα πρότυπα Euro Stage V.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης