Οικιακές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας Mercedes-Benz

Nέες ευκαιρίες ανάπτυξης παρουσιάζει ο τομέας παραγωγής συστημάτων σταθερής αποθήκευσης ενέργειας και η Daimler AG διεκδικεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα η Daimler AG και η θυγατρική της εταιρεία Deutsche ACCUMOTIVE προχώρησαν στην ανάληψη πλήθους βιομηχανικών έργων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της πρωτογενούς αντισταθμιστικής ενέργειας ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν τις  παραδόσεις οικιακών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, μάρκας Mercedes-Benz, για χρήση σε οικίες. Οι μονάδες σταθερής αποθήκευσης σε συσσωρευτή τοποθετούνται συνήθως μαζί με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.  

Κατασκευασμένες αρχικά για τις αυστηρές απαιτήσεις του αυτοκινήτου, οι μπαταρίες Mercedes-Benz εκπληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας.  Έως και οκτώ μονάδες συσσωρευτή με ενεργειακό περιεχόμενο 2.5 kWh η κάθε μία, μπορούν να συνδυαστούν ώστε να παράγουν μία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με συνολική χωρητικότητα έως και 20 kWh. Τα νοικοκυριά που διαθέτουν δικά τους φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν γι αυτό το λόγο να απομονώσουν πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας σχεδόν χωρίς απώλειες. Μέσω του συνδυασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  με μία τοπική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, μπορούν τα νοικοκυριά να αυξήσουν την αυτοκατανάλωση παραγόμενης ενέργειας έως και 65%, φέρνοντας έτσι της δική τους «ιδιωτική ενεργειακή επανάσταση».   
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κατασκευάζονται από τη θυγατρική εταιρεία της Daimler Deutsche ACCUMOTIVE, και διανέμονται μέσω επιλεγμένων συμβαλλομένων διανομέων και συνεργαζομένων επιχειρήσεων.  Η Daimler αυξάνει συστηματικά τις παραγωγικές της δυνατότητες και επενδύει γύρω στα 500 εκ. ευρώ στην κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου μπαταρίας, στις εγκαταστάσεις της  Deutsche ACCUMOTIVE στο Κάμεντς. Οι νέες εγκαταστάσεις προορίζονται να τεθούν σε λειτουργία το 2017. 

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης