«Περιζήτητοι» οι κινητήρες νέας γενιάς της Renault

Η μακροχρόνια και ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπλοκή της Renault στην κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού, τη Φόρμουλα 1, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την απόκτηση υψηλής τεχνογνωσίας στην κατασκευή αποδοτικών και με χαμηλή κατανάλωση κινητήρων μαζικής παραγωγής 
Η Renault είναι από τους πρώτους κατασκευαστές που εφάρμοσαν τη φιλοσοφία του downsizing, τους προηγμένους στροβυλοσυμπιεστές και τα εξελιγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, δημιουργώντας κινητήρια σύνολα βενζίνης και Diesel που ξεχωρίζουν για την απόδοση, την αξιοπιστία, την οικονομία καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων. Με αιχμή του δόρατος τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης TCe και τους επίσης υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες Diesel dCi, η Renault βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.   
Η αναγνωρισμένη αξία των κινητήρων της Renault είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή κινητηρίων συνόλων. Συγκεκριμένα η παραγωγή κινητήρων της Renault για το 2015 άγγιξε τα 3,3 εκ. μονάδες, αριθμός αυξημένος κατά 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο για το 2014. Από το σύνολο των κινητήρων που κατασκευάστηκαν, τα 2,8 εκ. τοποθετήθηκαν σε μοντέλα του Groupe Renault, ενώ οι υπόλοιποι 500.000 σε μοντέλα άλλων κατασκευαστών (Mercedes Benz, Nissan, Infinity και Ope)l. Ο μεγαλύτερος όγκος κινητήρων παράχθηκε στη Γαλλία (Seine-Maritime), και στην Ισπανία (Valladolid).
Με την επιστροφή της από φέτος σε επίπεδο πλήρους εμπλοκής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, η Renault βασιζόμενη στο ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο που έχει δημιουργήσει προχωρά ακόμα πιο έντονα στη συνεχή αναβάθμιση των κινητηρίων συνόλων της, τα οποία εφοδιάζουν τα καθημερινά αυτοκίνητα, τις σπορ εκδόσεις με το διακριτικό R.S. (Renault Sport) και βεβαίως τα αγωνιστικά μοντέλα των Renault και Alpine.         
     

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης