Nέα E-Class: Πιο «εξυπνη» και πολυτελής από ποτέ

Ποια είναι τα στοιχεία που  πιστοποιούν τον τίτλο «έξυπνο» αυτοκίνητο. Προφανώς το επίπεδο καινοτομικών συστημάτων που διαθέτει και τα οποία επιτρέπουν στον οδηγό να έχει μια πολυτελή, άνετη και ασφαλή οδηγική εμπειρία. 
Η νέα, δέκατης γενιάς, E-Class της Mercedes-Benz με την πληθώρα των καινοτομικών  συστημάτων υποβοήθησης οδηγού που διαθέτει και που πολλά από αυτά έχουν πρώτη εφαρμογή στην  πολυτελή business κατηγορία, δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο που της έχει αποδοθεί ως η πιο «έξυπνη» premium λιμουζίνα καθώς και  του πιο εξελιγμένου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο.
Οι καινοτομίες της νέας E-Class περιλαμβάνουν πλήθος τεχνολογικών στοιχείων τα οποία θέτουν νέα στάνταρ όσον αφορά στην άνετη και ασφαλή οδήγηση, την αποδοτικότητα και την ευφυία της αυτοκίνησης.

Ενδεικτικά ανφέρουμε ότι τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και τα ολοκαίνουρια συστήματα χειρισμού-infotainment, σε συνδυασμό με την ελαφριά κατασκευή και τις εξαιρετικές τιμές αεροδυναμικής (συντελεστής οπισθέλκουσας – ρεκόρ (cd value) 0,23) προσφέρουν μία εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης. Η τεράστια γκάμα καινοτομιών που διαθέτει η νέα E-Class περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας Active Lane, χαλύβδινες αναρτήσεις με τρία συστήματα ανάρτησης με σύστημα επιλεκτικής απόσβεσης:
•Ανάρτηση AGILITY CONTROL με ρύθμιση άνεσης
•Ανάρτηση AGILITY CONTROL με σπορ χαρακτήρα, χαμηλωμένη κατά 15 χιλιοστά, διαθέσιμη για τη γραμμή εξοπλισμού Avantgarde 
• Ανάρτηση DYNAMIC BODY CONTROL: σπορ ανάρτηση με προσαρμοζόμενη ρύθμιση απόσβεσης, χαμηλωμένη κατά 15 χιλιοστά, η οποία αντικαθιστά την κλασική σπορ ανάρτηση.
Επιπρόσθετα διαθέτει: Drive Pilot,  Distance Pilot Distronic, Active Emergency Stop Assist,  Active Brake Assist με λειτουργία cross-traffic, καινοτόμο Σύστημα Υποβοήθησης Οδήγησης, Active Lane Keeping Assist, Remote Parking Pilot, Επικοινωνία Car-to- X, PRE-SAFE? impulse side, PRE-SAFE? Sound, Προβολείς MULTIBEAM LED υψηλής ανάλυσης, Ψηφιακό κλειδί (Digital Vehicle Key) και πολυλειτουργική Τηλεφωνία.
Στην εκλεπτυσμένη, κομψή, δυναμική και σπορ εμφάνιση της νέας  E-Class συμβάλλουν οι νέες διαστάσεις που είναι αυξημένενες ως προς το μήκος κατά 43 χιλιοστά (4923/4880), του μεταξονίου κατά 65 χλστ. (2939/2874) και του χαμηλότερου κατά 3 χιλισοτά ύψους. 
Το μακρύ καπό σε συνδυασμό με τον στιλ «Coupe» σχεδιασμό της οροφής δημιουργεί μία συναρπαστική σιλουέτα. Το δυναμικό αμάξωμα χαρακτηρίζεται από κοντούς προβόλους, μεγάλους τροχούς δημιουργώντας μία, μοντέρνα και δυναμική εικόνα που εκφράζει απόλυτα τη φιλοσοφία της μάρκας: Sensual Purity (αισθησιακή καθαρότητα).
Η βασική έκδοση διαθέτει την κλασική μάσκα Mercedes με το αστέρι στο καπό, όπως και η γραμμή EXCLUSIVE, αν και η δεύτερη είναι κάπως πιο περίτεχνη. Οι γραμμές AVANTGARDE και AMG Line αναγνωρίζονται εύκολα από τη σπορ μάσκα του ψυγείου, με το κεντρικό, μεγάλο αστέρι της Mercedes να διακοσμεί το κέντρο του.
Οδηγός και επιβάτες απολαμβάνουν ένα αισθησιακό, ευρύχωρο εσωτερικό που συνδυάζει την κομψότητα της πολυτελούς κατηγορίας με σπορτιφ πινελιές. Όπως το ταμπλό, έτσι και το cockpit περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη με εικονικά όργανα στο οπτικό πεδίο του οδηγού, καθώς και μια κεντρική οθόνη πάνω από την κονσόλα. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών σχεδιαστικών στυλ για το ταμπλό οργάνων: "Classic", "Sport" και "Progressive". Χειριστήρια αφής στο τιμόνι που ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε οριζόντιες και κάθετες κινήσεις, επιτρέποντας στον οδηγό να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας απλά με την ένταση των κινήσεων των δακτύλων του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι, κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα αυτοκίνητο. Επιπλέον χειριστήρια για το σύστημα infotainment παρέχονται με τη μορφή ενός touchpad στην κεντρική κονσόλα, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και χειρόγραφα γράμματα, ενώ διατίθεται και το σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC.
Η νέα E-Class διατίθεται με την επιλογή δύο κινητήριων συνόλων: Η E 200 με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1991 cc, ισχύος 184 ίππων και ροπή 300 Nm και η E 220 d με έναν ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1950 cc. Ισχύος 195 ίππων και μέγιστη ροπή στα 400 Nm.Η πιο ισχυρή έκδοση πετρελαιοκινητήρα στην Ε350 d θα λανσαριστεί στην αγορά το καλοκαίρι και θα διαθέτει έναν εξακύλινδρο κινητήρα με προηγμένη τεχνολογία καυσαερίων SCR, με ισχύ 190 kW (258 hp) και μέγιστη ροπή 620 Nm. Όλοι οι κινητήρες της νέας E-Class διαθέτουν τη λειτουργία ECO start/stop ενώ συνεργάζονται με το νέο εννεατάχυτο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC.
Οι τιμές της νέας Ε-Class στην Ελληνική αγορά διαμορφώνονται ως εξής: 
Ε200  €53.600
Ε220 d €55.950
E350 d €71.950

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης