Σημαντικός παράγοντας ασφάλειας η καλή ορατότητα

Μια βασική αρχή που ένας καλός και συνετός οδηγός πρέπει πάντα να εφαρμόζει είναι ότι παρατηρούμε όσο πιο μακριά μπροστά μας μπορούμε, ώστε να ενεργούμε κατάλληλα και έγκαιρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μαθητευόμενοι οδηγοί εκπαιδεύονται από την πρώτη στιγμή να ρίχνουν το βλέμμα τους μακριά, εκεί όπου θέλουν να «πάει» το αυτοκίνητο.
Αυτή η αρχή μας επιτρέπει:
1.Να οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα.
2.Να έχουμε τον αναγκαίο χρόνο να αντιδράσουμε όταν εμφανιστεί απροσδόκητο γεγονός.
3.Να ελέγχουμε στο έπακρο την κίνηση εμπρός και μπορούμε να προσπεράσουμε με ασφάλεια.
4.Να έχουμε μεγαλύτερη ορατότητα για να δούμε έγκαιρα εμπόδια, σήματα, ανωμαλίες του οδοστρώματος και να προσαρμόσουμε την ταχύτητα μας.
5.Να απολαύσουμε την εμπειρία οδήγησης αφού δεν βρισκόμαστε συνεχώς σε κατάσταση υπερδιέγερσης και εκνευρισμού γιατί δεν βλέπουμε μπροστά μας σε ικανή απόσταση και κάνουμε συνεχώς επιπλέον κινήσεις για να αποκτήσουμε ευρύτερο «πεδίο» του δρόμου.
Και αυτή η αρχή ισχύει είτε βρισκόμαστε σε ανοικτό δρόμο είτε σε αστικό κύκλο κίνησης.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση που φαντάζει ως ουτοπία να διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας, όπως όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι επικίνδυνο να «κολλάμε» στο πίσω μέρος του προπορευόμενου αυτοκίνητου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δούμε να ανάβουν τα φώτα των φρένων ίσως να μην έχουμε το χρόνο να αντιδράσουμε και να προξενήσουμε «ανεπιθύμητη» επαφή. 
Ειδικότερα τώρα εάν το προπορευόμενο όχημα είναι μεγάλου όγκου (λεωφορείο, φορτηγό, γεωργικό μηχάνημα) πρέπει να αυξήσουμε την γωνία θέασης κάτι που επίσης επιτυγχάνεται με την αύξηση της απόστασης μας από αυτό. Έτσι, μας επιτρέπεται να αποκτήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις και να προετοιμαστούμε καλύτερα για να προσπεράσουμε με ασφάλεια και να βγούμε μπροστά από το όχημα, σε ανοικτό δρόμο.
Η σωστή λοιπόν τοποθέτηση του αυτοκινήτου μας στο δρόμο και η όσο γίνεται καλύτερη ορατότητα μας επιτρέπει να  μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να μας συμβεί κάποιο δυσάρεστο τροχαίο γεγονός ενώ παράλληλα μας βοηθά να αποφεύγουμε άσκοπα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις που αυξάνουν τόσο τις φθορές όσο και την κατανάλωση του δικού μας αυτοκινήτου. 

  

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης