To «περιπετειώδες» Volvo S60 Cross Country στην Ελλάδα

Έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι το πρώτο σεντάν στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά «επι παντός εδάφους» το S60 Cross Country ξεκίνησε την καριέρα του και στην ελληνική αγορά σηματοδοτώντας το γεγονός ότι η  Volvo πλέον, προσφέρει την πληρέστερη γκάμα στη «μεσαία» κατηγορία στην αγορά αυτοκινήτου.
Με συγκεκριμένα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναδεικνύουν την περιπετειώδη φύση του, στιβαρό design και αυξημένη απόσταση (20,1 εκ.) από το έδαφος το νέο S60 Cross Country είναι διαθέσιμο τόσο σε προσθιοκίνητη όσο και τετρακίνητη έκδοση, με diesel κινητήρες 2.0 ή 2.4 λίτρων και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ ή έξι σχέσεων ή μηχανικό εξατάχυτο.
Το S60 Cross Country έχει έντονο το στοιχείο της περιπέτειας. Εξωτερικά, η επάνω μάσκα σε μαύρο χρώμα με κυψελοειδές πλέγμα και η κάτω μάσκα σε μαύρο χρώμα, συνθέτουν το ιδιαίτερο, επιθετικό “πρόσωπο” του Cross Country, το οποίο ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την χαρακτηριστική και λειτουργική ποδιά εμπρός. Οι μαύρες προεκτάσεις στις αψίδες των τροχών συνθέτουν ένα φαρδύ, στιβαρό παράστημα και συνεχίζονται στα πλαϊνά προστατευτικά του αμαξώματος που ξεχωρίζουν. Η ποδιά πίσω, παρέχει στο αυτοκίνητο προστασία από τις πέτρες,
Στο εσωτερικό η άψογη συναρμογή, η ποιότητα των υλικών και η ευκολία χειρισμού συνεισφέρουν στο αίσθημα πολυτέλειας αλλά και απόλυτου ελέγχου που νιώθει ο οδηγός του S60 Cross Country. Σε αυτό συμβάλλουν και τα σπορ καθίσματα που προσφέρουν εξαιρετική πλευρική στήριξη από τους μηρούς έως και τους ώμους.

Άλλες σημαντικές σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν ένα νέο φόντο της κεντρικής κονσόλας, σε piano black χρώμα, οι περιστροφικοί διακόπτες που έχουν ιδιαίτερο σχήμα σαν κοσμήματα καθώς και ο κεντρικός καθρέπτης χωρίς πλαίσιο.
Το S60 Cross Country «φορά» το νέο δίλιτρο  4-κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα Drive-E με κίνηση εμπρός, ενώ διατίθεται και έκδοση με τετρακίνηση με τον  5-κύλινδρο diesel κινητήρα.

Πιο συγκεκριμένα, το S60 Cross Country διατίθεται στις εξής εκδόσεις (το αυτοκίνητο λανσάρεται στην Ελλάδα αποκλειστικά σε έκδοση Summum ) με τα αντίστοιχα κινητήρια συστήματα:
•   D4 με 190 ίππους (35.900 ευρώ): Η προσθιοκίνητη έκδοση D4 χρησιμοποιεί το νέο δίλιτρο κινητήρα diesel της οικογένειας Drive-E, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και μοναδική οικονομία. Όσον αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων, υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο γνωστό μηχανικό των έξι σχέσεων και το νέο εξαιρετικό αυτόματο 8άρι (38.900 ευρώ). Η ισχύς φτάνει τους 190 ίππους με τη ροπή 40,8 χλγρμ. να αποδίδεται σε ιδιαίτερα ευρύ φάσμα στροφών (2.900-4.200 rpm) ενώ η κατανάλωση είναι μόλις 4,2 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 111 γρμ/χλμ. με το μηχανικό κιβώτιο ενώ με το 8-τάχυτο αυτόματο τα νούμερα είναι 4,6 και 120 αντίστοιχα. Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι 210 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι 7,7”, ανεξάρτητα τύπου κιβωτίου ταχυτήτων.
•   D4 AWD με τετρακίνηση και 190 ίππους (43.700 ευρώ): Η τετρακίνητη έκδοση του S60 Cross Country έχει επίσης ισχύ 190 ίππων - αλλά χρησιμοποιεί τον 2,4 λίτρων πεντακύλινδρο diesel κινητήρα. Η ροπή 42,8 χλγρμ. αποδίδεται σε ακόμα πιο ευρύ φάσμα στροφών (2.500-5.000 rpm). Η έκδοση εφοδιάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων και η μικτή κατανάλωση είναι 5,7 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 149 γρμ./χλμ. Η τελική ταχύτητα είναι 205 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα 8,8”.
Το S60 Cross Country με τον δίλιτρο κινητήρα Drive-E και το αυτόματο κιβώτιο διαθέτει επίσης οικολογική λειτουργία ECO+ που μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 5%, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Επίσης, διαθέτει και λειτουργία ECO-coast που εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου και το αφήνει να ρολάρει, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Το Νέο S60 Cross Country διαθέτει όλη την τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας της Volvo Intellisafe όπως:
EPAS (ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης), HDC (σύστημα υποβοήθησης ελεγχόμενης κατάβασης), AHB (ενεργή υψηλή δέσμη φώτων), City Safety, σύστημα ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών με αυτόματη πέδηση, BLIS (σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων), CTA (
σύστημα ελέγχου κυκλοφορία
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης