Σύμπραξη Volvo και Microsoft για τις τεχνολογίες του μέλλοντος

Είναι καταγεγραμμένο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία όλο και περισσότερο προσεγγίζει την βιομηχανία πληροφορικής προκειμένου να αναπτύξει τεχνολογίες νέας γενιάς κυρίως στον τομέα της συνδεσιμότητας αλλά και της αυτόνομης οδήγησης.  Η Σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars που εντείνει τις προσπάθειες της για να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά χρονικά την μαζική παραγωγή μοντέλων που θα κινούνται αυτόνομα συνήψε συμφωνία συνεργασία με τη Microsoft για την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογιών νέας γενιάς στον τομέα του αυτοκινήτου όπως το  Microsoft HoloLens. Η συγκεκριμένη καινοτομία είναι  ο πρώτος εντελώς ασύρματος ολογραφικός υπολογιστής, - συσκευή «επαυξημένης πραγματικότητας» - που επιτρέπει στο χρήστη να δει εικονικά ολογράμματα 3D στον χώρο γύρω του, και που μπορεί σε μερικά χρόνια να χρησιμοποιηθεί για να ορίσει εκ νέου το πώς οι πελάτες προσεγγίζουν κι εξερευνούν ένα αυτοκίνητο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα θα πωλούνται και θα αγοράζονται στο μέλλον.
Η πρώτη παρουσίαση του HoloLens απέδειξε  το πώς η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πελάτες για να διαμορφώσουν αυτοκίνητα σε τρεις διαστάσεις. Μέσω του HoloLens, ενός ισχυρού υπολογιστή που μοιάζει με ένα απλό ζεύγος γυαλιών, το οποίο απλά φέρει πάνω του ο χρήστης, τα ολογράμματα αναμιγνύονται αρμονικά και τρισδιάστατα με το φυσικό κόσμο.
Ένα άλλο πεδίο μελλοντικής συνεργασίας των δύο εταιρειών θα μπορούσε να είναι  κ οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, αλλά και η αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, ώστε να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι η Volvo Cars είναι πρωτοπόρος στην οδική ασφάλεια, ενώ ηγείται στους τομείς των διασυνδεδεμένων αυτοκινήτων και της αυτόνομης οδήγησης. Η σουηδική εταιρεία εκπονεί το πρόγραμμα Drive-Me, στο πλαίσιο του οποίου 100 XC90 με δυνατότητα πλήρους αυτόνομης οδήγησης θα διατεθούν σε πραγματικούς πελάτες που θα κινούνται σε πραγματικούς δρόμους στο Γκέτεμποργκ, το 2017. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα αυτόνομης οδήγησης στον κόσμο.

 

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης