Νέα BMW X1: «Αφ’ υψηλού» οδηγική απόλαυση

Τα πρόσφατα λανσαρίσματα νέων ή ανανεωμένων μοντέλων BMW είχαν ως αποτέλεσμα το BMW Group να καταγράψει τον καλύτερο Αύγουστο όλων των εποχών με τις συνολικές πωλήσεις οχημάτων BMW, MINI και Rolls-Royce να ανέρχονται σε 156.437 για το μήνα, αύξηση 7,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι. Επίσης, πρόκειται για το καλύτερο οκτάμηνο στην ιστορία της εταιρίας με το ποσοστό αύξησης μέχρι στιγμής φέτος να φτάνει το 7,4% (1.429.390). Στο πλαίσιο αυτό η άφιξη στη ελληνική αγορά της δεύτερης γενιάς BMW X1, του Sports Activity Vehicle που ήταν ο προπομπός της κατηγορίας των premium compact μοντέλων  αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την ανοδική τάση των πωλήσεων της γερμανικής μάρκας.  
Η νέα BMW X1 που έχει αποκτήσει τα δυναμικά σχεδιαστικά  χαρακτηριστικά της σειράς Χ που σηματοδοτούνται από τις στιβαρές αναλογίες, την ισχυρή παρουσία και τις  δυναμικές γραμμές, αποτελεί το Βενιαμίν της «οικογένειας» των μοντέλων. Το νέο μοντέλο έχει αυξηθεί σε ύψος συγκριτικά με τον προκάτοχό του (+53 χλστ.), κάτι που επιτείνει την αίσθηση ευρυχωρίας. Ο χώρος αποσκευών των 505L είναι κατά 85L μεγαλύτερος από αυτόν του προηγούμενου μοντέλου. Τα στάνταρ, διαιρούμενα 40:20:40 / αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα μπορούν να παραγγέλνονται προαιρετικά με ρύθμιση κλίσης πλάτης, ώστε ο χώρος αποσκευών να μπορεί να επεκταθεί στα 1.550 L. Το προαιρετικό κάθισμα συνοδηγού με αναδιπλούμενη πλάτη και ένα σύστημα πίσω καθισμάτων που μετακινείται εμπρός/πίσω κατά 13 εκατ. προσφέρουν πρόσθετη ευελιξία.
Η σχεδιαστική  φιλοσοφία των μοντέλων της σειράς Χ έχει επεκταθεί και στο εσωτερικού της νέας BMW X1 με κύρια χαρακτηριστικά  το οδηγοκεντρικό cockpit που προάγει την εργονομία,  την ποιότητα των υλικών που τονίζουν  το κύρος, την άνεση του χώρου που εντείνουν την οδηγική απόλαυση σε στυλ SAV και όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα σύγχρονο premium περιβάλλον. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει A/C, ηχοσύστημα με θύρες USB και AUX-in, και το λειτουργικό σύστημα iDrive με οθόνη 6.5-ιντσών στο ταμπλό. Τα πακέτα Advantage, Sport Line, xLine και M Sport που διατίθενται εναλλακτικά αντί της στάνταρ έκδοσης, ανοίγουν νέους ορίζοντες για στοχευμένη εξατομίκευση.
Η δεύτερη γενιά BMW X1 εφοδιάζεται  με μία νέα γκάμα δίλιτρων τετρακύλινδρων κινητήρων  τεχνολογίας BMW TwinPower Turbo (δύο βενζινοκινητήρες 192 hp και 231 hp καθώς και τρεις diesel 150, 190 και 231 hp) . Οι κινητήρες συνδυάζονται είτε με εξάρι μηχανικό κιβώτιο ή με οκτατάχυτο Steptronic.
Στη γκάμα των εκδόσεων της νέας Χ1 συναντάμε το ευφυές σύστημα AWD xDrive.  Το συμπαγές και αποδοτικό σύστημα βελτιστοποιημένου βάρους χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροϋδραυλικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη που κατανέμει την ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα σύμφωνα με την εκάστοτε κατάσταση. Την οικογένεια πλαισιώνουν επίσης οι BMW X1 sDrive20i και BMW X1 sDrive18d, σε έκδοση FWD που σχεδιάστηκε για δυναμική συμπεριφορά.
Για πρώτη  φορά στη BMW X1 συναντάμε τα συστήματα  Head-Up Display και Driving Assistant Plus. Στον τομέα της ευφυούς συνδεσιμότητας  φιλοξενείται η εξελιγμένη μορφή του BMW ConnectedDrive με νέο χαρακτηριστικό την  εφαρμογή BMW Head-Up Display η οποία προβάλλει πληροφορίες που αφορούν τον οδηγό απευθείας στο παρμπρίζ. Η BMW X1 διατίθεται επίσης κατόπιν παραγγελίας με το Driving Assistant Plus του συστήματος Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, Lane Departure Warning, Traffic Jam Assistant, Collision Warning και Pedestrian Warning με City Braking. Η δεύτερης γενιάς BMW X1 διαθέτει νέας τεχνολογίας πλαίσιο που  προσφέρει κορυφαία δυναμική συμπεριφορά και αισθητά αναβαθμισμένη οδηγική άνεση. Τα προαιρετικά συστήματα  Variable Sports Steering και Dynamic Damper Control καθώς και η  ανάρτηση M Sport «απογειώνουν» την αίσθηση της οδηγικής απόλαυσης. 

Τα επίπεδα εξοπλισμού αναφέρονται στις Advantage, Sport Line, xLine και M Sport.
Οι τιμές διάθεσης της νέας BMW X1 διαμορφώνονται ως εξής (η δεύτερη στήλη αφορά τιμές με απόσυρση.):
 sDrive20i 192hp 36.350 33.550
xDrive20i 192hp 38.850  36.050
xDrive25i 231hp   45.050  42.250
sDrive18d 150hp 35.300  32.500
xDrive20d 190hp 40.650  37.850
xDrive25d 231hp 46.300  43.500

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης