Σήματα οδικής κυκλοφορίας στην Ελλάδα.(Α’ Μέρος)

Πινακίδες οδοσήμανσης, σήματα κυκλοφορίας ή απλά ταμπέλες ονομάζονται οι πινακίδες, που τοποθετούνται σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου και ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Όλες οι πινακίδες οδοσήμανσης έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την Τροχαία και ακολουθούν τις γενικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, που αφορούν στη χρήση των σχημάτων και των χρωμάτων τους, για κάθε κατηγορία σήμανσης. 

Έτσι, οι πινακίδες που υπάρχουν στους ελληνικούς δρόμους , είναι : 
  • Πινακίδες αναγγελίας κινδύνου: τριγωνικές με κόκκινο περίγραμμα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που το περίγραμμα είναι λευκό.
  • Ρυθμιστικές: ενημερώνουν για τις ειδικές υπoχρεώσεις, περιoρισμoύς ή απαγoρεύσεις, με τις oπoίες οι οδηγοί πρέπει να συμμoρφώνoνται.
  • Πληροφοριακές: Το μήνυμα που μεταφέρουν δεν είναι υποχρεωτικό και είναι υποβοηθητικές για τους οδηγούς, ειδικά όταν κινούνται σε οδικό δίκτυο που δεν γνωρίζουν καλά, για να καθορίζουν εύκολα την πορεία που θα ακολουθήσουν.
Σήμερα θα αναφερθούμε στις πινακίδες αναγγελίας κινδύνου καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικές  για την οδική ασφάλεια. Σκοπός τους είναι η έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών για κάποιον κίνδυνο που θα συναντήσουν στη συνέχεια της πορείας τους. Η προσοχή των οδηγών στα σήματα αυτά, αν όχι εγγυάται, ενισχύει την οδική ασφάλεια!

(Μορφή pdf :εδώ )



Πηγή: skai.gr