Η BMW αναβάθμισε το σύστημα συνδεσιμότητας ConnectedDrive

Επιβεβαιώνοντας την καταγραφή ότι είναι από τους πρωτοπόρους κατασκευαστές στον κόσμο που έχει εξελίξει τα συστήματα συνδεσιμότητας το   BMW Group  έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία τις νέες πολυάριθμες  προεκτάσεις  και χαρακτηριστικά του BMW ConnectedDrive . Του συστήματος που διευκολύνει την «ψηφιακή επικοινωνία» μεταξύ οδηγού, οχήματος και εξωτερικού κόσμου. Οι εφαρμογές αφορούν το νέο BMW ConnectedDrive App, το BMW Remote Cockpit, το ταχύτατο WiFi hotspot, την αυτόματη ενημέρωση χαρτών πλοήγησης, την έξυπνη ενσωμάτωση σπιτιού και Remote Control Parking, μαζί με ευφυή συστήματα υποστήριξης οδηγού σχεδιασμένα για να αυξήσουν της ασφάλεια που κάνουν το ντεμπούτο τους στη νέα BMW Σειρά 7 . Τα χαρακτηριστικά των νέων εφαρμογών είναι:

BMW ConnectedDrive App. Αποτελεί τη συνένωση των ανεξάρτητες εφαρμογών BMW Connected App και BMW Remote App. Στο μέλλον η εφαρμογή θα καλύπτει όλες τις λειτουργίες και όλα τα μοντέλα BMW - με κινητήρες καύσης και υβριδικά συστήματα κίνησης. Οι οδηγοί BMW θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες και εφαρμογές του BMW ConnectedDrive από το εξωτερικό του οχήματος, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του δικού τους Apple iPhone ή Android smartphone. Επιπλέον, θα υπάρχει μία νέα, απλούστερη και πιο ασφαλής διαδικασία εγγραφής στη διαδικτυακή πύλη πελατών BMW καθώς και ταχύτερη ενεργοποίηση των Remote Services. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής BMW ConnectedDrive App είναι η σύνδεση μεταξύ του smartphone και του συστήματος πλοήγησης BMW. Αυτό σημαίνει ότι συχνοί προορισμοί και διευθύνσεις προσωπικών επαφών θα μπορούν να αποθηκεύονται γρήγορα σαν αγαπημένα. Οι προορισμοί μπορούν επίσης να αποστέλλονται απευθείας από το Google Maps ή μέσω της εφαρμογής iPhone Maps app. Στην αρχή ή το τέλος του ταξιδιού, το smartphone μπορεί να χρησιμοποιείται πρόσθετα για την πλοήγηση των πεζών. Επιπλέον, η εφαρμογή BMW ConnectedDrive App δηλώνει εάν οι πόρτες είναι κλειδωμένες και τα παράθυρα κλειστά και προβάλλει την υπόλοιπη αυτονομία του οχήματος. Πιστοποιημένες Εφαρμογές BMW όπως Spotify, GoPro, Deezer και Napster μπορούν επίσης να ενεργοποιούνται απευθείας από το BMW ConnectedDrive App, επιτρέποντας στους οδηγούς BMW να ελέγχουν και τις αγαπημένες τους εφαρμογές – που έχουν βελτιστοποιηθεί για χρήση μέσα στο αυτοκίνητο – με το iDrive Controller και να τις βλέπουν στην Οθόνη Ελέγχου (Control Display) οποιαδήποτε στιγμή. 

ConnectedDrive με Remote Cockpit: Ο χρήστης BMW βρίσκει χρήσιμες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του οχήματός του, όπως χιλιομετρική κάλυψη και υπόλοιπη αυτονομία, τρέχουσες απαιτήσεις συντήρησης, μηνύματα Check Control και αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες και τα παράθυρα κλειστά. Η τρέχουσα θέση του οχήματος εμφανίζεται επίσης, μαζί με τις τοπικές καιρικές συνθήκες και τα τοπικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Τα Remote Services μπορούν να ενεργοποιούνται και να εκτελούνται από το τμήμα “Control”. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, η θερμοκρασία της καμπίνας μπορεί να ρυθμίζεται εκ των προτέρων για μία προκαθορισμένη ώρα αναχώρησης, η πόρτα του οδηγού να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει από απόσταση και να ενεργοποιείται η κόρνα του αυτοκινήτου ή το σινιάλο των προβολέων. 

Πολύ γρήγορο WiFi hotspot: Οι πελάτες BMW μπορούν να μετατρέπουν τα αυτοκίνητα από διάφορες σειρές μοντέλου σε ένα WiFi hotspot όταν εφοδιάζονται με Σύστημα Πλοήγησης Professional και ενσωματωμένη κάρτα SIM. Με αυτό τον τρόπο οι επιβάτες μπορούν να σερφάρουν χρησιμοποιώντας το γρήγορο δίκτυο LTE με μέχρι δέκα κινητές συσκευές και ταχύτητες έως 100 Mbit/s. Η υπηρεσία μπορεί να «κλείνεται»  online απευθείας με τον πάροχο του κινητού τηλεφώνου. 

Αυτόματες ενημερώσεις χαρτών πλοήγησης: Μοντέλα BMW που εφοδιάζονται με σύστημα Πλοήγησης Professional μπορούν να λαμβάνουν τακτικές, αυτόματες ενημερώσεις χαρτών μέχρι τέσσερις φορές το χρόνο. Τα δεδομένα χαρτών μεταφέρονται ασύρματα μέσω του δικτύου κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάρτα SIM του οχήματος και η εγκατάσταση γίνεται αυτόματα. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να πληρώσει τέλη άδειας χρήσης και δεν χρεώνεται με κόστος μεταφοράς δεδομένων για τα πρώτα τρία χρόνια. 
.
Εφαρμογή smartphone Smart Home:  Η συγκεκριμένη εφαρμογή της Deutsche Telekom επιτρέπει τον έλεγχο των λειτουργιών Smart Home από το κινητό τηλέφωνο. Μπορεί να συνδέεται στο λειτουργικό σύστημα μοντέλων BMW και BMW i χάρη στη διεπαφή A4A (Apps for Automotive) που εξελίχθηκε σε συνάρτηση με το BMW ConnectedDrive, ενώ επιτρέπει την πλήρη ενσωμάτωση εφαρμογών τρίτων στο λειτουργικό σύστημα του οχήματος. Πέραν του ότι παρουσιάζει το περιεχόμενο του smartphone στο μόνιτορ του οχήματος BMW, επιτρέπει τον έλεγχο όλων των λειτουργιών διαισθητικά, εύκολα και με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα iDrive Controller και Control Display. 

Dynamic Parking Prediction: Η BMW επεκτείνεται ως πάροχος premium λύσεων μετακίνησης, με ευφυείς υπηρεσίες και εφαρμογές όπως ChargeNow, ParkNow και πλοήγηση πολλαπλών μέσων (intermodal navigation). Τώρα, με το ερευνητικό πρόγραμμα Dynamic Parking Prediction, το BMW Group παρουσιάζει μία λύση, η οποία στο μέλλον θα μπορεί να περιορίσει την αναζήτηση ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο δρόμο, κυρίως στις πόλεις.. Μία σημαντική τέτοια λειτουργία ονομάζεται Connected Navigation. Σε αυτή, η κυκλοφοριακή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο - RTTI Real -Time Traffic Information ήδη βοηθά τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά, και με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση τις καθημερινές οδηγικές προκλήσεις, παρέχοντάς τους ακριβείς, έγκαιρες προειδοποιήσεις για κυκλοφοριακές ανασχέσεις και καθυστερήσεις και προτείνοντάς τους εναλλακτικές διαδρομές. Το νέο Dynamic Parking Prediction – προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο - μπορεί να προβλέπει τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους στόλους οχημάτων. Έτσι, η εφαρμογή μπορεί να περιορίσει την αναζήτηση ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο δρόμο, και να μειώσει αποτελεσματικά τον επακόλουθο συνωστισμό της κυκλοφορίας.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης