BMW ConnectedDrive: Πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης

Η έννοια της συνδεσιμότητας αποτελεί πλέον για το σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών κοινό τόπο στη διαδικασία κατασκευής νέων μοντέλων. Είναι το σημείο που η ψυχαγωγία και γενικά το ευχάριστο περιβάλλον που απολαμβάνουν οι επιβάτες κάθε αυτοκινήτου έχει πλέον την ίδια αξία με τα έξυπνα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. 
Από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιλήφθηκαν τη σημασία της συνδεσιμότητας μεταξύ αυτοκινήτου, οδηγού και περιβάλλοντος ήταν  αναμφίβολά η BMW ήταν που με το BMW ConnectedDrive κατάφερε να ηγηθεί παγκοσμίως αυτού του τομέα. Στην σημερινή εφαρμογή του προγράμματος η BMW  έκανε το επόμενο βήμα λειτουργώντας ως πάροχος premium λύσεων μετακίνησης, με ευφυείς υπηρεσίες και εφαρμογές όπως ChargeNow, ParkNow και πλοήγηση πολλαπλών μέσων (intermodal navigation). Τελευταίο επίτευγμα του BMW Group σε αυτό τον τομέα είναι η εξέλιξη του  ερευνητικού προγράμματος  Dynamic Parking Prediction, παρουσιάζοντας μία λύση, η οποία στο μέλλον θα μπορεί να περιορίσει την αναζήτηση ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο δρόμο, κυρίως στις πόλεις. Μαζί με την εταίρο της INRIX, - παγκοσμίως κορυφαία στις ευφυείς λύσεις μεταφοράς και τη συνδεσιμότητα αυτοκινήτων, η  BMW παρουσίασε πρόσφατα ένα ερευνητικό πρωτότυπο αυτής της εφαρμογής στο TU-Automotive Detroit (πρώην Telematics Detroit - από τις μεγαλύτερες εκθέσεις συνδεσιμότητας αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Η επίδειξη του συστήματος έγινε σε ένα BMW i3. Το BMW Group, ήδη από το 2011, αναζητά λύσεις που θα απαλλάξουν τους οδηγούς από το στρες του παρκαρίσματος και θα μειώσει το χρόνο για την ανεύρεση ενός ελεύθερου χώρου στάθμευσης.
Μία σημαντική τέτοια λειτουργία ονομάζεται Connected Navigation. Σε αυτή, η κυκλοφοριακή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο - RTTI Real -Time Traffic Information ήδη βοηθά τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά, και με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση τις καθημερινές οδηγικές προκλήσεις, παρέχοντάς τους ακριβείς, έγκαιρες προειδοποιήσεις για κυκλοφοριακές ανασχέσεις και καθυστερήσεις και προτείνοντάς τους εναλλακτικές διαδρομές. Τώρα, το νέο Dynamic Parking Prediction – προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο - μπορεί να προβλέπει τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους στόλους οχημάτων. Έτσι, η εφαρμογή μπορεί να περιορίσει την αναζήτηση ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο δρόμο, και να μειώσει αποτελεσματικά  τον επακόλουθο συνωστισμό της κυκλοφορίας.
Το σύστημα έχει δυνατότητες αυτοεκμάθησης και μπορεί να λανσαριστεί και σε άλλες πόλεις. Το  Dynamic Parking Prediction αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την ικανότητα της BMW να απαντά στις ανάγκες των πελατών με ευφυείς λύσεις.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης