Κλείσιμο

Στην κυκλοφορία το πρώτο αυτόνομο Daimler Trucks

Το πρώτο αυτόνομο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο των Η.Π.Α. «οδήγησε» η Daimler Trucks. Το «Freightliner Inspiration Truck» με το σύστημα Highway Pilot έγινε το πρώτο φορτηγό στον κόσμο με άδεια για χρήση σε οδικό δίκτυο στην Πολιτεία της Νεβάδα.
Η Daimler Trucks είναι πλέον ο πρώτος κατασκευαστής παγκοσμίως που έχει άδεια κυκλοφορίας για φορτηγά αυτόνομης οδήγησης. Το πρώτο ταξίδι του λεγόμενου «Freightliner Inspiration Truck έλαβε χώρα στην «U.S. highway 15» των Η.Π.Α, στο Λας Βέγκας. Το φορτηγό είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Highway Pilot για αυτόνομη οδήγηση. Η πολιτεία της Νεβάδα έχει άδεια για χρήση δύο «Freightliner Inspiration Trucks». Η Daimler Trucks είναι ο ηγέτης των κατασκευαστών φορτηγών παγκοσμίως και με την μάρκα Freightliner, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στις Η.Π.Α. 
Οι μεταφορές στο μέλλον πρέπει να είναι ακόμα πιο ασφαλείς, πιο αποδοτικές και πιο δικτυωμένες - αυτή είναι η προσδοκία που έχει εκφράσει η Daimler Trucks με το νέο «Freightliner Inspiration Truck». Τον Ιούλιο του 2014, η Daimler Trucks πραγματοποίησε την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση ενός αυτόνομου φορτηγού, όταν το Mercedes-Benz Future Truck 2025 έκανε μία διαδρομή σε περιφραγμένο τμήμα της λεωφόρου Α14 κοντά στο Μαγδεμβούργο. Τώρα, η πρώτη εμφάνιση του «Freightliner Inspiration Truck» σε δημόσιο δρόμο των Η.Π.Α. σηματοδοτεί το επόμενο βήμα προς τη γραμμή παραγωγής. Τους τελευταίους μήνες, η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και διαμορφώθηκε για χρήση σε αυτοκινητόδρομο των Η.Π.Α. 
Σημειώνεται ότι τα φορτηγά είναι μακράν το σημαντικότερο μέσο μεταφοράς στις ΗΠΑ. Tο 2012 μετέφεραν περίπου το 70% των φορτίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Συνολικά 9,4 δισεκατομμύρια τόνοι φορτίου μεταφέρονται με φορτηγά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050. Τα αυτόνομα φορτηγά μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την αύξηση εναρμονίζοντας οικονομικές με περιβαλλοντικές ανάγκες.




Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης