AIRCROSS:Η νέα SUV πρόταση της CITROEN

Aκoλουθώντας το δρόμο που άνοιξε το C4 Cactus, όσον αφορά τη σχεδιαστική καινοτομία, και με την ευκαιρία των εορτασμών για την παραγωγή 50 εκατομμυρίων οχημάτων, η CITROEN δημιούργησε το πρωτότυπο Aircross. Πρόκειται για μια πρόταση της γαλλικής μάρκας στην κατηγορία των SUVs μοντέλων που προσφέρει μια νέα προσέγγιση στο εμπειρία του ταξιδιού. Μέσω μιας σειράς τεχνολογικά προηγμένων λύσεων όπως διαδραστικές οθόνες αφής και plug-in υβριδική τεχνολογία, η μετακίνηση αποκτά μια νέα διάσταση, όπου τα πάντα γίνονται πιο απλά και ξένοιαστα.
Το CITROEN Aircross κινείται χάρη σε ένα plug-in υβριδικό σύστημα που συνδυάζει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που δίνει κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα με έναν ηλεκτρικό κινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς. Με συνολική απόδοση 313 ίππων, αυτονομία κίνησης με τον ηλεκτροκινητήρα 50χλμ. και μέση κατανάλωση μόλις 1,7λίτρων/100χλμ. (39γρμ. CO2/χλμ.), το CITROEN Aircross επιταχύνει από στάση στα 100χλμ./ώρα σε μόλις 4,5δλ.
Με μήκος 4,58 μέτρα, πλάτος 2,1 μέτρα και ύψος 1,73 μέτρα, το CITROEN Aircross διακρίνεται για τη στιβαρή κατασκευή του, το δυναμικό τύπου κουπέ προφίλ του, την μεγάλη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος και τα προστατευτικά στοιχεία που ενισχύουν το χαρακτήρα «παντός εδάφους» του αυτοκινήτου.  Τα «Alloy Bumps», αποτελούν μια εξέλιξη των πρωτοποριακών προστατευτικών Airbumps του C4 Cactus.  Έτσι, ενώ τα Airbumps είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν το αμάξωμα από τις μικρο-επαφές, τα Alloy Bumps προστατεύουν το όχημα από τις εγκάρσιες επαφές. Κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου, χάρη στην κυψελοτή δομή τους, συνδυάζουν αντοχή, χαμηλό βάρος και ξεχωριστό στυλ.
Στο εσωτερικό οι γενναιόδωροι χώροι, συνδυάζονται με την υψηλού βαθμού εργονομία, ενώ το εμπρός κάθισμα «sofa style» που εισήγαγε το C4 Cactus, για την περίσταση έχει προσαρμοστεί στο SUV στυλ του μοντέλου. Η λειτουργικότητα, η πρακτικότητα , και η άνεση είναι τα σημεία αναφοράς στον θάλαμο των επιβατών. Οι σχεδιαστικές επιλογές επέτρεψαν την άριστη εκμετάλλευση των διαθέσιμων χώρων και τη δημιουργία πολυάριθμων ευρύχωρων θηκών αποθήκευσης.
Στο CITROEN Aircross η τεχνολογία υπηρετεί απόλυτα την πρακτικότητα. Παράλληλα με το Head Up Display, οι δύο πανοραμικές οθόνες των 12 ιντσών παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Η μία από τις δύο οθόνες μπορεί να μετακινηθεί προς κάθε επιβάτη παρέχοντας πληροφορίες σχετικές με το ταξίδι ή πρόσβαση σε υπηρεσίες πολυμέσων. Παράλληλα κάθε κάθισμα είναι εφοδιασμένο με ηχεία και μικρόφωνα ώστε να μπορούν να μιλούν μεταξύ τους όλοι μαζί, η κάθε ένας να επιλέγει με ποιον θα μιλήσει ξεχωριστά. Τέλος οι τοποθετημένες στις πόρτες webcams μπορούν να αποθηκεύσουν φωτογραφίες από τη διαδρομή και να εμφανίζονται άμεσα στις εσωτερικές οθόνες.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης