Κλείσιμο

Nissan JUKE 1.2DiG-T ACENTA: Ο «πρωτοπόρος» αναβάθμισε την κατηγορία των compact crossover που αυτός δημιούργησε

Ριζικά ανανεωμένο, τόσο σε στιλ όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά,  το Nissan JUKE επαναδιατυπώνει, σε βέλτιστο βαθμό, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της ανώτερης οδηγικής ευχαρίστησης που παίρνεις από ένα αυτοκίνητο compact crossover.

Διατηρώντας στο ακέραιο τον μοναδικό και εντελώς πρωτότυπο σχεδιασμό του, που στην ουσία καθιέρωσε την κατηγορία των compact crossover αυτοκινήτων και μετά από τρία και πλέον χρόνια εντυπωσιακής καριέρας, το Nissan JUKE ανανεώθηκε ουσιαστικά. Οι αλλαγές και το εύρος των καινούργιων χαρακτηριστικών που εφαρμόστηκαν στο νέο JUKE ενισχύουν τον τίτλο που έχει κατακτήσει το μοντέλο ως το best seller στην κατηγορία των compact crossovers πανευρωπαϊκά.
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Εξωτερικά οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο JUKE αναφέρονται στα εξής σημεία: 

Στο άνω εμπρόσθιο μέρος, τα φώτα έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να συγκλίνουν αρμονικά στο στυλ “μπούμερανγκ” που υιοθετεί πλέον η  Nissan.

Έχουν προστεθεί λαμπτήρες  bi-LED, στα φώτα ημέρας. 

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι (ανάλογα με την έκδοση) προβολείς Xenon για καλύτερη ορατότητα,  καθώς και νέα  καλύμματα των φακών. 

•Το εμπρός μέρος ενσωματώνει μια  νέα, πιο δυναμική μάσκα σχήματος V, ενώ τα κατώτερα σημεία έχουν γίνει ακόμα πιο ανθεκτικά  με νέα επένδυση κάτω από τον προφυλακτήρα.
•Οι πλαϊνοί καθρέπτες έχουν ανασχεδιαστεί προκειμένου να φιλοξενήσουν τα φλας τεχνολογίας LED και τις κάμερες για το Around View Monitor  (στις εκδόσεις που διατίθενται).

•Στο πίσω μέρος, ο προφυλακτήρας έχει αποκτήσει μια πιο επιθετική μορφή, προκειμένου να ταιριάζει με το νέο αναθεωρημένο σχήμα τύπου “μπούμερανγκ” στα πίσω LED φώτα, προσδίδοντας στο νέο JUKE μια πιο χαρακτηριστική εμφάνιση, ειδικά τη νύχτα.

•Η παλέτα των διαθέσιμων χρωμάτων επεκτείνεται τώρα στα δέκα, καθώς προστέθηκαν τρεις νέες μεταλλικές αποχρώσεις :  Τα μεταλλικά κίτρινο Sunlight Yellow και μπλε Ink Blue, όπως και το κόκκινο.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία:

•Στο χώρο των αποσκευών,  η συνολική χωρητικότητα έχει αυξηθεί κατά 40%, προσεγγίζοντας τα 354 λίτρα, μέγεθος κορυφαίο για την κατηγορία του. 

•Τo πλήρως αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα, καθιστά ευκολότερη τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων, ενώ το έξυπνο διαχωριστικό του χώρου αποσκευών σε δύο πατώματα, κάνει το χώρο ακόμα πιο ευέλικτο .

•Το  NissanConnect προσφέρει τώρα συνδεσιμότητα με smartphones, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μια ποικιλία από εφαρμογές που εκτείνονται  από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μέχρι την ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού ραδιοφώνου, μέσω μιας μεγάλης 5,8 ιντσών έγχρωμης οθόνης αφής.

To αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν με το νέο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ βενζίνης 1,2 λίτρων DIG-T115, με ισχύ 115PS ( 85kW ) στην έκδοση Acenta. Tο νέο JUKE με το συγκεκριμένο κινητήρα γίνεται μοναδικό, καθώς παρά το μικρό του μέγεθος, το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ DIG-T 115, έχει μια ασυναγώνιστη σπιρτάδα, έντονη επιτάχυνση και μεγαλύτερη ροπή (190Nm. 
Στο νέο JUKE, οι τεχνολογίες του Safety Shield,  απαρτίζονται από   τα ακόλουθα συστήματα:

•Προειδοποίηση Απότομης Αλλαγής Λωρίδας Κυκλοφορίας (LDW): Ένα προηγμένο υπολογιστικό σύστημα, αναλαμβάνει να  ενημερώσει τον οδηγό του νέου JUKE, ότι το αυτοκίνητο παρεκκλίνει της πορείας του σε περίπτωση που έχει αποσπαστεί η προσοχή του, ακόμα και στην περίπτωση της αχνής οδικής σήμανσης στο οδόστρωμα.

•Προειδοποίηση Τυφλού Σημείου (BSW): To σύστημα ανιχνεύει με την πίσω κάμερα, αν ένα όχημα βρίσκεται σε “τυφλό” σημείο, εκατέρωθεν των δύο πλευρών του νέου JUKE. Εφόσον αυτό συμβεί, μια ενδεικτική λυχνία ανάβει στον αντίστοιχο πλαϊνό καθρέπτη, προκειμένου να προειδοποιήσει τον οδηγό. Επιπλέον, αν ο οδηγός επιχειρήσει να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας  και το σύστημα ανιχνεύσει ένα όχημα στην περιοχή κινδύνου, τότε αναβοσβήνει η ενδεικτική λυχνία σε συνδυασμό και με ηχητική ειδοποίηση.

•Σύστημα Ανίχνευσης Κινούμενων Εμποδίων (MOD): Εμπρός και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος παρέχουν ηχητικές  προειδοποιήσεις στον οδηγό κατά τους ελιγμούς για στάθμευση, καθώς και μια οπτική απεικόνιση στον πίνακα των οργάνων. Εκτός αυτής της λειτουργίας,  το νέο JUKE επωφελείται και από μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος πανοραμικής θέασης (Around View Monitor). 

Το νέο JUKE, συνδυάζοντας το ξεχωριστό αλλά και ιδιαίτερο στυλ , την  έξοχη δυναμική οδηγική συμπεριφορά και το εκλεπτυσμένο εσωτερικό με τον ανάλογο εξοπλισμό, αναμένεται να διευρύνει τον κύκλο των οδηγών που ενδιαφέρονται για την κατηγορία των compact crossovers και να μεγαλώσει την απόσταση από την κορυφή που ήδη βρίσκεται σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. 

Η τιμή διάθεση του νέου Nissan JUKE 1.2DiG-T ACENTA διαμορφώνεται στα 18.260 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του κόστους της απόσυρσης.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης