Κλείσιμο

Τριπλή νίκη για VW και Michelin στο 83ο Ράλι Μόντε Κάρλο

Την  277η νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA WRC πέτυχε η Michelin με την ολοκλήρωση του πρώτου αγώνα του WRC 2015 που ήταν το Ράλι Μόντε Κάρλο. Η 83η διοργάνωση του Ράλι Μόντε Κάρλο χαρακτηρίστηκε από την σκληρή  μάχη που διαδραματίστηκε ήδη από την πρώτη ειδική διαδρομή, ανάμεσα στον Sebastien Loeb που επέστρεψε, με Citroen DS3 WRC, και τον κάτοχο του τίτλου πρωταθλητή κόσμου, Sebastien Ogier, στο τιμόνι της Volkswagen Polo R WRC. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η διαρκής εναλλαγή συνθηκών στον δρόμο έκανε τα πληρώματα να υιοθετήσουν πολλαπλές στρατηγικές, με συνδυασμούς ανάμεσα σε ελαστικά για άσφαλτο και ελαστικά για χιόνι, με καρφιά ή χωρίς καρφιά.
« Τέσσερις από τους πέντε τύπους ελαστικών Michelin που είχαν προβλεφθεί για το Ράλι Μόντε Κάρλο χρησιμοποιήθηκαν (σε στοκ έμεινε μόνον το MICHELIN Pilot Sport H4 με σκληρή γόμα), και όλα προσέφεραν εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης και ασφάλειας», επισημαίνει ο Jacques Morelli, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες ράλι της Michelin.
Ξεκινώντας με τέσσερα ελαστικά MICHELIN Pilot Alpin PA4 CL (με καρφιά), ο Sebastien Ogier, που ήταν επί κεφαλής στον δρόμο, αντιμετώπιζε με σχετική άνεση όλο και περισσότερο πάγο κατά την διάρκεια του απογεύματος, ενώ ο Sebastien Loeb, δέκατος τέταρτος στην γραμμή εκκίνησης, είχε επιλέξει τα MICHELIN Pilot Alpin PA 4 χωρίς καρφιά. Εξοπλισμένοι με διαφορετικά ελαστικά, οι δύο πιλότοι είχαν παρεμφερείς χρόνους και η απόκλιση μεταξύ τους είχε σταθεροποιηθεί περίπου στα δέκα δευτερόλεπτα. Η ανατροπή έγινε όταν ο Sebastien Loeb χτύπησε μια πέτρα που έκανε ζημιά στο πίσω αριστερό ελαστικό του, στέλνοντάς τον στη μέση της κατάταξης.
Με τον Loeb εκτός ανταγωνισμού, ο Ogier και η υπόλοιπη ομάδα της Volkswagen με τους  Jari-Matti Latvala και Andreas Mikkelsen,  έπρεπε τώρα να κρατήσουν απόσταση ασφαλείας από τις Citroen, Ford και Hyundai. Αυτό ακριβώς πέτυχαν συνθέτοντας με την ίδια σειρά το βάθρο του τερματισμού, την Κυριακή το απόγευμα, στην Πλατεία του Πριγκηπικού Ανακτόρου.
Ο επόμενος αγώνας της σαιζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι FIA WRC 2015 θα διεξαχθεί στην Σουηδία και στη Νορβηγία, 12 - 15 Φεβρουαρίου.  Τα αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα με MICHELIN X Ice-North 3 (εξέλιξη του X Ice-North 2) σε διάσταση 15 ιντσών. Ελαστικό με περισσότερα από 380 καρφιά, το εξωτερικό μήκος των οποίων είναι 6,5 χιλιοστά.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης