Skoda Yeti Outdoor: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά off-road

Όταν η SKODA αποφάσισε το 2009 να εκπροσωπηθεί στην κατηγορία των μικρών SUV ή στη νέα κατηγορία των Crossover οχημάτων στην κυριολεξία εντυπωσίασε με την πρόταση της που άκουγε στο όνομα Yeti. Μετά από σχεδόν πέντε ετών άκρως επιτυχημένης πορείας η τσέχικη εταιρία προχώρησε στην αισθητική ανανέωση του μοντέλου προσφέροντας και μια δεύτερη έκδοση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά off-road. Πρόκειται για την έκδοση Outdoor GreenLine που ενσωματώνει απόλυτα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που φέρει η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της SKODA συμβάλλοντας σημαντικά στην απόδοση της σκληροτράχηλης και στιβαρής εμφάνισης του νέου μοντέλου.
Στο νέο SKODA Yeti Outdoor τα άκρα του αμαξώματος χαρακτηρίζονται από τις αρμονικές γραμμές τους και το νέο λογότυπο του μοντέλου. Η νέα μάσκα χαρακτηρίζεται από τις οριζόντιες γραμμές, τη δυναμική γρίλια, τα επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα με τα καθαρά κρύσταλλα, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με φωτιστικά σώματα  τεχνολογίας bi-xenon καθώς και με LED ημέρας. Στο πλαίσιο του νέου μοτίβου οι προβολείς ομίχλης είναι πολυγωνικοί και βρίσκονται ενσωματωμένοι στο κάτω μέρος του μπροστινού προφυλακτήρα κάνοντας ένα όμορφο αισθητικό συνδυασμό με τις προστατευτικές ποδιές. Τα πλαστικά παραμένουν μαύρα τονίζοντας τον off-road χαρακτήρα, ενώ στάνταρ είναι οι χρωμιωμένοι εξωτερικοί καθρέφτες. Στο πίσω μέρος, όπου κυριαρχεί η ασημί προστατευτική ποδιά και ο συμπαγής μαύρος προφυλακτήρας, το σχήμα της πέμπτης πόρτας είναι διαφοροποιημένο με τα νέα φωτιστικά σώματα να συνδυάζονται προαιρετικά με LED.

Το SKODA Yeti Outdoor διαθέτει ένα αναβαθμισμένο εσωτερικό όπου κυριαρχεί το καινούργιας σχεδίασης τριάκτινο τιμόνι. Οι νέες επενδύσεις καθισμάτων, καθώς και τα νέα φινιρίσματα και λεπτομέρειες βελτιώνουν την όψη του ταμπλό. Ένα από τα highlight του SKODA Yeti εξακολουθεί να είναι το σύστημα VarioFlex που προσφέρει ευέλικτη και τάχιστη διαρρύθμιση της πίσω σειράς καθισμάτων. Οι τρεις θέσεις αναδιπλώνονται ή αφαιρούνται ανεξάρτητα, ενώ τα εξωτερικά μπορούν να αλλάξουν σε διαμήκη θέση, όταν αφαιρεθεί το μεσαίο κάθισμα. Έτσι, το Yeti μπορεί να μεταμορφωθεί άμεσα από πενταθέσιο σε ένα τετραθέσιο μοντέλο προσφέροντας ακόμη περισσότερο χώρο για τους πίσω επιβάτες και τις αποσκευές τους. Ο χώρος αποσκευών με τη βασική διάταξη προσφέρει 405lt. Όταν η σειρά των πίσω καθισμάτων συρθεί προς τα εμπρός η χωρητικότητα αυξάνεται στα 510 lt, ενώ με την αναδίπλωσή τους εκτοξεύεται στα 1.760 lt. Ο χώρος αποσκευών διαθέτει επιπλέον διαχωριστικό κάλυμμα ενώ υπάρχει ένας προσθαφαιρούμενος φακός LED. Τη μακροσκελή λίστα εξοπλισμού έρχονται να συμπληρώσουν η πανοραμική συρόμενη ηλιοροφή, το σύγχρονο διζωνικό σύστημα κλιματισμού Climatronic, τα θερμαινόμενα καθίσματα, το cruise control, το θερμαινόμενο παρμπρίζ και το ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδήγησης. Τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τα στάνταρ συστήματα ESC (ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας) και το ABS που συνδυάζεται με υποβοήθηση φρένων (Brake Assistant). Στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, το Yeti εξοπλίζεται από τη βασική του έκδοση με εννέα αερόσακους, υπάρχουν υποδοχές Isofix για ασφαλή πρόσδεση παιδικών καθισμάτων και πλήρες πακέτο με ρυθμιζόμενες ζώνες ασφαλείας και προσκέφαλα.

 Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας SKODA Yeti Outdoor GreenLine  4Χ2 ήταν εξοπλισμένο με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 TDI ισχύος 105 hp.  που παράγει μόλις 119 g CO2/km με μέση τυποποιημένη κατανάλωση στα 4,6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα (η δοκιμή μας έδωσε μέση κατανάλωση κοντά στα 6,5 λιτρα/100 χλμ. ή περίπου 900 χλμ. αυτονομία).  Η άψογη λειτουργία του  συστήματος  Start/Stop αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα για τη μειωμένη κατανάλωση και έρχεται ως συμπλήρωμα στην αποδοτική και οικονομική λειτουργία του 1.6 TDI. Σε αυτό να προσθέσουμε και την αραιή κλιμάκωση στο πεντάρι μηχανικό κιβώτιο που επιτρέπει στον οδηγό να κινείται εύκολα σε ρυθμ0ούς αρκετά γρήγορους και… οικονομικούς. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο Yeti Outdoor γα να κινηθεί αξιόπιστα και σε εκτός δρόμου διαδρομές. Σε γενικές γραμμές η οδική συμπεριφορά του μοντέλου καλύπτει απόλυτα την έννοια της ευχάριστης αυτοκίνησης.

Οι τιμές διάθεσης του SKODA Yeti Outdoor με τον 1,6 TDI διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση η τιμή με απόσυρση):

AMBITION GREENLINE (4x2)           € 23.890  (€ 20.760)
ELEGANCE GREENLINE (4x2)         € 25.890  (€ 22.760)
AMBITION Greentec (4x2) DSG         € 26.290  (€ 23.160)
ELEGANCE Greentec (4x2) DSG7     € 28.290  (€ 25.160)
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης